Είναι το παγόλουτρο καλό για σένα; Πώς να δημιουργήσεις ένα ασφαλές μπάνιο με παγάκια στο σπίτι

Είναι το παγόλουτρο καλό για σένα; Πώς να δημιουργήσεις ένα ασφαλές μπάνιο με παγάκια στο σπίτι
Pexels

Το hashtag #coldplunge έχει περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια προβολές. Οι παγκόσμιες αναζητήσεις στο Google για το «πώς να κάνεις ένα παγωμένο μπάνιο στο σπίτι» έχουν εκτοξευθεί κατά 450 τοις εκατό τις τελευταίες εβδομάδες. 

Οι κρύες βυθίσεις aka το να βυθίζεσαι σε παγωμένο νερό έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές trend στο TikTok τους τελευταίους μήνες. Με το hashtag #coldplunge να έχει περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια προβολές, οι παγκόσμιες αναζητήσεις στο Google για το «πώς να κάνεις ένα παγωμένο μπάνιο στο σπίτι» έχουν εκτοξευθεί κατά 450 τοις εκατό τις τελευταίες εβδομάδες.

Αλλά γιατί θα να θέλει να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο και να θέσει εαυτόν (κυριολεκτικά) στα κρύα του λουτρού; Η αλήθεια, λοιπόν, είναι πως υπάρχουν εκπληκτικά πολλά οφέλη για την υγεία.

Οι καλύτεροι τρόποι για να βγάλεις το νερό από το αυτί σου (και γιατί «κολλάει» εκεί)

Σύμφωνα με το Longevity.Technology, ενώ η ιδέα μπορεί να προκαλέσει ρίγη στη σπονδυλική σου στήλη, υπάρχουν αρκετοί επιτακτικοί λόγοι για να δώσεις μια ευκαιρία στο μπάνιο με τα παγάκια, όπως για το ό,τι:

Ενισχύει την αθλητική απόδοση

Πρέπει να υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο οι αθλητές χρησιμοποιούν λουτρά πάγου εδώ και χρόνια για να ενισχύσουν την απόδοσή τους. Με απλά λόγια, το να βυθίζονται στο κρύο νερό τούς επιτρέπει να προπονούνται πιο σκληρά και να αναρρώνουν πιο γρήγορα μειώνοντας τον μυϊκό πόνο και τη φλεγμονή.

Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την κυκλοφορία

Το κρύο νερό κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται, σπρώχνοντας το αίμα πίσω προς τα ζωτικά όργανα. Μόλις βγεις από το λουτρό πάγου, το σώμα σου εργάζεται σκληρά για να ζεσταθεί ξανά, προκαλώντας διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Σκέψου αυτόν τον κύκλο σαν μια προπόνηση για το κυκλοφορικό σου σύστημα, που βοηθά στην τόνωση της συνολικής κυκλοφορίας. Επίσης, το προσωρινό στρες που προκαλεί το κρύο μπορεί να διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, ενισχύοντας ενδεχομένως το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Μειώνει τη φλεγμονή και τον μυϊκό πόνο

Όλοι γνωρίζουμε αυτό το αίσθημα μυϊκού πόνου μετά από μια έντονη προπόνηση ή μια κουραστική μέρα. Αλλά το να βυθιστείς σε κρύο νερό συμβάλλει στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας έτσι τη ροή του αίματος σε αυτά. Αυτό βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του μυϊκού πόνου.

Μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση

Σκέψου ένα λουτρό πάγου ως ένα φυσικό, αναζωογονητικό pick-up. Το σοκ του κρύου νερού πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών, των φυσικών ορμονών της διάθεσης του σώματος. Πολλοί βρίσκουν ότι τα λουτρά πάγου βοηθούν στην ανακούφιση από το άγχος και ενισχύουν τη συνολική αίσθηση ευεξίας.

Nτους το πρωί ή το βράδυ; Ένας γιατρός δίνει τη δική του απάντηση για το αιώνιο debate

Πώς να δημιουργήσεις ένα λουτρό πάγου στο σπίτι

Η Brenna Ryan από το Victorian Plumbing μοιράζεται πέντε γρήγορες συμβουλές για να φτιάξεις με ασφάλεια το παγωμένο μπάνιο σας στο σπίτι.

  • Γέμισε τη μπανιέρα σου με κρύο νερό.
  • Πρόσθεσε πάγο μέχρι η θερμοκρασία του νερού να είναι μεταξύ 10 και 15 βαθμών.
  • Μπες στο λουτρό πάγου και βυθίσου αργά μέχρι το λαιμό σου ή βύθισε το κεφάλι σου στο νερό αν προτιμάς.
  • Μείνε στο λουτρό πάγου για 2-3 λεπτά ή μέχρι να αρχίσεις να αισθάνεστε άβολα.
  • Αφού κάνεις ένα παγωμένο μπάνιο, στεγνώσου αμέσως και φόρεσε ζεστά ρούχα.

Η Brenna λέει χαρακτηριστικά: «Όταν δοκιμάζετε παγόλουτρα στο σπίτι, ξεκινήστε αργά και μην μένετε στο παγωμένο νερό για περισσότερα από λίγα λεπτά τη φορά. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε ζάλη, ζαλάδα ή ναυτία, βγείτε αμέσως έξω. Αυτή η τεχνική είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να δοκιμάσετε ένα λουτρό πάγου στο σπίτι χωρίς να πάθετε κάποια ζημιά, αλλά αν ανησυχείτε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε την κατάδυση».

Παράμεινε ασφαλής όταν κάνεις μπάνιο με πάγο

Πριν δοκιμάσεις ένα παγωμένο μπάνιο στο σπίτι, καλό θα ήταν να λάβεις υπόψιν τα εξής:

Συμβουλέψου έναν γιατρό: Εάν έχεις οποιεσδήποτε υποκείμενες παθήσεις υγείας, μίλησε με έναν ειδικό παθολόγο πριν υποκύψεις σε ένα αναζωογονητικό παγωμένο μπάνιο.

Άκουσε το σώμα σου: Δώσε μεγάλη προσοχή στο πώς νιώθεις κατά τη διάρκεια του παγόλουτρου. Εάν υπάρχει υπερβολική ενόχληση ή ρίγος που δεν σταματά, ήρθε η ώρα να βγεις έξω.

Βυθίσου αργά: Εάν είσαι νέα φαν του παγόλουτρου, ξεκίνα με μικρότερους χρόνους και λιγότερο ψυχρές θερμοκρασίες. Στη συνέχεια, μπορείς να αυξήσεις σταδιακά τον χρόνο και την ψυχρότητα καθώς το σώμα σου προσαρμόζεται.

pexels-obelixo-8670024.jpg