Nτους το πρωί ή το βράδυ; Ένας γιατρός δίνει τη δική του απάντηση για το αιώνιο debate

Nτους το πρωί ή το βράδυ; Ένας γιατρός δίνει τη δική του απάντηση για το αιώνιο debate
Pexels

Το πανάρχαιο ερώτημα σχετικά με το αν πρέπει να κάνουμε ντους το πρωί ή το βράδυ επιτέλους απαντήθηκε. 

Είτε ξεκινάς τη μέρα σου με ένα κρύο ντους για να σε ξυπνήσει, είτε προτιμάς ένα ζεστό και χαλαρωτικό ντους στο τέλος της ημέρας, πολλές φορές ίσως αναρωτιέσαι σχετικά με το πότε είναι η πιο κατάλληλη στιγμή ώστε να πλυθείς και να έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την υγιεινή και το δέρμα σου. Αν και το «σωστό» timing εξαρτάται κυρίως από τις συνήθειες του τρόπου ζωής του καθενός, υπάρχει μια προτεινόμενη ώρα ντους που είναι η καλύτερη σύμφωνα με έναν γιατρό.

Μήπως ήρθε η ώρα να ανανεώσεις τη ρουτίνα του ντους σου;

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το συνιστώμενο ντους με ήπια θερμοκρασία δεν διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά -για να αποφευχθεί τυχόν ερεθισμός. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για το ντους το πρωί και το βράδυ, και είναι καλό να κάνεις και τα δύο -αλλά η πιο κατάλληλη στιγμή φαίνεται πως είναι κατά τις βραδινές ώρες.

Γιατί το φθινόπωρο νιώθεις κουρασμένη όλη την ώρα; Μία νέα θεωρία από έναν ειδικό

Σύμφωνα με τον Aragona Giuseppe, γενικό γιατρό και ιατρικό σύμβουλο στο Prescription Doctor, όλα εξαρτώνται από τις προσωπικές προτιμήσεις, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι «το βραδινό ντους θεωρείται το καλύτερο για την καθαριότητα και για την προώθηση ενός καλού ύπνου», όπως αναφέρει το GLAMOR. Ο Giuseppe, υποστήριξε ότι το βραδινό ντους είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσει κανείς, να βοηθήσει να καταπραΰνει τις εντάσεις που προκύπτουν από τη δουλειά ή το γυμναστήριο και να «ξεπλύνει τη βρωμιά της ημέρας» ώστε να προωθηθεί και ο καλύτερος βραδινός ύπνος νιώθοντας το σώμα του καθαρό και ξυπνώντας με καλύτερη διάθεση το πρωί.

«Το σώμα και τα μαλλιά μπορούν να συλλέξουν αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, βρωμιά και ρύπους, και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες γύρη, χημικά και ιδρώτα. Έτσι, εάν πάτε για ύπνο χωρίς ντους, αυτά θα μεταφερθούν στο κρεβάτι και τα σεντόνια σας κι έτσι προωθούνται ακόμα περισσότερα τα βρώμικα κλινοσκεπάσματα και οι νυχτερινές αλλεργίες», όπως εξήγησε χαρακτηριστικά. Ο ειδικός, πρόσθεσε επίσης ότι το να μην κάνει κάποιος ντους το βράδυ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ξηρό ερεθισμένο δέρμα και ακμή.

Τα σημάδια ότι πάσχεις από άγχος υψηλής λειτουργικότητας χωρίς καν να το συνειδητοποιείς

Φυσικά, πολλοί υποστηρίζουν ότι το πρωινό ντους μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του δέρματος και στην τόνωση των κυττάρων του αίματος. Ο καθαρισμός του δέρματος από τη συσσώρευση λιπαρότητας κατά τη διάρκεια της νύχτας βοηθά με μία πρωινό απολέπιση, αλλά η δερματολόγος Sasha Core της Beauty + Skin Clinic δήλωσε ότι το πλύσιμο του προσώπου μπορεί να γίνει και χωρίς ντους το πρωί.

Η Core, η οποία υποστηρίζει ξεκάθαρα το βραδινό ντους, λέει σχετικά: «Το βραδινό ντους αφαιρεί όλες τις ακαθαρσίες που έχουν συσσωρευτεί στο δέρμα κατά τη διάρκεια της ημέρας –τη βρωμιά, τον ιδρώτα, τους ρύπους οι οποίοι και είναι οι κύριοι ένοχοι. Η αφαίρεση αυτών των ακαθαρσιών μπορεί να γίνεται πιο εύκολα κάνοντας έναν βαθύ καθαρισμό ενώ κάνετε ντους το βράδυ, που σημαίνει ότι πηγαίνετε για ύπνο με καθαρό, φρέσκο και καθαρό δέρμα».

pexels-jose-musa-8980182.jpg