Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να ενισχύσει τη μακροζωία αλλά με μια συγκεκριμένη προϋπόθεση

Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να ενισχύσει τη μακροζωία αλλά με μια συγκεκριμένη προϋπόθεση
Pexels

Η κατανάλωση τριών φλιτζανιών τσαγιού θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της «βιολογικής γήρανσης».

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μια πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής, καθώς το δημοφιλές ρόφημα παρουσιάζει οφέλη κατά της γήρανσης - αλλά όλα εξαρτώνται από το πόσο θα καταναλώσουμε. Με άλλα λόγια, το μυστικό βρίσκεται στην τέλεια αναλογία.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στη DailyMail.com, δείχνει ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών τσαγιού θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της «βιολογικής γήρανσης». Ακόμη, επισημαίνεται ότι το μαύρο τσάι περιέχει μέταλλα που συνδέονται με την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του εντέρου.

«Μελέτες σε ζώα έχουν επίσης υποδείξει ότι τα φλαβονοειδή -μια ένωση που συναντάται πλούσια στο τσάι- μπορεί να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής σε σκουλήκια, μύγες και ακόμη και ποντίκια», ανέφερε η Mail και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Sichuan στο Chengdu της Κίνας εξέτασαν στοιχεία από 5.998 Βρετανούς ηλικίας 37 έως 73 ετών καθώς και 7.931 άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών στην Κίνα.

Παράγοντες του τρόπου ζωής που συνδέονται με την πρώιμη άνοια: Από τη μοναξιά μέχρι τη βιταμίνη D

Εξέτασαν την κατανάλωση τσαγιού, καθώς και το τι έπιναν και πόσο έπιναν την ημέρα. Διερεύνησαν τις σχέσεις μεταξύ της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σωματικού λίπους για να βρουν τη «βιολογική τους ηλικία». Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έπιναν τσάι παρουσίαζαν μοτίβα που έδειχναν σημάδια βραδύτερης βιολογικής γήρανσης. Αυτοί ήταν συχνότερα άνδρες, οι οποίοι καταναλώνουν αλκοόλ καθώς και έχουν υγιεινή διατροφή. Τα άτομα αυτά ήταν επίσης πιθανό να εμφανίζουν συμπτώματα αϋπνίας και άγχους.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες περιέγραψαν λεπτομερώς τα ευρήματά τους στο The Lancet Regional Health - Western Pacific, όπου ανέφεραν: «Η σχέση έκθεσης-απόκρισης έδειξε ότι η κατανάλωση περίπου τριών φλιτζανιών τσαγιού ή έξι έως οκτώ γραμμαρίων φύλλων τσαγιού την ημέρα μπορεί να προσφέρει τα πιο εμφανή οφέλη κατά της γήρανσης. Η μέτρια κατανάλωση τσαγιού παρουσίασε τα ισχυρότερα οφέλη κατά της γήρανσης μεταξύ των συνεπών καταναλωτών τσαγιού».

Βοηθάει η κατανάλωση ζαχαρωτών στον βήχα; Το ασυνήθιστο tip που έγινε viral στο TikTok

Διαπιστώθηκε επίσης ότι όσοι στη συνέχεια σταμάτησαν να πίνουν τσάι πρότειναν μεγαλύτερη αύξηση της επιτάχυνσης της βιολογικής γήρανσης. Οι ερευνητές σημείωσαν: «Οι πολυφαινόλες - οι κύριες βιοδραστικές ουσίες του τσαγιού - έχει αναφερθεί ότι διαμορφώνουν τον εντερικό μικροβιόκοσμο, ο οποίος μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη ρύθμιση των μεταβολών που σχετίζονται με την ηλικία στην ανοσία, τον μεταβολισμό και τη γνωστική λειτουργία».

Διευκρίνισαν επίσης ότι δεν είχε σημασία αν το τσάι ήταν βραστό ή λίγο πιο δροσερό και επίσης δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των καταναλωτών τσαγιού στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα. Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνώρισαν επίσης ότι απέτυχαν να καταγράψουν το μέγεθος των φλιτζανιών τσαγιού που χρησιμοποιούσαν οι συμμετέχοντες. Επίσης, η έρευνα ήταν μόνο παρατηρητική, οπότε δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η κατανάλωση τσαγιού ήταν υπεύθυνη για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης.

pexels-marcus-pinho-923368.jpg