Σημάδια ότι η κούρασή σου προέρχεται από «θερμική εξάντληση» και τί πρέπει να προσέξεις

Σημάδια ότι η κούρασή σου προέρχεται από «θερμική εξάντληση» και τί πρέπει να προσέξεις
Pexels

Η διαφορά μεταξύ «θερμικής εξάντλησης» και θερμοπληξίας και όλα όσα αποκαλύπτουν οι ειδικοί. 

Μετά από έναν θερμό και γεμάτο υγρασία Αύγουστο, πολλές χώρες υποφέρουν -χωρίς να αναφερθούμε στις φωτιές και στην τεράστια καταστροφή που έχουν υποστεί διάφορα μέρη στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για το νέο κύμα καύσωνα που στη χώρα συνοδεύεται με πολύ ισχυρούς ανέμους πολλοί από εμάς αισθανόμαστε χωρίς αμφιβολία επιπλέον κούραση και εξάντληση -ειδικά αν δεν κοιμόμαστε καλά.

Σύμφωνα τώρα με τους ειδικούς, η κούραση που προκαλείται από τις καιρικές συνθήκες που νιώθετε θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι σημάδι για κάτι πιο ανησυχητικό -και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη διαφορά. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, η παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη μπορεί να προκαλέσει κάτι που ονομάζεται «θερμική εξάντληση» ή ακόμα χειρότερα, θερμοπληξία.

Πώς να είσαι προετοιμασμένη για υψηλές θερμοκρασίες

Μιλώντας στο The Mirror, ο Δρ Johannes Uys, γιατρός που εργάζεται στο Broadgate General Practice στο Λονδίνο, προειδοποίησε: «Στα χρόνια που είμαι γιατρός, έχω δει αμέτρητες περιπτώσεις όπου τα άτομα παραβλέπουν ή υποτιμούν τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στο σώμα τους, σκεπτόμενοι ότι πρέπει να προσέχουν μόνο για ηλιακά εγκαύματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μπορούμε να διακρίνουμε τη γενική κόπωση από τα σημάδια μιας πιο σοβαρής κατάστασης που σχετίζεται με τη ζέστη, όπως η "θερμική εξάντληση" ή η θερμοπληξία, ειδικά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, και να μην τις αποκλείουμε ως κάτι δευτερεύον».

Beat the heat: Οι πιο ασυνήθιστοι τρόποι να αντιμετωπίσεις τον καύσωνα αν δεν έχεις κλιματιστικό

Υπάρχουν πολλά σημάδια που πρέπει να προσέξουμε όταν πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με τη ζέστη, τα οποία μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα αν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Ο Δρ Uys είπε: «Πρώτα, ας μιλήσουμε για τη θερμική εξάντληση. Ενώ η θερμική εξάντληση συνήθως ξεκινά με μια αίσθηση βαθιάς κόπωσης, δεν έχει να κάνει απλώς με το να αισθάνεσαι εξαντλημένος. Μπορεί να ιδρώνετε υπερβολικά, ο καρδιακός σας παλμός μπορεί να είναι πιο γρήγορος από το συνηθισμένο και μπορεί να αισθανθείτε ζάλη ή ακόμα και λιποθυμία. Δεν είναι ασυνήθιστο να συνοδεύουν αυτά τα συμπτώματα ναυτία και πονοκεφάλους και μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ακόμη και μυϊκές κράμπες».

Mε αυτό το body mist από αγγούρι θα είσαι safe στον επόμενο καύσωνα

Άλλα σημάδια που πρέπει να προσέξουμε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι όταν το δέρμα γίνεται χλωμό ή παρουσιάζει εξάνθημα λόγω θερμότητας, συνθήκες όπως η γρήγορη αναπνοή ή καρδιακός παλμός, υψηλή θερμοκρασία, πολύ δίψα ή αδυναμία. Τα συμπτώματα είναι συχνά τα ίδια σε ενήλικες και παιδιά, αλλά οι ανήλικοι μπορεί να γίνουν πιο ευερέθιστοι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η «θερμική εξάντληση» δεν χρειάζεται επείγουσα ιατρική βοήθεια, εφόσον μπορούμε να δροσιστούμε μέσα σε 30 λεπτά. Ωστόσο, αν μετατραπεί σε θερμοπληξία, αυτό είναι άλλο θέμα.

Εάν κάποιος αντιμετωπίζει σημάδια «θερμικής εξάντλησης» πρέπει να ρίξει τη θερμοκρασία και να του χορηγηθούν υγρά. Ωστόσο, εάν κάποιος εξακολουθεί να είναι αδιάθετος μετά από 30 λεπτά, έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία, ζεστό δέρμα που δεν ιδρώνει, έχει γρήγορη αναπνοή ή δύσπνοια, θα πρέπει να ζητήσει άμεσα βοήθεια καθώς θα μπορούσε να είναι θερμοπληξία.

pexels-andrea-piacquadio-3755828.jpg

Ο καύσωνας της Ευρώπης που δεν λέει να σταματήσει και ο ρόλος που παίζει η κλιματική αλλαγή