Η αϋπνία μπορεί να γεράσει τον εγκέφαλο κατά δύο χρόνια, σύμφωνα με μελέτη

Η αϋπνία μπορεί να γεράσει τον εγκέφαλο κατά δύο χρόνια, σύμφωνα με μελέτη
Pexels

Ο σοβαρός αντίκτυπος που μπορεί να έχει η έλλειψη ύπνου στην υγεία και τον εγκέφαλό μας.

 

Ο κακός ύπνος μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένες και νευρικές την επόμενη μέρα, αλλά η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα για την υγεία μας από αυτά που ήδη γνωρίζουμε.

Σε άρθρο που διαβάζουμε στη Mirror, περίπου ένας στους επτά Βρετανούς έχει ιδιαιτέρως κακή ποιότητα ύπνου τη νύχτα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άνοιας.

Ενώ συνιστάται ευρέως οι ενήλικες να κοιμούνται από επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα, μια μελέτη της Direct Line διαπίστωσε ότι ο μέσος ενήλικας στο Ηνωμένο Βασίλειο κοιμάται μόνο για έξι ώρες και 24 λεπτά.

Οι εφαρμογές χαλάρωσης & άλλα 4 λάθη που κάνεις όταν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς

Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience διαπίστωσε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στον εγκέφαλό μας.

Ερευνητές από τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Δανία διαπίστωσαν ότι μια νύχτα πλήρους στέρησης ύπνου αποδείχθηκε ότι γερνάει τον εγκέφαλο ορισμένων ανθρώπων έως και δύο χρόνια. Ως μέρος της μελέτης, αναλύθηκαν δεδομένα μαγνητικής τομογραφίας από 134 υγιείς συμμετέχοντες -ηλικίας μεταξύ 19 και 39 ετών- με μια σειρά από συνθήκες ύπνου.

Η αϋπνία, τα πολλά DIYs και 9 ακόμη λόγοι που η ρουτίνα ομορφιάς σου δεν έχει αποτέλεσμα

Οι συνθήκες ύπνου περιελάμβαναν ολική στέρηση ύπνου -24 ώρες εγρήγορσης, μερική στέρηση -τρεις ώρες στο κρεβάτι τη νύχτα και χρόνια στέρηση- συμπεριλαμβανομένων πέντε ωρών στο κρεβάτι τη νύχτα για πέντε νύχτες.

Υπήρχε επίσης μια ομάδα ελέγχου, όπου οι συμμετέχοντες πέτυχαν οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα. Τα άτομα από κάθε ομάδα είχαν επίσης τουλάχιστον μία νύχτα «βασικού ύπνου» όπου ήταν στο κρεβάτι για οκτώ ώρες.

Οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων αξιολογούνταν κάθε βράδυ, με υπολογισμό της φαινομενικής ηλικίας του εγκεφάλου. Όσοι ήταν στην ομάδα της συνολικής στέρησης ύπνου εμφάνισαν αυξημένη εγκεφαλική ηλικία από ένα έως δύο χρόνια.

5 music apps για να χαλαρώνεις κάθε βράδυ & να κοιμάσαι σαν πουλάκι

Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να αντιστραφούν με τον ύπνο ανάκτησης. Η μελέτη εξήγησε:

«Είναι ενδιαφέρον ότι μετά από μια νύχτα ύπνου ανάκαμψης, η ηλικία του εγκεφάλου δεν ήταν διαφορετική από την αρχική. Διαπιστώσαμε επίσης τις συσχετίσεις μεταξύ της αλλαγής στην ηλικία του εγκεφάλου μετά από ολική στέρηση ύπνου και των μεταβλητών ύπνου που μετρήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ανάκαμψης».

Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν επίσης ότι η ηλικία του εγκεφάλου δεν είχε αλλάξει σημαντικά μεταξύ των δύο βασικών ομάδων.

7104B98A-4E48-425F-90F6-4AAFC28F01FE.jpeg

«Αντίθετα, η ηλικία του εγκεφάλου δεν άλλαξε σημαντικά ούτε από τον οξύ (τρεις ώρες στο κρεβάτι για μια νύχτα) ούτε από τον χρόνιο μερικό περιορισμό του ύπνου (πέντε ώρες στο κρεβάτι για πέντε συνεχόμενες νύχτες)», εξήγησαν.

Συνολικά, τα συγκλίνοντα ευρήματα δείχνουν ότι η οξεία ολική απώλεια ύπνου αλλάζει τη μορφολογία του εγκεφάλου σε μια κατεύθυνση παρόμοια με τη γήρανση σε νεαρούς συμμετέχοντες και ότι αυτές οι αλλαγές είναι αναστρέψιμες με τον ύπνο ανάκαμψης. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα:

«Ο ύπνος είναι θεμελιώδους σημασίας για τους ανθρώπους ώστε να διατηρήσουν φυσιολογικές σωματικές και ψυχολογικές λειτουργίες. Σε τρία ανεξάρτητα σύνολα δεδομένων, βρήκαμε σταθερά αυξημένη ηλικία του εγκεφάλου μετά από ολική στέρηση ύπνου, η οποία συσχετίστηκε με την αλλαγή στις μεταβλητές ύπνου».

Επιπλέον, δεν βρέθηκε καμία σημαντική αλλαγή στην ηλικία του εγκεφάλου μετά από μερική στέρηση ύπνου σε άλλα δύο σύνολα δεδομένων.

«Η μελέτη μας παρείχε νέα στοιχεία για να εξηγήσει την επίδραση της απώλειας ύπνου στον εγκέφαλο σε μια κατεύθυνση που μοιάζει με τη γήρανση».

Όπως είναι λογικό, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρόνιας στέρησης ύπνου.