Hangxiety είναι η πρωινή ανησυχία μετά από μια βραδινή έξοδο με κατανάλωση αλκοόλ-Τι λένε οι ειδικοί

Hangxiety είναι η πρωινή ανησυχία μετά από μια βραδινή έξοδο με κατανάλωση αλκοόλ-Τι λένε οι ειδικοί
Unsplash

Εν μέσω εορταστικής περιόδου και λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, μία νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας εξηγεί τι συμβαίνει στο σώμα όταν καταναλώνουμε αλκοόλ. Γιατί αγχωνόμαστε την επόμενη μέρα για το τι συνέβη το προηγούμενο βράδυ και γιατί μπορεί να λαχταράμε junk food;

Χωρία αμφιβολία, τώρα είναι η εποχή του χρόνου που είμαστε περισσότερο ανοιχτοί σε εξόδους, με την κατανάλωση αλκοόλ να «χτυπάει» αρκετές φορές κόκκινο. Όχι. Δεν είσαι μόνη αν νιώθεις ανήσυχη και μετανιωμένη το επόμενο πρωί.

Ανεξάρτητα από την εποχή, οι άνθρωποι που καταναλώνουν αλκοόλ θα ξέρουν πώς είναι να ξυπνάς την επόμενη μέρα με «τον φόβο». Αυτά τα συναισθήματα άγχους, το να μην θυμάται κανείς τι συνέβη και τα συναισθήματα ενοχής και μετάνοιας μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι κοινά και συμβαίνουν σε πολλούς.

Καλά θα πάει κι αυτό: Πώς να συνέλθεις από το hangover ενός χριστουγεννιάτικου πάρτι

Κάποιοι το αποκαλούν «beer fear» ενώ άλλοι το περιγράφουν ως «hangxiety» - αυτό το συναίσθημα όπου αμφισβητείς όλα όσα έχεις κάνει και έχεις πει το προηγούμενο βράδυ.

Τι είναι το «hangxiety»

Είναι το παράλογο συναίσθημα που προκαλείται από το αλκοόλ μετά από μια έντονη βραδιά. Ξυπνάς και στην αρχή αισθάνεσαι αδιάφορος για τα γεγονότα της προηγούμενης βραδιάς, αλλά στη συνέχεια, σε διάστημα αρκετών ωρών, η μνήμη σου επανέρχεται σε μικρές ποσότητες και νιώθεις αμηχανία που αυξάνεται όσο θυμάσαι, για το τρόπο που έπραξες, για το τρόπο που μίλησες κ.λπ.

Αν αυτό σου ακούγεται οικείο, τότε μάλλον θα χαρείς με τα νέα: δεν είναι ούτε μόνη ενώ υπάρχει και επιστημονικός λόγος για αυτή την κατάσταση.

Κοιμάσαι γυμνή; Ο λόγος που αν κοιμάσαι δίχως ρούχα μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου

Η Liz Burns, η οποία είναι νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας και λέκτορας νοσηλευτικής ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Salford με ειδικότητα στις υπηρεσίες αλκοόλ, εξήγησε στο M.E.N γιατί και πώς συμβαίνει αυτό.

Τι συμβαίνει όταν πίνουμε αλκοόλ;

Η Burns εξηγεί ότι το αλκοόλ αναγκάζει τον εγκέφαλο να απενεργοποιήσει το κεντρικό νευρικό σύστημα επειδή είναι ένα καταθλιπτικό παρά διεγερτικό «φάρμακο».

«Οι αναστολές μας απενεργοποιούνται, κάτι που μας κάνει να νιώθουμε χαλαροί και σίγουροι. Επειδή το αλκοόλ είναι καταθλιπτικό, ο κινητικός μας συντονισμός γίνεται πιο αργός, γι' αυτό μπορεί να γίνουμε αδέξιοι. Καθώς οι διαδικασίες του εγκεφάλου επιβραδύνονται, η μνήμη μας μπορεί να εξασθενήσει».

Η Liz υπογραμμίζει πώς το συκώτι είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να διασπαστεί και να μεταβολιστεί το αλκοόλ, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα να μεθάνε όταν πίνουν με υπερβολικό ρυθμό.

