4 σημάδια στο δέρμα που ίσως μαρτυρούν πως ίσως είσαι αλλεργική στο ποτό

4 σημάδια στο δέρμα που ίσως μαρτυρούν πως ίσως είσαι αλλεργική στο ποτό
Pexels

Τα τέσσερα προειδοποιητικά σημάδια στο δέρμα που μπορεί να σημαίνουν ότι είσαι αλλεργική στο αλκοόλ

Με τη βελτίωση του καιρού, είναι θέμα χρόνου να αρχίσουμε να πίνουμε δροσιστικά cocktails. Ενώ πολλοί από εμάς απολαμβάνουν ένα ή δύο ποτά, οι περισσότεροι αγνοούν ότι μπορεί να έχουν δυσανεξία ή να είναι αλλεργικοί σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά. Και όχι, το να ξυπνάμε με έναν έντονο πονοκέφαλο δεν σημαίνει ότι είχαμε αλλεργική αντίδραση - πιθανότατα είμαστε απλώς αφυδατωμένοι.

«Αν και κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν πονοκέφαλο εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο πονοκέφαλος δεν είναι αλλεργική αντίδραση», επιβεβαιώνει η Dr Emma Cunningham, γιατρός και ιδρύτρια των Dr Emma Clinics. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν αλλεργία ή δυσανεξία σε ορισμένα συστατικά που βρίσκονται στα αλκοολούχα ποτά, τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν ως δερματικές αντιδράσεις».

Πέντε νόστιμες τροφές μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τις ρυτίδες και να βελτιώσουν το δέρμα

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε τέσσερα πιθανά σημάδια που δείχνουν ότι στην πραγματικότητα είμαστε αλλεργικοί στο ποτό.

Κοκκίνισμα

Η Dr Cunningham προειδοποιεί ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε «αναψοκοκκινισμένο ή κόκκινο δέρμα». Αυτό τείνει να εμφανίζεται γύρω από το πρόσωπο ή το λαιμό, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί σε όλο το σώμα. «Η αντίδραση αυτή οφείλεται σε γενετική ανεπάρκεια ενός ενζύμου που ονομάζεται αλδεϋδική αφυδρογονάση 2 (ALDH2). Η ανεπάρκεια κάνει τους ανθρώπους να μεταβολίζουν το αλκοόλ λιγότερο αποτελεσματικά, οδηγώντας στην απελευθέρωση ισταμίνης, προκαλώντας μια αντίδραση έξαψης». Ενώ τα αντιισταμινικά μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της αντίδρασης έξαψης από το αλκοόλ, δεν θα «προφυλάξουν τον οργανισμό από τις επιπτώσεις της ακεταλδεΰδης».

Κνίδωση

«Η αλλεργική αντίδραση στο αλκοόλ μπορεί να εκδηλωθεί ως κνίδωση και φαγούρα στο δέρμα», εξηγεί η Dr Cunningham. Αναφέρει ότι αυτή η αντίδραση προκαλείται τις περισσότερες φορές από μια «ανοσολογική αντίδραση» σε ορισμένα συστατικά του ποτού - συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, της μαγιάς και των θειωδών.

Δερματίτιδα εξ επαφής

Εάν υποφέρεις από ερυθρότητα, κνησμό, ακόμη και φουσκάλες στο δέρμα - μπορεί να είναι σημάδι δερματίτιδας εξ επαφής. Αυτό συμβαίνει συχνά από την άμεση επαφή με ορισμένες αλκοόλες, οπότε είναι πιο συχνό σε μπάρμαν ή ζυθοποιούς.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να προκληθούν από άλλους παράγοντες, όπως η αφυδάτωση, η απελευθέρωση ισταμίνης ή η ευαισθησία σε συγκεκριμένα συστατικά των αλκοολούχων ποτών. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε αλλεργία ή δυσανεξία στο αλκοόλ, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση».

Πρήξιμο

Ιατρικά γνωστό ως αγγειοοίδημα, αν ποτέ παρατηρήσεις ότι η γλώσσα, τα χείλη, το πρόσωπο ή ο λαιμός σου έχει αρχίσει να πρήζεται μετά την κατανάλωση αλκοόλ, θα πρέπει να αναζητήσεις αμέσως ιατρική βοήθεια. Μπορεί να σου χορηγηθεί αντιισταμινικό φάρμακο ή ακόμη και στεροειδή δισκία για να βοηθηθείτε με το πρήξιμο.

Ο λόγος που πίνεις με εντελώς λάθος τρόπο το κρασί και το 20/20 hack για μέγιστη γευστική εμπειρία

pexels-elly-fairytale-4833951.jpg