Πρωινές συμβουλές για την καταπολέμηση του SAD: Απλά tips που θα αλλάξουν όλη την ψυχολογία σου

Πρωινές συμβουλές για την καταπολέμηση του SAD: Απλά tips που θα αλλάξουν όλη την ψυχολογία σου
Pexels

Η Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή  (Seasonal Affective Disorder SAD) επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την αλλαγή ώρας πράγμα που σημαίνει ότι οι μέρες έγιναν πιο σύντομες και πιο σκοτεινές. Για πολλούς ανθρώπους, οι κρύοι και σκοτεινοί μήνες μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστούν, με τη διάθεση να έχει πέσει κατακόρυφα λόγω της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (SAD).

Πώς η τεχνική 333 μπορεί να βοηθήσει να απαλύνουμε το άγχος σε δευτερόλεπτα

Το SAD, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως χειμερινή κατάθλιψη, είναι ένας τύπος κατάθλιψης που ξυπνά από εποχιακά μοτίβα και τα συμπτώματα είναι συχνά πιο σοβαρά κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Πιστεύεται ότι περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως υποφέρει από SAD με την έλλειψη έκθεσης στο ηλιακό φως να επιδεινώνει την εποχική διαταραχή.

Το SAD μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση, άγχος και αυπνία, και εκτός από τις εξατομικευμένες συμβουλές του προσωπικού μας γιατρού, υπάρχουν και κάποια πράγματα τα οποία μπορεί να κάνει κανείς σε ατομικό επίπεδο στο σπίτι του προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μελαγχολική αυτή κατάσταση.

Ο εχθρός του έξυπνου, το εξυπνότερο: 18 συνήθειες για να οξύνεις την αντίληψή σου

pexels-cottonbro-studio-6951890.jpg

Άνοιξε τις κουρτίνες σου την ίδια ώρα κάθε ημέρα

Η πρώτη συμβουλή που προτείνουν οι ειδικοί είναι να ανοίξουμε τις κουρτίνες ή τα στόρια μας αμέσως μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας το πρωί. Το να φροντίσουμε να ανοίγουμε τα στόρια ή τις κουρτίνες μας μόλις ξυπνήσουμε είναι ζωτικής σημασίας και διαρκεί λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα. Ωστόσο, αυτή η κίνηση αποδεικνύεται ότι βελτιώνει σημαντικά την ψυχολογική ευεξία.

«Πολύ καλό για να είναι αληθινό»: Γιατί αγχώνεσαι όταν όλα πάνε τέλεια και πώς θα το αντιμετωπίσεις

Η αυξημένη έκθεση στο φως της ημέρας πιστεύεται ότι αυξάνει την απελευθέρωση σεροτονίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με την εστίαση, τη χαλάρωση και την τόνωση της διάθεσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκθεση στο φως ενισχύει τον συναισθηματικό ενθουσιασμό. Η τακτική, συνεχής έκθεση στο φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας, βοηθά επίσης στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών, ενισχύοντας την ποιότητα του ύπνου τη νύχτα. Μάλιστα, οι ειδικοί συνιστούν να ανοίγουμε τα στόρια σας την ίδια ώρα κάθε μέρα και ειδικότερα καθώς ο ήλιος αρχίζει να ανατέλλει αν αυτό είναι εφικτό.

Στόρια και κουρτίνες συσκότισης

Εκτός από το άνοιγμα των κουρτινών μας το πρωί, είναι σημαντικό να έχουμε εξασφαλίσει το απόλυτο σκοτάδι το βράδυ κάτι που επιτυγχάνεται με στόρια ή κουρτίνες συσκότισης.

H αραίωση μαλλιών μπορεί να συμβεί σε γυναίκες κάθε ηλικίας και πρέπει να πάψει να είναι ταμπού

Τα στόρια και οι κουρτίνες συσκότισης, εγγυώνται το σκοτάδι, το οποίο είναι κομβικής σημασίας πριν τον ύπνο ώστε να ρυθμιστούν οι ορμόνες και οι νευροδιαβιβαστές που θα εξασφαλίσουν τον ποιοτικό ύπνο. Μη ξεχνάνε, ότι το σκοτάδι διεγείρει την απελευθέρωση μελατονίνης, η οποία μας βοηθά να κοιμηθούμε.

Δούλεψε έξυπνα

Το επόμενο πράγμα που προτείνουν οι ειδικοί, είναι να αυξήσουμε την έκθεσή μας στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας περνώντας περισσότερο χρόνο στα φωτεινότερα σημεία του γραφείου ή του σπιτιού μας. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα σημαντική συμβουλή για όσους εργάζονται από το σπίτι και περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μέσα.

Δοκίμασε να στήσεις το γραφείο σου μπροστά σε ένα παράθυρο. Επίλεξε το πιο φωτεινό δωμάτιο με τα μεγαλύτερα παράθυρα και απόφυγε να εργάζεσαι στην κρεβατοκάμαρά σου, καθώς αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα του ύπνου.

Επένδυσε σε ένα lightbox

Τέλος, ένας άλλος τρόπος για να καταπολεμήσουμε το SAD είναι να κάνουμε φωτοθεραπεία χρησιμοποιώντας ένα lightbox γνωστό ως λαμπτήρα SAD.

Εάν παλεύεις με την εποχική συναισθηματική διαταραχή αυτό το διάστημα, σκέψου να επενδύσεις σε ένα lightbox. Αυτές οι καινοτόμες συσκευές προσφέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα για το SAD. Σχεδιασμένα για να παρέχουν μια δόση έντονου φωτός, τα lightbox είναι μια εξαιρετική, οικονομική και αποδοτική μορφή θεραπείας.

Σαφέστατα, το lightbox θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί ειδικά για την καταπολέμηση του SAD και θα πρέπει να περιλαμβάνει χαρακτηριστικά για την προστασία των ματιών μας οπότε η συμβουλή από τον προσωπικό μας γιατρό είναι απαραίτητη.