Ο έλεγχος βάρους, τα επίπεδα άγχους, το ξεσκαρτάρισμα & τι άλλο συμβαίνει όταν κοιμόμαστε

Ο έλεγχος βάρους, τα επίπεδα άγχους, το ξεσκαρτάρισμα & τι άλλο συμβαίνει όταν κοιμόμαστε
Pexels

Οι λόγοι που δεν πρέπει να παίζουμε με το κομμάτι της ξεκούρασής μας. 

Είναι συγκλονιστικό το ότι ένα άτομο ξοδεύει το ένα τρίτο της ζωής του στον ύπνο όταν το σκεφτόμαστε ποσοστιαία. Ο ύπνος αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή μας το οποίο και μας χαρίζει την ποιότητα της ζωής για τα υπόλοιπα δύο τρίτα.

Οι περισσότεροι συνδέουν τον ύπνο με τη χαλάρωση ωστόσο οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο σώμα και τον εγκέφαλό μας παίζουν κομβικότατο ρόλο στην ποιότητα ζωής που προαναφέραμε. Και κάθε μία από αυτές τις διαδικασίες αποτελούν κλειδιά για την υγεία μας.

Τι ακριβώς συμβαίνει, λοιπόν, όταν κοιμάσαι;

1. Η θερμοκρασία του σώματός σου πέφτει

Όσο βυθιζόμαστε ακόμα περισσότερο στον ύπνο, ο εγκέφαλός μας κατεβάζει αργά τη θερμοκρασία του σώματός μας, για να αποθηκεύσει ενέργεια και να σταματήσει την απώλεια θερμίδων. Η θερμοκρασία μπορεί να κατέβει μέχρι και 2 βαθμούς κατά τον ύπνο REM, μια αρκετά σημαντική πτώση. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί το σώμα χάνει την ικανότητα θερμορύθμισης, όταν κοιμόμαστε.

Γιατί βλέπουμε εφιάλτες μετά από ταινίες τρόμου και πώς να τους αποτρέψουμε

2. Οι μύες σου δεν μπορούν να κινηθούν

Κατά τη διάρκεια του ύπνου non-REM, όλοι οι μύες χαλαρώνουν και η συνολική ενεργειακή δαπάνη του σώματος μειώνεται. Κατά τη φάση REM, ο ρυθμός της αναπνοής αυξάνεται και τα μάτια κινούνται ενεργά. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το σώμα παραμένει ακίνητο. Αυτή η προσωρινή «παράλυση» χρειάζεται για τη δική μας ασφάλεια. Εξαιτίας αυτού, δεν κλωτσάμε, δεν σπρώχνουμε ή δεν αναπαράγουμε τις ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στα όνειρά μας.

3. Τα τινάγματα του σώματός σου

Τα μυοκλονικά τινάγματα, όπως ονομάζονται, λαμβάνουν χώρα κατά το πρώτο στάδιο του ύπνου REM. Είναι εκείνο το απότομο τίναγμα που εμείς στον ύπνο μας το νιώθουμε σαν να πέφτουμε από κάπου ψηλά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή μας επιβραδύνονται και τα τινάγματα αυτά λειτουργούν σαν προειδοποιητικά σήματα από τον οργανισμό σας ότι δεν πεθαίνει.

4. Μια αντιδιουρητική ορμόνη απενεργοποιεί την ανάγκη σου να πας στην τουαλέτα

Η αντιδιουρητική ορμόνη (ADH) είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει το μεταβολισμό του νερού στο σώμα. Η ποσότητα των ούρων εξαρτάται από το επίπεδο της ADH στο σώμα. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της ορμόνης, τόσο λιγότερα ούρα παράγει το σώμα. Τη νύχτα, τα επίπεδα ADH είναι αυξημένα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο ούρησης κατά τη διάρκεια του ύπνου.

pexels-nugroho-wahyu-6055986.jpg

5. Οι ορμόνες βοηθούν στον έλεγχο του βάρους

Ο ύπνος ρυθμίζει τη συγκέντρωση 2 σημαντικών ορμονών στο σώμα μας, της γκρελίνης και της λεπτίνης. Η γκρελίνη ελέγχει την όρεξη, ενώ η λεπτίνη βοηθά στον έλεγχο του κορεσμού. Ο περιορισμός του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συγκέντρωσης γκρελίνης και μείωση των επιπέδων λεπτίνης. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν διατροφικές διαταραχές και να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.

