Αποβολή και Κύτταρα Φονείς (ΝΚ) - Νέα επιστημονική πρόταση με ελληνική υπογραφή

Αποβολή και Κύτταρα Φονείς (ΝΚ) - Νέα επιστημονική πρόταση με ελληνική υπογραφή

Η αποβολή εμβρύου είναι ο κύριος φόβος των γυναικών που περιμένουν παιδί. Μία στις 4 κυήσεις μπορεί να καταλήξει σε αποβολή τις πρώτες 20 εβδομάδες, ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποιος αρχικός εμφανής λόγος.

Χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, ορμονικές ή μεταβολικές διαταραχές, θρομβοφιλία, λοιμώδεις παράγοντες και ανοσολογικές ανισορροπίες, είναι οι βασικοί λόγοι που προκαλούν μία αποβολή, όπως αναφέρει ο Δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Ιατρός Αναπαραγωγής Μαιευτήρας, Χειρουργός, Γυναικολόγος a. Praticien Attaché CHU Cochin, Paris και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ.

Έρευνες έχουν δείξει ότι σε πολλές περιπτώσεις των χαμένων εμβρύων οι απώλειες είναι ανοσολογικής αιτιολογίας (αλλοάνοσες).

Στις αλλοάνοσες αποβολές, το έμβρυο αναγνωρίζεται ως ξένο από τη μητέρα, αφού το μισό γενετικό υλικό προέρχεται από το σπέρμα του πατέρα και εκείνη το «απορρίπτει».

Έλληνες επιστήμονες βασιζόμενοι στις έρευνες που έχουν γίνει για τους παράγοντες που οδηγούν σε μία αποβολή, έχουν καταφέρει μετά από μελέτη 7 ετών, να περιορίσουν την πιθανότητα αποβολής ανοσολογικής αιτιολογίας.

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι μία κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία συμβάλουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε φυσιολογικές συνθήκες και έχουν το χαρακτηριστικό όνομα Natural Killer Cells (NK) - Κύτταρα Φονείς , μπορεί να επιτεθούν στο έμβρυο γιατί το αναγνωρίζουν ως εισβολέα και το θανατώνουν προκαλώντας αποβολή της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει όταν τα ΝΚ κύτταρα είναι υπερδραστήρια ή αυξημένα στο αίμα της μέλλουσας μητέρας.

Ο προστατευτικός ρόλος των λιπαρών οξεών

Η ελληνική ερευνητική ομάδα, ανέπτυξε μία φόρμουλα για την εξισορρόπηση των συγκεκριμένων κυττάρων πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, περιορίζοντας τις πιθανότητες αποβολής, ανεξάρτητα από το αν η σύλληψη έχει γίνει με φυσικό τρόπο ή με μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Οι κλινικές μελέτες για τα ΝΚ κύτταρα και την φόρμουλα της RODI Fertility® που αναπτύχθηκε από Έλληνες επιστήμονες, έχουν ανακοινωθεί σε πολλά ιατρικά συνέδρια σε όλο τον κόσμο. Τα συμπληρώματα διατροφής της σειράς RODI NK με περισσότερα από 40 σπάνια λιπαρά οξέα και βιταμίνη D3, βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να μην αυξάνονται και να μην υπερλειτουργούν τα ΝΚ κύτταρα.

Όπως παρουσιάζεται από την εταιρεία RODI Fertility® "οι αυξημένες ομάδες ΝΚ στο αίμα έχουν συσχετιστεί με αποβολές χρωμοσωμικά φυσιολογικά εμβρύων και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Γνωρίζουμε από μελέτες ότι μία διατροφή βασισμένη σε λιπαρά οξέα φαίνεται ότι έχει κατασταλτική επίδραση στον αριθμό και τη δραστηριότητα των κυττάρων ΝΚ.

Στη μελέτη που έγινε ανάμεσα σε 42 γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας και αυξημένα ΝΚ, η καθημερινή λήψη ενός πλούσιου συμπληρώματος λιπαρών οξέων για μία περίοδο 40 ημέρων μείωσε το ποσοστό των κυττάρων ΝΚ από 19,5% σε 15,2%, ενώ η αυξημένη τοξικότητα των κυττάρων ΝΚ εξισορροπήθηκε σε όλες τις γυναίκες, στο ίδιο διάστημα"

Εξέταση για τα Κύτταρα - Φονείς

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι ποιες γυναίκες μπορούν να ευεργετηθούν από το πλούσιο μείγμα των σπάνιων λιπαρών οξέων σε συνδυασμό με βιταμίνη D3 και αντιοξειδωτικά και πως μπορεί μία γυναίκα να γνωρίζει από πριν, αν έχει αυξημένη δραστηριότητα των κυττάρων ΝΚ οπότε κινδυνεύει να αποβάλει.

