7 λόγοι που δεν πρέπει να κοιμάσαι με θέρμανση (και δεν αφορά τους λογαριασμούς)

7 λόγοι που δεν πρέπει να κοιμάσαι με θέρμανση (και δεν αφορά τους λογαριασμούς)
Pexels

Οι νύχτες του χειμώνα είναι μεγάλες και κρύες και είναι πολύ δελεαστικό να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι με ανοιχτή τη θέρμανση. Οι ειδικοί, όμως, δεν το βρίσκουν και πολύ καλή ιδέα. 

Οι ειδικοί προειδοποιούν όποιον εμάς κοιμάται με ανοιχτή θέρμανση να το σκεφτεί δύο φορές -καθώς μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία μας. Με τη θερμοκρασία να έχει πέσει απότομα, ο κρύος καιρός είναι εδώ και μερικοί από εμάς έχουμε ήδη ανάψει τη θέρμανσή μας.

Αλλά η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι πολλά νοικοκυριά στη χώρα δεν έχουν την πολυτέλεια να αντέξουν οικονομικά το να ανάψουν τη θέρμανσή τους αυτόν τον χειμώνα ενώ ορισμένοι δεν μπορούν να αντέξουν την ιδέα πως θα παγώσουν το βράδυ από το κρύο με αποτέλεσμα να την ανοίγουν κυρίως το βράδυ.

Πέρα από οικονομικούς παράγοντες και προσωπικές προτιμήσεις τώρα, αρκετοί ειδικοί πάνω σε θέματα που αφορούν τον ύπνο καθώς και επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν πρέπει ποτέ να κοιμόμαστε με τη θέρμανση ανοιχτή.

Ακολουθούν οι 7 λόγοι που θα σε κάνουν να το ξανασκεφτείς

Πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα υδρατμών κατά τη διάρκεια του χειμώνα -τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω από την κεντρική θέρμανση. Εάν η θέρμανση είναι ανοιχτή για μεγάλο διάστημα, θα μπορούσε να παγιδευτεί θερμότερος αέρας με λίγη επιπλέον υγρασία. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και μούχλα.

Θα μπορούσε επίσης να είναι επιζήμιο για την υγεία μας, καθώς μπορεί να έχουμε ξηρό δέρμα όταν κοιμόμαστε με ανοιχτή τη θέρμανση. Σύμφωνα με ειδικούς στο Winston Beds, ο ζεστός αέρας θα μπορούσε να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια από το δέρμα και αυτό θα μπορούσε να οξύνει την ξηρότητα και τη φαγούρα.

Θα μπορούσε επίσης να βλάψει τα μάτια μας. Η Dr Elizabeth Hawkes είπε στο Woman and Home: «Εάν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, η θέρμανση μπορεί να στεγνώσει εξαιρετικά τα μάτια, επειδή η θέρμανση στον αέρα εξατμίζει το νερό σε αυτό, δημιουργώντας μια ξηρή ατμόσφαιρα».

Η διχαστική τάση που σαρώνει στο TikTok και τί σχέση έχει με την απώλεια μαλλιών

Ομοίως, η θέρμανση μπορεί ακόμη και να στεγνώσει τον αέρα στην κρεβατοκάμαρά μας, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ξηρότητα στο λαιμό και δυσάρεστο βήχα. Μπορεί επίσης να μας κάνει να ιδρώσουμε εάν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή -ένα φρικτό συναίσθημα όταν ξυπνάμε το πρωί.

Θα πρέπει επίσης να ακούσουμε το σώμα μας και να παρατηρήσουμε τα πόδια μας. Τα πρησμένα πόδια είναι ένδειξη ότι το υπνοδωμάτιό μας είναι πολύ ζεστό. Τα ζωύφια όπως οι ψύλλοι, οι μύγες και οι κοριοί ευδοκιμούν σε ζεστά περιβάλλοντα, έτσι ένα πολύ ζεστό υπνοδωμάτιο είναι το τέλειο καταφύγιο για αυτά -κάτι που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε.

Το να έχουμε ανοιχτή τη θέρμανση ενώ κοιμόμαστε δεν θα είναι καλό ούτε για τους λογαριασμούς ενέργειας. Αντίθετα, γιατί να μην δοκιμάσουμε εναλλακτικές μεθόδους με ζεστές κάλτσες, ένα μπουκάλι ζεστού νερού ή θερμαινόμενη κουβέρτα; Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ένας άντρας έγινε viral αφού μοιράστηκε ένα δωρεάν hack που θα μας κρατήσει πιο ζεστούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα σταματήσει τυχόν καυγάδες που προκύπτουν από το άνοιξε- κλείσε του καλοριφέρ -και το βαρύ τίμημα που συνοδεύει οικονομικά το κεφάλαιο της θέρμανσης.

Ειδικότερα, ο Dave Hax θέλησε μέσα από το κανάλι του στο YouTube να μοιραστεί τις καλύτερες συμβουλές του για να ζεσταθεί κανείς τους τσουχτερά κρύους μήνες και ένα από τα κόλπα που πρότεινε ήταν να χρησιμοποιήσουμε το σεσουάρ των μαλλιών για να ζεστάνουμε τα παπούτσια μας πριν βγούμε έξω.

H απλή καθημερινή συνήθεια που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της απώλειας βάρους

«Πριν βγεις, μπορείς να ζεστάνεις τα παπούτσια σου με στεγνωτήρα μαλλιών. Αυτό το βήμα θα σας κάνει να νιώσετε όμορφα και άνετα και ελπίζουμε ότι θα παρατείνει την ανάγκη να ενεργοποιήσετε τη θέρμανση. Το πιστολάκι των μαλλιών λειτουργεί καλά και αν το κάνετε σε μπουφάν πριν φύγετε από το σπίτι αλλά και για το ζέσταμα κάτω από τα σκεπάσματα πριν κοιμηθείτε».

pexels-cottonbro-studio-6940880.jpg