Βοηθάει η κατανάλωση ζαχαρωτών στον βήχα; Το ασυνήθιστο tip που έγινε viral στο TikTok

Βοηθάει η κατανάλωση ζαχαρωτών στον βήχα; Το ασυνήθιστο tip που έγινε viral στο TikTok
Pexels

Τι γίνεται με τη διαδικτυακή τάση που υποστηρίζει ότι η κατανάλωση ενός ζαχαρωτού «τον βήχα κάνει πέρα»; 

Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς τη νύχτα λόγω ενός επίπονου βήχα, ίσως έχεις σκεφτεί να καταναλώσεις κάποιες ειδικές φαρμακευτικές καραμέλες. Σου είχε όμως περάσει από το μυαλό να φας ζαχαρωτά; Όπως λέει μια γυναίκα στο TikTok- σε βίντεο που έχει γίνει viral- ο γιατρός της, τής το συνέστησε για να ανακουφιστεί από τον βήχα. Ωστόσο, ίσως και να μην είναι και η καλύτερη συμβουλή. Η τελευταία διαδικτυακή τάση λοιπόν, που υποστηρίζει ότι η κατανάλωση ενός ζαχαρωτού πριν από τον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτών, έχει κάποια «κενά».

Ένας επίμονος βήχας μπορεί πράγματι να αποβεί απίστευτα ενοχλητικός, ειδικά αν διαταράσσει το πρόγραμμα του ύπνου μας. Οπότε, πολλές φορές μπορεί να είμαστε πρόθυμοι να δοκιμάσουμε οτιδήποτε για να βοηθήσουμε την κατάσταση. Μια γυναίκα που ήταν τόσο απογοητευμένη από τον βήχα της λοιπόν, ονόματι Lindsay, αποκάλυψε ότι επισκέφθηκε τον γιατρό της λόγω βήχα και εξεπλάγη όταν εκείνος της συνέστησε να φάει ένα marshmallow πριν από τον ύπνο.

Όπως εξηγεί στο TikTok, η Lindsay είχε βήχα για έξι εβδομάδες. «Φάτε ένα τεράστιο ζαχαρωτό πριν από τον ύπνο. Ακούγεται τρελό. Δεν υπάρχει καμία επιστήμη πίσω από αυτό. Αλλά είναι αυτό που κάνω εγώ. Η ζελατίνη βοηθάει στο να απαλύνει τον λαιμό σας ακόμα καλύτερα από το μέλι».

Μπορεί λοιπόν η κατανάλωση ενός ζαχαρωτού να βοηθήσει πραγματικά στην ανακούφιση του βήχα; Η Dr Deborah Lee, γιατρός του Fox Online Pharmacy, απαντά αν πράγματι ένα ζαχαρωτό μπορεί να καταπραΰνει τον βήχα. Δυστυχώς, όχι, σύμφωνα με την Dr Deborah Lee. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματά μας. Μιλώντας στη «The Mirror», εξήγησε: «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η κατανάλωση ζαχαρωτών θα βοηθούσε στη θεραπεία οποιουδήποτε τύπου λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Στην πραγματικότητα, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Τα marshmallows περιέχουν ζελατίνη - μια πρωτεΐνη που προέρχεται από το κολλαγόνο. Φτιάχνεται από το βράσιμο σε νερό οστών, δέρματος, τενόντων και συνδέσμων ζώων - πιο συχνά οστών αγελάδων και χοίρων. Η ζελατίνη περιέχει μεγάλες ποσότητες των αμινοξέων γλυκίνη και προλίνη, τα οποία είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό κολλαγόνου και άλλων τύπων συνδετικού ιστού».

Το λάθος με το μαξιλάρι που μπορεί δημιουργήσει ρυτίδες (+η καλύτερη θέση ύπνου κατά της γήρανσης)

Ωστόσο, εξηγεί ότι έχουν γίνει «πολύ λίγες έρευνες σχετικά με τα οφέλη της ζελατίνης για την υγεία. Μπορεί το κολλαγόνο στη ζελατίνη να έχει κάποια αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί. Η ζελατίνη χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα στα εργαστήρια μικροβιολογίας, καθώς αποτελεί μέρος της πλάκας Agar, προκειμένου να αναπτυχθούν βακτήρια στο εργαστήριο, επειδή είναι καλό μέσο καλλιέργειας. Εάν τρώτε marshmallows με μια οξεία λοίμωξη, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια, να πολλαπλασιαστούν και να επιδεινώσουν την κατάσταση».

Επιπλέον, η ζελατίνη μπορεί να προκαλέσει και άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως φούσκωμα και καούρες. Η Dr Lee προσέθεσε επίσης: «Καθώς η ζελατίνη παρασκευάζεται από το βράσιμο των οστών των ζώων, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης σοβαρών λοιμώξεων, όπως η σπογγώδης εγκεφαλίτιδα των βοοειδών (ΣΕΒ), η οποία είναι επίσης γνωστή ως νόσος των τρελών αγελάδων».

Επιπλέον, μια μόνο μερίδα ζαχαρωτών 28 γρ. περιέχει περίπου 90 θερμίδες και επειδή είναι τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δίκτυ, αυτό σημαίνει ότι απελευθερώνουν ενέργεια γρήγορα, προκαλώντας αύξηση του σακχάρου στο αίμα -κάτι που δεν είναι ιδανικό πριν από τον ύπνο.

Καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν τερηδόνα - κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα παιδιά. «Δεν θα ενθάρρυνα κανέναν να τρώει ζαχαρωτά όταν έχει οποιουδήποτε είδους λοίμωξη, καθώς θα προκαλέσουν καταστροφή στην υγεία των δοντιών του. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μεγάλος αριθμός αποδείξεων για τα οφέλη του μελιού στην υγεία. Σε μια μετα-ανάλυση 14 μελετών του BMJ του 2021, το μέλι μείωσε σημαντικά τη συχνότητα και τη σοβαρότητα του βήχα. Το μέλι έχει ερευνηθεί και έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αντί για ζαχαρωτά, συνίσταται να πίνετε λεμόνι και μέλι. Θα έχετε επίσης το πλεονέκτημα μιας δόσης βιταμίνης C από το χυμό λεμονιού. Στύψτε το χυμό μισού λεμονιού σε μια κούπα, προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι και γεμίστε την κούπα κατά το ήμισυ με βραστό νερό. Αυτό είναι πολύ πιο πιθανό να βοηθήσει στη μείωση του βήχα από το να φάτε ζαχαρωτά!», λέει η γιατρός.

4 σημάδια χαμηλού μαγνησίου και γιατί το συμπλήρωμα γίνεται τόσο δημοφιλές

pexels-ylanite-koppens-1693652.jpg