Ο παράξενος λόγος που μπορεί να έχεις πονοκέφαλο αυτή τη στιγμή - και πώς να τον αντιμετωπίσεις

Ο παράξενος λόγος που μπορεί να έχεις πονοκέφαλο αυτή τη στιγμή - και πώς να τον αντιμετωπίσεις
Pexels

Ο επιστημονικός λόγος πίσω από τον πονοκέφαλο και πώς όλα έχουν να κάνουν με την πίεση. 

Εάν πιάνεις τον εαυτό σου να υποφέρει συχνά από πονοκέφαλο, πάψουμε καλή εξήγηση ενώ όπως Καταλαβαίνεις υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να σε βοηθήσεις.

Η Κυριακή μας ξεκίνησε με βροχή, καθώς σε πολλές πόλεις της χώρας μας, είδαμε έντονες βροχοπτώσεις από πολύ νωρίς. Και αν έχεις έντονο πονοκέφαλο τις τελευταίες δύο ημέρες, αποδεικνύεται ότι αυτή μπορεί να είναι η αιτία. Η αλλαγή του καιρού!

Υπάρχει σοβαρή περίπτωση να πίνουμε νερό με λάθος τρόπο και αυτό να μειώνει τα οφέλη

Αν υποφέρεις από έντονο πονοκέφαλο, λίγο πριν από τις επικείμενες αλλαγές του καιρού, όπως μια δυνατή βροχόπτωση ή μια καταιγίδα τότε τίποτα δεν είναι τυχαίο και σίγουρα δεν πρέπει να αισθάνεσαι μόνη. Ειδικότερα, αποδεικνύεται ότι οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από τις αλλαγές του καιρού είναι μια πραγματικότητα και όλα έχουν να κάνουν με την πίεση στην ατμόσφαιρα.

Το NHS απαριθμεί τον «κακό καιρό» ως ένα από τα 10 πιθανά ερεθίσματα για πονοκεφάλους και αναφέρει στον ιστότοπό του ότι οι αλλαγές πίεσης μπορεί να «ερεθίσουν» τα νεύρα και να προκαλέσουν πονοκέφαλο.

Ο ιστότοπος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εάν είστε επιρρεπείς σε πονοκεφάλους, θα μπορούσατε να διαπιστώσετε ότι ο γκρίζος ουρανός, η υψηλή υγρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι καταιγίδες μπορούν όλα να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Οι αλλαγές πίεσης που προκαλούν αλλαγές στον καιρό πιστεύεται ότι προκαλούν χημικές και ηλεκτρικές αλλαγές στα νεύρα, οδηγώντας μας σε πονοκέφαλο».

Ωστόσο, το NHS δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ό,τι αφορά στη λύση αυτού του τύπου πονοκεφάλου, και το μόνο που προτείνει είναι απλώς να ελέγχουμε την πρόγνωση του καιρού, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πιθανό πονοκέφαλο. «Δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να αλλάξετε τον καιρό. Ωστόσο, παρακολουθώντας την πρόγνωση, μπορείτε να προβλέψετε πότε είναι πιθανό να έχετε πονοκέφαλο και να βεβαιωθείτε ότι έχετε έτοιμα κάποια παυσίπονα για όταν μπορεί να τα χρειαστείτε».

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα επιστημόνων που εξέτασαν τους πονοκεφάλους που προήλθαν από καταιγίδα μελέτησε προηγουμένως περισσότερους από 7.000 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με πονοκεφάλους σε ένα ιατρικό κέντρο στη Βοστώνη μεταξύ 2000 και 2007, σύμφωνα με το Scientific American.

Ταυτόχρονα, ερεύνησαν επίσης τα δεδομένα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για να παρακολουθήσουν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της βαρομετρικής πίεσης εντός 72 ωρών από την επίσκεψη κάθε ασθενούς. Εκτός από τη διαπίστωση ότι η αύξηση της θερμοκρασίας αύξησε τις πιθανότητες εμφάνισης πονοκεφάλου, ανακάλυψαν επίσης ότι ο κίνδυνος κεφαλαλγίας αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 6% με κάθε πτώση 5 χιλιοστών της βαρομετρικής πίεσης που εμφανιζόταν.
Η χαμηλή βαρομετρική πίεση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους δημιουργώντας μια διαφορά στην πίεση μεταξύ των κόλπων μας -που είναι γεμάτοι με αέρα- και της γύρω ατμόσφαιρας.

IMG_5599.jpeg