Ο βρασμός του νερού της βρύσης μπορεί να το απαλλάξει σχεδόν από όλα τα επιβλαβή μικροπλαστικά

Ο βρασμός του νερού της βρύσης μπορεί να το απαλλάξει σχεδόν από όλα τα επιβλαβή μικροπλαστικά
Pexels

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το απλό βράσιμο και φιλτράρισμα του νερού της βρύσης μπορεί να μειώσει σχεδόν κατά 90% τα επιβλαβή στοιχεία που περιέχει. Τα πλαστικά στοιχεία μάλιστα, μπορούν να προκαλέσουν μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης, αν δεν αντιμετωπιστούν.

Τα μικροπλαστικά σωματίδια από πολυάριθμες πηγές προσλαμβάνονται και απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να προκαλέσουν μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης. Μπορούν επίσης να διαταράξουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις και να βλάψουν το νευρικό σύστημα καθώς και τα αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά συστήματα.

Όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το απλό βράσιμο και φιλτράρισμα του νερού της βρύσης θα μπορούσε να μειώσει σχεδόν κατά 90% τα νανοπλαστικά και μικροπλαστικά (ΝΜΠ) που υπάρχουν. Η μελέτη αποκάλυψε ότι καθώς η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται κατά το βράσιμο σκληρού νερού, το οποίο είναι πλούσιο σε μέταλλα, ένα στοιχείο που είναι γνωστό ως άλατα ή ανθρακικό ασβέστιο σχηματίζει μια κρούστα, γνωστή ως ινκρούστα, η οποία περικλείει τα πλαστικά σωματίδια.

Τα προβλήματα ύπνου θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν σειρά προβλημάτων ψυχικής υγείας

Ο καθηγητής Eddy Zeng, υπεύθυνος για τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την υγεία από το Πανεπιστήμιο Jinan, Guangzhou, της Κίνας, δήλωσε: «Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι κρούστες θα συσσωρεύονταν όπως τα τυπικά άλατα, οπότε και θα μπορούσαν να αφαιρεθούν με τρίψιμο για να απομακρυνθούν τα ΝΜΡ. Προτείνω ότι τυχόν εναπομείναντα στοιχεία που επιπλέουν στο νερό θα μπορούσαν να απομακρυνθούν ρίχνοντάς το μέσα από ένα απλό φίλτρο, όπως ένα φίλτρο καφέ».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS' Environmental Science & Technology Letters. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα σκληρού νερού βρύσης από την πόλη Guangzhou και τα εμπλούτισαν με διαφορετικές ποσότητες ΝΜΠ. Τα δείγματα βράστηκαν για πέντε λεπτά και αφέθηκαν να κρυώσουν. Στη συνέχεια, η ομάδα μέτρησε την περιεκτικότητα σε ελεύθερα αιωρούμενα πλαστικά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε σκληρότερο νερό με 300 χιλιοστόγραμμα αλάτων ανά λίτρο, έως και το 90% των ελεύθερα επιπλεόντων ΜΝΡ απομακρύνθηκαν μετά το βρασμό. Σε δείγματα μαλακού νερού με λιγότερα από 60 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο διαπιστώθηκε ότι απομακρύνθηκε περίπου το 25 τοις εκατό των ΜΝΡ. Τα σωματίδια θα μπορούσαν να έχουν διάμετρο μόλις ένα χιλιοστό του χιλιοστού ή έως και πέντε χιλιοστά.

Έχεις θησαυρό στο σπίτι σου και δεν το ξέρεις: Το μπαχαρικό που κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ

Οι τρέχουσες μελέτες δείχνουν ότι η κατάποση αυτών των σωματιδίων θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία του εντέρου. Ορισμένα συστήματα φιλτραρίσματος συλλαμβάνουν τα ΝΜΠ, αλλά απαιτούνται μερικές μέθοδοι για να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών από τον άνθρωπο. Σε ορισμένες ασιατικές χώρες, η κατανάλωση βρασμένου νερού αποτελεί αρχαία παράδοση και υποτίθεται ότι είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία, καθώς ο βρασμός μπορεί να απομακρύνει ορισμένες χημικές ουσίες και τις περισσότερες βιολογικές ουσίες. Οι ερευνητές λένε ότι η εργασία αυτή θα μπορούσε να προσφέρει μια απλή, αλλά αποτελεσματική μέθοδο για τη μείωση της κατανάλωσης ΝΜΡ.

ioann-mark-kuznietsov-XZs_iEWF_BM-unsplash.jpg