Πέντε νόστιμες τροφές μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τις ρυτίδες και να βελτιώσουν το δέρμα

Πέντε νόστιμες τροφές μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τις ρυτίδες και να βελτιώσουν το δέρμα
Pexels

Η κατανάλωση μιας σωστής και πλήρους διατροφής, θα μπορούσε να σε βοηθήσει να παραμείνεις νέα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το να ακολουθούμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντικό για τη συνολική μας υγεία, αλλά λίγοι έχουν καταλάβει πόσο σημαντικό αντίκτυπο μπορούν να έχουν ορισμένες τροφές στο δέρμα μας. Σύμφωνα με έναν ειδικό σε θέματα περιποίησης του δέρματος, ορισμένες τροφές περιέχουν κολλαγόνο, το οποίο χρειάζεται το δέρμα μας για να βελτιώσει την υφή του και να μειώσει ακόμη και την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Ο λόγος που το να πίνεις γάλα πριν κοιμηθείς ίσως δεν είναι και πολύ καλή ιδέα

Το κολλαγόνο είναι γεμάτο από ιδιότητες που επουλώνουν πληγές και ενισχύουν το δέρμα και είναι επίσης γνωστό ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των μυών. Έχουν υπάρξει ακόμη και μελέτες που δείχνουν ότι το κολλαγόνο προάγει την υγεία του δέρματος βελτιώνοντας την ελαστικότητα και την ενυδάτωση.

Ο γιατρός Dave Reilly, ανώτερος επιστήμονας της Absolute Collagen, μοιράστηκε τις πέντε τροφές που πρέπει να τρώμε για να αυξήσουμε την πρόσληψη κολλαγόνου και να βελτιώσουμε την υγεία του δέρματός μας, αναφέρει το Wales Online.

Ο ίδιος δήλωσε: «Δεν είναι μυστικό ότι τα τρόφιμα που τρώμε έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία μας. Το να επιδιώκετε μια ισορροπημένη διατροφή και να είστε πιο συνειδητοποιημένοι ως προς τα θρεπτικά συστατικά των τροφών σας δεν θα ωφελήσει μόνο τη γενική σας ευεξία, αλλά μπορεί να βοηθήσει συγκεκριμένα και την παραγωγή κολλαγόνου. Καθώς γερνάτε και η παραγωγή κολλαγόνου εξαντλείται, κάνοντας μικρές αλλαγές για να συμπεριλάβετε στα γεύματά σας περισσότερα συστατικά που ενισχύουν το κολλαγόνο, θα έχετε πραγματικό όφελος για την εμφάνιση και τη δύναμη του δέρματός σας».

Κοτόπουλο

Αν έχεις προσπαθήσει ποτέ να χάσεις βάρος, θα ξέρεις ότι το κοτόπουλο είναι ένα από τα προϊόντα κρέατος που οι διατροφολόγοι ενθαρρύνουν να τρώμε. Γνώριζες όμως ότι είναι επίσης απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου; Το κοτόπουλο περιέχει αμινοξέα και μέταλλα που βοηθούν το κολλαγόνο στο σώμα μας να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, δίνοντάς του μια φυσική ώθηση απλά και μόνο τρώγοντας το δείπνο μας.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου των οστών του κοτόπουλου μπορεί να είναι ένα καλό αντιγηραντικό διατροφικό συστατικό, ενώ άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο ζωμός των οστών είναι μια καλή πηγή κολλαγόνου. Υπάρχουν επίσης υψηλές ποσότητες κολλαγόνου στα πόδια κοτόπουλου, καθώς αποτελούνται κυρίως από χόνδρο.

Η κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού θα μπορούσε να μας κάνει πιο ελκυστικούς

Ασπράδια αυγών

Άλλη μια κοινή πηγή πρωτεΐνης μεταξύ των γυμναστών, τα ασπράδια αυγών μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου. Ενώ οι φανατικοί της γυμναστικής χρησιμοποιούν τα ασπράδια αυγών για τη βελτίωση και την αποκατάσταση των μυών, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται προλίνη, το οποίο είναι βασικό συστατικό του κολλαγόνου και θα βοηθήσει στη λαμπερή επιδερμίδα μας. Η νόστιμη τροφή περιέχει επίσης γλυκίνη, η οποία μαζί με την προλίνη αποτελεί απαραίτητο δομικό στοιχείο για το κολλαγόνο.

Μούρα

Τα μούρα δεν είναι μόνο νόστιμα φρούτα που αποτελούν τέλεια σνακ καθώς μπαίνουμε στους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά μπορούν επίσης να ωφελήσουν το δέρμα μας. Τα μούρα είναι γεμάτα με βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στην προώθηση της παραγωγής κολλαγόνου μέσα στο σώμα. Πολλά φρούτα περιέχουν αυτή τη βιταμίνη, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο ένα φλιτζάνι φράουλες συμβάλλει πάνω από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Σκόρδο

Παρά την ιδιαίτερη οσμή του, το σκόρδο θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματός μας. Το λαχανικό που ενισχύει τη γεύση είναι γεμάτο με ενώσεις θείου, οι οποίες είναι απαραίτητες για το σχηματισμό ινών κολλαγόνου και τη διατήρηση της ακεραιότητας των ιστών του δέρματος. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αντιρυτιδική δράση στο σώμα, σύμφωνα με μια μελέτη. Δεν χρειάζεται να αρχίσουμε να τρώμε σκόρδο με το κιλό - αρκεί απλώς να προσθέσουμε μερικές σκελίδες στα επόμενα μακαρόνια μπολονέζ μας.

Όσπρια

Για όσους δεν τρώνε κοτόπουλο ή ασπράδια αυγών, τα όσπρια όπως τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια είναι εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά την υποστήριξη του κολλαγόνου. Τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και απαραίτητα αμινοξέα, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου. Επιπλέον, είναι συχνά ένας οικονομικός τρόπος για να προσθέσουμε περισσότερη πρωτεΐνη στα πιάτα και μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε σούπες, βραστά και σάλτσες.

pexels-cottonbro-studio-10069880.jpg