Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη στην υγεία (αλλά λίγοι πίνουν αρκετή ποσότητα)

Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη στην υγεία (αλλά λίγοι πίνουν αρκετή ποσότητα)
Pexels

Πολλοί είναι εκείνοι που αγαπούν να απολαμβάνουν ένα φλιτζάνι τσάι και αποδεικνύεται ότι το νόστιμο αυτό ρόφημα θα μπορούσε να κάνει πάρα πολύ καλό στην υγεία μας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί καταναλώνουν το εντυπωσιακό ποσό των 100 εκατομμυρίων φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα, γι’ αυτό και έχει γίνει κάτι σαν πολιτιστικό σύμβολο του έθνους. Αλλά το ρόφημα δεν έχει απλώς ωραία γεύση: Θα μπορούσε να έχει και κάποια οφέλη για την υγεία, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, την υγεία της καρδιάς, τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και τον διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, υπάρχει μια παγίδα - πρέπει να πίνουμε περισσότερο από αυτό για να αποκομίσουμε τα πλήρη οφέλη.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, συγκεκριμένες ενώσεις που ονομάζονται φλαβαν-3-όλες είναι υπεύθυνες για αυτά τα οφέλη για την υγεία. Αλλά για να πετύχουμε το σωστό επίπεδο φλαβονοειδών στη διατροφή μας, πρέπει να πίνουμε περισσότερα από 20 φλιτζάνια τσάι κάθε εβδομάδα.

Έχεις θησαυρό στο σπίτι σου και δεν το ξέρεις: Το μπαχαρικό που κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ

Η έρευνα, η οποία συντάχθηκε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Τσαγιού, βρέθηκε σε μια νέα ανασκόπηση επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nutrition and Food Technology και υποδηλώνει ότι τα φλαβονοειδή - ενώσεις που βρίσκονται σε πολλά φυτά, φρούτα, λαχανικά και φύλλα - θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών έως και κατά ένα πέμπτο (19%) και να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 13%.

Αλλά για να καταναλώσουμε την ποσότητα φλαβονοειδών που απαιτείται για να δούμε τα οφέλη για την υγεία στην πράξη, πρέπει να πιούμε μια «γερή» ποσότητα τσαγιού. Ο ειδικός σε θέματα τσαγιού και φλαβονοειδών, Dr Tim Bond, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, λέει: «Τα στοιχεία για τα οφέλη της κατανάλωσης φλαβονοειδών του τσαγιού στην υγεία είναι σπουδαία νέα. Όμως, ανησυχητικά στοιχεία από το YouGov της Βρετανίας δείχνουν ότι λιγότερο από το ένα πέμπτο (17%) των Βρετανών πετυχαίνουν το βέλτιστο στόχο του τσαγιού, δηλαδή περισσότερα από 20 φλιτζάνια την εβδομάδα, τα οποία πρέπει να πίνουμε για να φτάσουμε στην ιδανική πρόσληψη φλαβονοειδών. Για το καλό της υγείας μας, ίσως ήρθε η ώρα να προσθέσουμε έναν στόχο για τα φλαβονοειδή στις συνήθεις διατροφικές οδηγίες για τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τις πρωτεΐνες, τις φυτικές ίνες και τα λιπαρά».

Αυτό το διάσημο TikTok hack υπόσχεται να σε βοηθήσει να κοιμηθείς γρήγορα

Η διαιτολόγος και μέλος του TAP Dr Carrie Ruxton πρόσθεσε ότι τα φλαβονοειδή στο τσάι μπορούν να έχουν αντιδιαβητική δράση και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, να αποτρέψουν την απώλεια μυών και να θεραπεύσουν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Σε μια άλλη μελέτη, υποστηρίχθηκε ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν 400-600mg φλαβονοειδών κάθε μέρα για να βελτιώσουν την καρδιομεταβολική υγεία. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να βρεθούν σε φρούτα όπως τα μήλα, τα αχλάδια και τα σμέουρα, αλλά είναι πολύ πιο διαδεδομένες στο τσάι. Το παρασκευασμένο μαύρο τσάι περιέχει 115mg φλαβονοειδών ανά 100g, ενώ το πράσινο τσάι περιέχει 54mg ανά 100g. Συγκριτικά, τα μήλα περιέχουν μόνο 9,3mg και τα σμέουρα μόλις 5,8mg.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πίνουμε περίπου τέσσερα φλιτζάνια ζεστού μαύρου τσαγιού κάθε μέρα για να ξεπεράσουμε τα 400mg. Συνοψίζοντας, η Δρ Carrie Ruxton σημειώνει: «Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε τα οφέλη των φλαβονοειδών στη διατροφή μας, το να ανοίξουμε τους βραστήρες για ένα φλιτζάνι τσάι είναι ένας αναζωογονητικά εύκολος τρόπος για να αυξήσουμε τα επίπεδα πρόσληψης. Για να έχουμε τα περισσότερα οφέλη από τις βιοδραστικές ουσίες, όπως τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο καθημερινό μας ρόφημα, πρέπει να πίνουμε τέσσερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα».

pexels-cup-of-couple-6634937.jpg