Η μακροβιότερη οικογένεια του κόσμου «ορκίζεται» στη σούπα που βοηθάει να ζήσουμε μέχρι τα 100

Η μακροβιότερη οικογένεια του κόσμου «ορκίζεται» στη σούπα που βοηθάει να ζήσουμε μέχρι τα 100
Pexels

Τα αδέρφια που κατέχουν μια θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες έχουν βρει το νόημα στα απλά υλικά. 

Όσοι αναζητούν το μυστικό για μια μακροζωία δεν χρειάζεται απαραίτητα να ψάξουν για το μαγικό ελιξίριο καθώς η δύναμη μπορεί κάλλιστα να βρίσκεται σε ένα απλό μπολ σούπας. Αυτό είναι το μυστικό -σύμφωνα με τα αδέρφια Melis που το 2012 ονομάστηκαν τα μακροβιότερα αδέρφια στον κόσμο από άποψη ηλικίας από την επιτροπή των ρεκόρ Γκίνες.

Σύμφωνα με τα εννέα αδέρφια Melis, που το άθροισμα των ετών τους ήταν 818 χρόνια εκείνη την εποχή, το φαγητό «Sardinia Minestrone» ήταν εκείνο που τούς βοήθησε να φτάσουν σε αυτές τις ηλικίες. Η μεγαλύτερη αδερφή, η Consolata Melis, γιόρτασε τα 105α γενέθλιά της λίγο αφότου «έσπασε» το ρεκόρ, ενώ η Βενιαμίν της οικογένειας, η Mafalda, ήταν τότε 78 ετών. Το Sardinia Minestrone είναι γνωστό ότι αποτελεί βασικό στοιχείο στη διατροφή των μακροβιότερων οικογενειών στη Σαρδηνία -το υπέροχο ιταλικό νησί όπου οι κάτοικοι φημίζονται για τη μακρά και υγιεινή τους ζωή.

Οι σοβαρές συνέπειες αν δεν πλένεις τακτικά τις πετσέτες & κάθε πότε πρέπει να τις βάζεις πλυντήριο

Αυτή η πολύ ιδιαίτερη σούπα μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας λαχανικά εποχής, ιδανικά φρέσκα μαζεμένα από τον κήπο, που περιλαμβάνουν πάντα πολλά φασόλια και φρούγκα Σαρδηνίας -ένα είδος ζυμαρικών από τη Σαρδηνία με ζύμη σιμιγδαλιού.

Μιλώντας στη The Guardian την εποχή του εκπληκτικού τους επιτεύγματος, ο 89χρονος τότε Alfonso Melis είχε πει: «Τρώμε γνήσιο φαγητό, δηλαδή πολύ μινεστρόνε και λίγο κρέας και πάντα δουλεύουμε. [...] Κάθε ελεύθερη στιγμή που έχω, είμαι κάτω στον αμπελώνα μου ή στο οικόπεδο όπου καλλιεργώ φασόλια, μελιτζάνες, πιπεριές και πατάτες». Η μεγαλύτερη αδερφή τους Claudia, 99 ετών τότε, είχε επίσης προσθέσει: «Απλώς συνεχίζεις να δουλεύεις και τρως μινεστρόνε, φασόλια και πατάτες».

Η διατροφή πιστεύεται ότι είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τόσοι πολλοί άνθρωποι στη Σαρδηνία ζουν για να γιορτάσουν τα 100α γενέθλιά τους, με τους Σαρδηνούς να απολαμβάνουν συνήθως άφθονα φρέσκα εποχιακά χόρτα, φασόλια, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αν και δεν μπορούμε όλοι να ενταχθούμε και να ζήσουμε τον τρόπο ζωής της Σαρδηνίας, μπορούμε να ενσωματώσουμε μέρος αυτού του τρόπου ζωής στον εβδομαδιαίο προγραμματισμό των γευμάτων μας.

Το trend του TikTok με το αλατόνερο δεν είναι τόσο ασφαλές και οι ειδικοί εξηγούν γιατί

Μια συνταγή που δημοσιεύεται στον ιστότοπο Blue Zones λέγεται ότι εξυπηρετεί οκτώ έως 10 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα έχουμε αρκετό υλικό για να ταΐσουμε την οικογένειά μας με ό, τι περισσέψει. Η περιγραφή της συνταγής έχει ως εξής: «Ένα πλούσιο πιάτο που τρώγεται κάθε μέρα για μεσημεριανό από πολλές από τις μακροβιότερες οικογένειες του κόσμου στη Σαρδηνία της Ιταλίας. Μπορεί να παρασκευαστεί με εποχικά λαχανικά από τον κήπο, αλλά πάντα περιλαμβάνει φασόλια και φρούγκα, ένα φρυγανισμένο ζυμαρικό με σιμιγδάλι σε μέγεθος βότσαλου που είναι πολύ δημοφιλές στη Σαρδηνία».

Για να φτιάξεις μια παρτίδα σούπας για τον εαυτό σου με στόχο να τα εκατοστήσεις μπορείς να δεις την πλήρη συνταγή εδώ.

Pexels