«Τι έχω»; Γιατί κάποιες γυναίκες πονάμε περισσότερο «εκείνες» τις μέρες του μήνα;

«Τι έχω»; Γιατί κάποιες γυναίκες πονάμε περισσότερο «εκείνες» τις μέρες του μήνα;
Pexels

Γιατί κάποιες γυναίκες έχουν πιο «βαριές» περιόδους και πότε πρέπει να αναζητήσεις βοήθεια αν είσαι μία από αυτές; 

Για πολλές γυναίκες, η περίοδος είναι ένα πολύ προσωπικό και ιδιωτικό θέμα που δεν συζητούν με κανέναν άλλο, αλλά εξαιτίας αυτού, μπορεί να βρεθούν να παλεύουν με τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο στη σιωπή.

Όπως διαβάζουμε στο Mirror.com, η Dr Susanna Unsworth, ειδικός στην υγεία των γυναικών για το NHS, είχε πολυάριθμες συζητήσεις με γυναίκες που αντιμετώπιζαν προβλήματα περιόδου για χρόνια πριν ζητήσουν ιατρική συμβουλή, καθώς θεωρούσαν ότι ο πόνος ήταν «φυσιολογικός».

Αυτό το είδος συζήτησης είναι κάτι που η γυναικολόγος βρίσκει κομβικής σημασίας ως εκ τούτου, ασχολείται ενεργά ώστε να μειώσει το ταμπού σχετικά με τις συζητήσεις περιόδου ενώ ενθαρρύνει τις γυναίκες να αναζητήσουν βοήθεια όταν κάτι δεν πάει καλά.

Talking in Your Sleep: Γιατί μιλάς στον ύπνο σου και τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σου;

Μιλώντας στο The Mirror, η Dr Unsworth εξήγησε πόσο καιρό πρέπει να διαρκεί μια συνηθισμένη περίοδος, γιατί ορισμένες γυναίκες έχουν πιο βαριές περιόδους από άλλες, και πότε πρέπει να μιλήσει κάποια με τον γιατρό της για τυχόν προβλήματα.

Η ειδικός, στην αρχή τόνισε πως ο μέγιστος χρόνος που πρέπει να διαρκεί μια περίοδος είναι μεταξύ επτά και 10 ημερών.

«Αν η περίοδός σας διαρκεί για περισσότερες από 10 ημέρες, θα ήταν συνετό να μιλήσετε με έναν γιατρό, καθώς αυτό είναι πραγματικά το μέγιστο που πρέπει να διαρκέσει μια περίοδος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και δεν είναι μόνο η ίδια η περίοδος που πρέπει να λάβουμε υπόψη, αλλά και ο πλήρης κύκλος μας

pexels-mart-production-7277896.jpg

Σύμφωνα με το NHS, η μέση γυναίκα θα πρέπει να έχει περίοδο κάθε 28 ημέρες, αλλά εάν ο κύκλος γίνεται πολύ μεγαλύτερος και είναι μικρότερος από 24 ημέρες, τότε η Dr Unsworth συνιστά να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Η ειδικός, εξήγησε πώς η εμπειρία της κάθε γυναίκας στο θέμα ταμπού της περιόδου είναι διαφορετική, αλλά και τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας.

«Αν μιλήσεις με κάποια γυναίκα μπορεί να διαπιστώσεις ότι η περίοδός της είναι πολύ διαφορετική από τη δική σου. Αυτό που θα έλεγα είναι ότι αν έχετε περιόδους που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά σας και σας εμποδίζουν να κάνετε πράγματα, τότε ίσως θα πρέπει να συζητήσετε με έναν γιατρό σχετικά με αυτό».

Οι εφαρμογές χαλάρωσης & άλλα 4 λάθη που κάνεις όταν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς

Η ειδικός λέει πως η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει πάντα γιατί ορισμένες γυναίκες έχουν πιο βαριές περιόδους και κάποιες από αυτές τις γυναίκες βιώνουν φυσικά αυτή τη συνθήκη αλλά τις περισσότερες φορές αυτό συνήθως διαγιγνώσκεται αποκλείοντας οποιοδήποτε άλλο υποκείμενο πρόβλημα.

«Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα που μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην περίοδο, όπως ορμονικές αλλαγές, καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που μπορούν να επηρεάσουν το πόσο κανονικές είναι οι περίοδοι σας και πόσο βαριές είναι, και στη συνέχεια υπάρχουν σωματικά πράγματα που μπορεί να παίζουν ρόλο όπως τα ινομυώματα, τα οποία είναι μυϊκές αναπτύξεις στο εσωτερικό της μήτρας ή πολύποδες.

Αν νιώθετε ότι η περίοδός σας είναι πολύ βαριά και αυτό επηρεάζει την ικανότητά σας να κάνετε κανονικές καθημερινές δραστηριότητες, εάν ο κύκλος της περιόδου σας αλλάζει συχνότητα και γίνεται μεγαλύτερος ή μικρότερος, εάν αρχίσετε να αιμορραγείτε μεταξύ των περιόδων ή αν αιμορραγείτε μετά το σεξ, τότε όλα συνηγορούν ώστε να μιλήσετε σε έναν γιατρό.

Προβληματίζομαι πάντα όταν μιλάω σε γυναίκες, ειδικά σε νεαρές γυναίκες που νιώθουν ότι η περίοδος τις εμποδίζει να κάνουν πράγματα. Η περίοδός σας δεν πρέπει ποτέ να είναι λόγος για να μην κάνετε κάτι, οπότε αν είστε σε αυτό το σημείο, τότε αξίζει να μιλήσετε με κάποιον ειδικό».

Τα κύπελλα έμμηνου ρύσεως*

Η Δρ Unsworth, η οποία εργάζεται επίσης ως γυναικολόγος για το brand ευεξίας INTIMINA, παροτρύνει επίσης τις γυναίκες να δίνουν κύπελλα εμμήνου ρύσεως καθώς είναι περισσότερο φιλικά προς τον πλανήτη.

«Υπάρχουν πολλά διαφορετικά προϊόντα διαθέσιμα για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις περιόδους σας. Παραδοσιακά, υπήρχαν διαθέσιμα μόνο επιθέματα και ταμπόν, αλλά νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουμε τώρα ότι αυτά δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον», είπε και πρόσθεσε:

«Είναι καλό που υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα ανανεώσιμα προϊόντα, όπως τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως, καθώς αυτά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ελέγχετε την περίοδό σας ενώ επαναχρησιμοποιούνται.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε και υπάρχουν διαθέσιμα διαφορετικά μεγέθη για όλες τις ηλικίες, συμπεριλαμβανομένων νεότερων κοριτσιών».


*Τα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα των κλασικών ταμπόν ή της σερβιέτας. Είναι μικρές συσκευές που καλύπτουν την έμμηνο ρύση και μπορούν να παραμείνουν στο σώμα έως και 12 ώρες. Τα πιο μοντέρνα κύπελλα συλλογής έμμηνου ρύσης είναι κατασκευασμένα από ιατρική σιλικόνη ή λάτεξ. Οι γυναίκες που είναι αλλεργικές στο λάτεξ θα πρέπει να επιλέγουν κύπελλα κατασκευασμένα από σιλικόνη προκειμένου να αποφύγουν τυχόν προβλήματα. Ρώτησε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου για περισσότερα.