Oδοντίατρος εξηγεί τον λόγο που δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε την οδοντόβουρτσα στο μπάνιο

Oδοντίατρος εξηγεί τον λόγο που δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε την οδοντόβουρτσα στο μπάνιο
Unsplash

Η ζημιά που θα μπορούσαμε να κάνουμε άθελά μας αφήνοντας εκτεθειμένο αυτό το πολύτιμο αντικείμενο που αφορά τη στοματική μας υγιεινή. 

Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι απίστευτα σημαντικό να τηρούμε τη στοματική μας υγιεινή και αν θέλουμε όσο το δυνατόν πιο καθαρά, υγιή, λευκά δόντια, το βούρτσισμα τρεις φορές την ημέρα παράλληλα με το στοματικό διάλειμμα και το νήμα είναι απόλυτα αδιαπραγμάτευτοι κανόνες. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όλοι, είναι θα μπορούσαμε να θέσουμε σε κίνδυνο τόσο τη στοματικά μας υγιεινή όσο και τη συνολική μας υγεία, αποθηκεύοντας την οδοντόβουρτσά μας στο μπάνιο.

Σύμφωνα με τον Dr Payal Bhalla, Επικεφαλής Οδοντίατρος και Κλινικός Διευθυντής της Quest Dental: «Η αποθήκευση της οδοντόβουρτσάς σας στο μπάνιο μπορεί να την εκθέσει σε διάφορα θέματα υγιεινής, αλλά το επίπεδο κινδύνου μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το συγκεκριμένο περιβάλλον και τις συνήθειες του μπάνιου σας».

Ο Bhalla είπε ότι τα αερολυμένα βακτήρια μπορεί να είναι ένα πρόβλημα, καθώς: «Όταν τραβάτε το καζανάκι στην τουαλέτα, ειδικά με το καπάκι ανοιχτό, μικροσκοπικά σταγονίδια νερού που περιέχουν βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς μπορεί να γίνουν αερολύματα και να εγκατασταθούν σε κοντινές επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένης της οδοντόβουρτσας σας».

4 βασικές αλλαγές ύπνου που πρέπει να κάνεις από τώρα ενόψει της πτώσης της θερμοκρασίας

Και είναι άσχημα νέα εάν η οδοντόβουρτσά μας βρίσκεται κοντά στην τουαλάτε καθώς είναι πιο πιθανό να έρθει σε επαφή με αιωρούμενα σωματίδια και πιτσιλίσματα νερού που δυνητικά «οδηγούν σε μόλυνση. Τα μπάνια «τείνουν επίσης να είναι υγρά περιβάλλοντα, τα οποία μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας στην οδοντόβουρτσά μας. Στα κοινόχρηστα μπάνια, υπάρχει επίσης «μεγαλύτερη πιθανότητα διασταυρούμενης μόλυνσης, καθώς πολλά άτομα μπορεί να χρησιμοποιούν το χώρο και να αγγίζουν διάφορες επιφάνειες», εξηγεί ο ειδικός.

Όταν πρόκειται για σωματίδια περιττωμάτων, ο Δρ Payal Bhalla είπε ότι είναι πιθανό να παραμείνουν στην οδοντόβουρτσά σας. Είπε: «Είναι πιθανό τα σωματίδια κοπράνων (μερικές φορές αναφέρονται στην καθομιλουμένη ως "poo particles") να υπάρχουν σε ένα περιβάλλον μπάνιου, συμπεριλαμβανομένων επιφανειών όπως η οδοντόβουρτσά σας. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι τουαλέτες ξεπλένονται χωρίς το καπάκι κλειστό. Η έκπλυση μπορεί να απελευθερώσει μικρά σταγονίδια νερού στον αέρα που μπορεί να περιέχουν βακτήρια κοπράνων και άλλους μικροοργανισμούς».

Διατροφολόγοι καταρρίπτουν τα superfood trends του TikTok και αποκαλύπτουν τι πρέπει να τρώμε

«Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να έρθουν σωματίδια κοπράνων με την οδοντόβουρτσά σας, μπορείτε να ακολουθήσετε συμβουλές υγιεινής όπως να ξεπλένετε την οδοντόβουρτσά σας πριν τη χρήση, να την αποθηκεύετε σε όρθια θέση, να χρησιμοποιείτε κάλυμμα οδοντόβουρτσας και να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας όταν ξεπλένετε».

Ο ειδικός πρότεινε «να ξεπλύνετε καλά την οδοντόβουρτσά σας με νερό βρύσης πριν τη χρησιμοποιήσετε», καθώς αυτό «μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση τυχόν πιθανών ρύπων». Επίσης τόνισε πως πρέπει να «φυλάξετε την οδοντόβουρτσά σας σε όρθια θέση σε μια θήκη οδοντόβουρτσας ή ένα κύπελλο για να στεγνώσει στον αέρα. Βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζει άλλες οδοντόβουρτσες για να αποτρέψετε τη διασταυρούμενη μόλυνση». Ο Δρ Bhalla ανέφερε φυσικά και τη σημασία της αντικατάστασης της οδοντόβουρτσας κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες ή και νωρίτερα, ώστε η στοματική υγιεινή να είναι όπως πρέπει και αποτελεσματική.

Οι σοβαρές συνέπειες αν δεν πλένεις τακτικά τις πετσέτες & κάθε πότε πρέπει να τις βάζεις πλυντήριο

Ο Δρ Payal Bhalla λέει επίσης: «Κλείστε το καπάκι της τουαλέτας πριν ξεπλύνετε για να ελαχιστοποιήσετε την εξάπλωση των αερομεταφερόμενων σωματιδίων. Χρησιμοποιήστε ένα κάλυμμα οδοντόβουρτσας που επιτρέπει αερισμό για να προστατεύει την οδοντόβουρτσά σας από ρύπους στο μπάνιο και καθαρίζετε τακτικά τη βάση ή το φλιτζάνι της οδοντόβουρτσας για να αποτρέψετε τη συσσώρευση των βακτηρίων και της μούχλας».

Ο Bhalla πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να αποθηκεύουμε την οδοντόβουρτσά μας «σε στεγνό χώρο έξω από το μπάνιο, όπως ένα υπνοδωμάτιο ή ένα καθορισμένο "ντουλάπι οδοντόβουρτσας". Αλλά αν πρέπει να την αποθηκεύσετε στο μπάνιο, φυλάξτε τη όσο το δυνατόν πιο μακριά από την τουαλέτα και βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις συμβουλές υγιεινής για να διασφαλίσετε ότι δεν θα μολυνθεί».

Το trend του TikTok με το αλατόνερο δεν είναι τόσο ασφαλές και οι ειδικοί εξηγούν γιατί

pexels-karolina-grabowska-4202938.jpg