Μία απλή εξέταση κυτταρομετρίας ροής για την ανίχνευση διαταραχών των ΝΚ κυττάρων χρησιμοποιείται σήμερα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μία γυναίκα έχει αυξημένη πιθανότητα αποβολής εμβρύου από αλλοάνοση αιτιολογία, εξηγεί ο Δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος και καταλήγει τονίζοντας ότι "αυτή η ανακάλυψη με ελληνική υπογραφή, είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού περιορίζει μία από τις βασικές αιτίες αποβολής".

BASILOPOYLOS.jpg

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος είναι μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος που ειδικεύεται στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη χειρουργική του ενδομητρίου στο Πανεπιστήμιο Rene Descartes στο Παρίσι.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 υπήρξε συνιδρυτής και εξακολουθεί να τελεί ως Διευθύνων Σύμβουλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής INSTITUTE OF LIFEIASO .

Ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο Λυκείου Λεοντίου και έλαβε ιατρικό πτυχίο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1998.

Μετά την υποχρεωτική πρακτική του γιατρού, εργάστηκε για ένα έτος ως ειδικός γιατρός στο 1ο Πανεπιστημιακό Χειρουργικό Κλινική του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» της Αθήνας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στο Ελληνικό Ναυτικό ως πρώτος ιατρός, πήγε στην Ελβετία, όπου εκπαιδεύτηκε τα έτη 2003-2008, στην ειδικότητα της μαιευτικής και γυναικολογίας. ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που θέσπισε η Ελβετική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής.

Ο γιατρός εργάστηκε στις μαιευτικές και γυναικολογικές κλινικές των Νοσοκομείων Πανεπιστημίου της Lausanne (CHUV, Καθ. Pierre De Grandi), στη Γενεύη (HUG, Καθ. JB Dubuisson) και στα νοσοκομεία Nord Vaudois. (EHNV, Dr.med JF Bauen). Κατά τη διάρκεια της πολυετούς παραμονής του στην Ελβετία, κέρδισε τον τίτλο του Clinic Leader και συμμετείχε ενεργά στην κλινική εκπαίδευση μαθητών και ιατρών.

Μετά την ειδικότητά του στην μαιευτική και γυναικολογία, συνέχισε την εξειδίκευσή του στη Γαλλία, όπου εκπαιδεύτηκε στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Cochin-St Vincent de Paul στο Παρίσι όπου εργάστηκε μέχρι το 2009 κρατώντας τη θέση του προσκολλημένου ιατρού.

Η γυναικολογική ενδοκρινολογία και η μονάδα IVF στο Cochin-St. Ο Vincent de Paul είναι μία από τις μεγαλύτερες μονάδες IVF στην Ευρώπη και παραδίδεται στο εργαστήριο κλινικής έρευνας και ανθρώπινης αναπαραγωγής.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνεργάστηκε στενά με τους παγκοσμίως γνωστούς καθηγητές Dominique de Ziegler και Charles Chapron, κερδίζοντας σταθερή εμπειρία στη διερεύνηση και τη θεραπεία περιπτώσεων υπογόνιμων ζευγαριών.

Συγκεκριμένα, έχει ασχοληθεί με ενδομητρίωση, πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Έχει επίσης συμμετάσχει ενεργά στη δημιουργία πρωτοκόλλων παρέμβασης για στείρους ασθενείς με ογκολογικό ιστορικό (Ογκο-γονιμότητα).

Ο γιατρός Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος παρουσιάζει ένα σημαντικό επιστημονικό έργο, το οποίο ιδρύθηκε με τη συγγραφή πολλών ιατρικών έργων που δημοσιεύονται κυρίως σε περιοδικά παγκοσμίου εμβέλειας .

Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών, όπως η Ελβετική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής και η Παρίσι, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής κλπ.

Τον Απρίλιο του 2009 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα ως επιστημονικός συνεργάτης της αίθουσας μητρότητας του ΙΑΣΩ και το 2015 ίδρυσε μαζί με διακεκριμένους αναπαραγωγικούς ιατρούς την μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Institute Of Life – IASO.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει να είναι συνεργάτης στο Cochin-St. Vincent de Paul στο Παρίσι, όπου δίνει τακτικά διαλέξεις στο πλαίσιο του μαθήματος του πανεπιστημίου στο Παρίσι Πανεπιστήμιο «Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και Αναπαραγωγή».

Είναι παντρεμένος με την παιδιατρικό επεμβατικό ακτινολόγο Χρυσάνθη Χλαπουτάκη και έχουν αποκτήσει μια κόρη.