«Μπορεί να διασπαστεί μία μονάδα ανά ώρα, οπότε αν πίνετε πάνω από αυτό το όριο, το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα σας αυξάνεται. Ένα ποτήρι κρασί για παράδειγμα έχει 3,5 μονάδες. Όταν τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα αυξάνονται όσο περισσότερο πίνουμε, τόσο περισσότερο "απενεργοποίηση" βιώνουμε. Όσο περισσότερο πίνουμε, τόσο πιο γρήγορα το συκώτι μας πρέπει να δουλέψει για να διασπάσει το αλκοόλ και όταν ξεπεράσει αυτό το ποσοστό, τότε έρχεται η μέθη», είπε η Burns προσθέτοντας:

«Αλλά το να πίνεις τόσο πολύ σε μια έξοδο μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από το αλκοόλ και σε ορισμένες περιπτώσεις, το σώμα μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του».

Γιατί νιώθουμε ανησυχία το επόμενο πρωί;

Το να αισθάνεσαι άγχος την επόμενη μέρα οφείλεται στην αλληλεπίδραση της χημικής ένωσης γλουταμινικού.

«Μπορεί να νιώθουμε φόβο και ανησυχία διότι δεν μπορούμε να θυμηθούμε όλα όσα συνέβησαν το προηγούμενο βράδυ -δεν είναι στην "πρώτη γραμμή" του μυαλού μας. Μπορεί να είμαστε σε θέση να συνδυάσουμε στιγμές και οι αναμνήσεις μπορεί μερικές φορές να μας επιστρέφουν όταν μας διεγείρει κάτι».

Η Drink Aware -μια ανεξάρτητη φιλανθρωπική οργάνωση συμβουλών για το αλκοόλ- είπε ότι μετά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, ο εγκέφαλος μπορεί να σταματήσει να καταγράφει στην «αποθήκη μνήμης».

Ένα άρθρο στον ιστότοπό τους λέει: «Γι’ αυτό μπορεί να ξυπνήσετε την επόμενη μέρα με ένα "κενό" για το τι είπατε ή κάνατε ή ακόμη και πού ήσασταν. Αυτή η βραχυπρόθεσμη αποτυχία της μνήμης ή το λεγόμενο "black out" δεν σημαίνει ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα έχουν υποστεί βλάβη, αλλά οι συχνές βαριές καταναλώσεις αλκοόλ μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο λόγω της επίδρασης του αλκοόλ στη χημεία και τις διεργασίες του».

Η Liz επισημαίνει ότι το αλκοόλ μπορεί επίσης να καταστήσει αδύνατο να έχουμε ένα βαθύ ύπνο, καθώς προκαλεί διαταραχή κάτι που δεν θα βοηθά στην ψυχική σας ευεξία.

«Κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι κοιμήθηκε επειδή είχε κλειστά τα μάτια του, αλλά το συκώτι εργάζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας για να διασπάσει το αλκοόλ, επομένως δεν είναι ξεκούραστος ο ύπνος ενώ επηρεάζει και την ποιότητα. Δεν είναι ούτε βαθύς ούτε σε ξεκουράζει. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα διάθεσης καθώς οι άνθρωποι μπορεί να πίνουν για να νιώσουν καλύτερα -αλλά αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος. Τα συναισθήματα άγχους μπορεί στην αρχή να φαίνεται πως "πέφτουν" με το ποτό αλλά αυτό είναι μια πλάνη».

Γιατί λαχταρούμε το junk food σε ένα hangover;

Την ημέρα μετά το ποτό, το σώμα θα «ενεργοποιηθεί» ξανά και θα προσπαθήσει να ισορροπήσει ξανά μετά την «απενεργοποίηση».

Η ειδικός, είπε χαρακτηριστικά:

«Όταν πίνετε αλκοόλ, επειδή είναι τόσο υψηλό σε ζάχαρη, το επόμενο πρωί, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι πιθανό να έχουν πέσει για να εξισορροπηθεί ξανά το σώμα. Μαζί με το να είναι αφυδατωμένο, το σώμα λαχταρά υδατάνθρακες, γι' αυτό μπορεί να θέλει junk food - προκειμένου να ευθυγραμμιστεί εκ νέου. Το σώμα με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να έρθει στα φυσιολογικά του».