6. Τα επίπεδα του άγχους σου πέφτουν

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων του στρες στο σώμα μας. Τις πρώτες ώρες ύπνου, τα επίπεδα κορτιζόλης μειώνονται. Ωστόσο, πιο κοντά στο πρωί, το επίπεδο αυτής της ορμόνης αρχίζει να αυξάνεται ξανά. Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος ετοιμάζεται να ξυπνήσει για να ενεργοποιήσει όλα τα όργανα εγκαίρως.

7. Ο εγκέφαλός σου ταξινομεί και επεξεργάζεται καθημερινές πληροφορίες

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάθε άτομο έρχεται αντιμέτωπο με έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες που λαμβάνει και μεταφέρει πληροφορίες από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην ενοποίηση των πληροφοριών που αποκτήθηκαν για μελλοντική χρήση. Επιπλέον, κατά το στάδιο REM, ο εγκέφαλος απαλλάσσεται από περιττές πληροφορίες.

Στρες: Τα σημάδια που αποκαλύπτουν πως ήρθε η ώρα να κατεβάσεις «ταχύτητα»

8. Η αναπνοή και ο καρδιακός σου ρυθμός επιβραδύνονται

Η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός μειώνονται και φτάνουν στο χαμηλότερο ρυθμό κατά το στάδιο 3, ύπνος non-REM. Όταν εμφανίζεται το στάδιο REM, η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη και μπορεί να γίνει ακανόνιστη. Ταυτόχρονα, ο παλμός επιταχύνεται σχεδόν στην ίδια συχνότητα όπως και κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης.

9. Το σώμα αποτοξινώνεται

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η υπόφυσή μας απελευθερώνει την αυξητική ορμόνη, η οποία βοηθά το σώμα μας να επισκευάσει τους μύες, τα όργανα και άλλα κύτταρα. Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει ειδικές πρωτεΐνες κυτοκινών, οι οποίες βοηθούν το σώμα μας να καταπολεμήσει τη φλεγμονή, τη μόλυνση ή τον τραυματισμό τη νύχτα. Ο οργανισμός αποτοξινώνεται πλήρως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτή η διεργασία φιλτραρίσματος είναι αυτή που μας κρατά ευδιάθετους και γεμάτους ενέργεια για τη μέρα που έρχεται.

10. Βλέπεις όνειρα

Κάθε βράδυ, ονειρευόμαστε για περίπου 2 ώρες. Ωστόσο, μπορεί να μην θυμόμαστε τα περισσότερα από τα όνειρά μας. Οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν πλήρως γιατί ονειρευόμαστε. Τα φωτεινά γεγονότα της ημέρας μπορούν να γίνουν μέρος των ονείρων μας. Επομένως, εάν είμαστε ανήσυχοι ή αγχωμένοι, τότε μπορεί να έχουμε ενοχλητικά όνειρα. Τα όνειρα μπορούν να παρατηρηθούν σε όλα τα στάδια του ύπνου, αλλά τα πιο ζωντανά όνειρα συμβαίνουν στη φάση REM. Τα όνειρα μπορεί να είναι είτε έγχρωμα είτε ασπρόμαυρα.

11. Τα μάτια σου συνεχίζουν να κινούνται

Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου τα μάτια μας είναι ερμητικά κλειστά οι οφθαλμοί συνεχίζουν να κινούνται. Κατά τη διάρκεια του ύπνου non-REM, οι κινήσεις των ματιών είναι αμελητέες. Ωστόσο, κατά τη φάση REM, τα μάτια μπορούν να κινηθούν αρκετά γρήγορα (ταχεία οφθαλμική κίνηση ή rapid eye movement). Οι επιστήμονες δεν έχουν ακριβή απάντηση στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό. Μια πεποίθηση είναι ότι αυτές οι κινήσεις μάς επιτρέπουν να αλλάξουμε σκηνές στα όνειρά μας.

7 συμβουλές για να αγαπήσεις τον χειμώνα- Κι ας νυχτώνει νωρίς κι ας κάνει κρύο