Χρειάζονται οι γυναίκες περισσότερο ύπνο από τους άνδρες; Τι ισχυρίζεται διάσημος health influencer

Χρειάζονται οι γυναίκες περισσότερο ύπνο από τους άνδρες; Τι ισχυρίζεται διάσημος health influencer
Pexels

Εδώ και δεκαετίες οι ειδικοί εξηγούν ότι οκτώ ώρες ύπνου είναι η «ιδανική διάρκεια» για ξεκούραση και ουσιαστική ανάπαυση. Μήπως αυτό όμως διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Ο γκουρού του διαδικτύου για την υγεία Dr Patrick Flynn ισχυρίστηκε ότι οι γυναίκες χρειάζονται στην πραγματικότητα μία ή δύο ώρες περισσότερο χρόνο ύπνου από το αντίθετο φύλο, σε μια πρόσφατη ανάρτηση στο X (πρώην Twitter). Ο ειδικός, με 21 χρόνια στον κλάδο της υγείας, ισχυρίστηκε ότι αυτό οφείλεται σε ορμονικές διαφορές, με την έλλειψη ξεκούρασης να δημιουργεί «περισσότερο στρες» σε μια γυναίκα.

«Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο», εξήγησε στους 1,7k followers του (@drpatrickflynn). «Δυστυχώς, οι γυναίκες αναλαμβάνουν τόσες πολλές αρμοδιότητες, που δεν λαμβάνουν πάντα τον ύπνο που χρειάζονται, κάτι που είναι επιζήμιο για την υγεία τους. Πάρτε μέτρα για καλύτερο ύπνο. Μπορείτε να κάνετε τον ύπνο προτεραιότητα για να αλλάξετε την υγεία σας και δεν σας κοστίζει τίποτα».

Δεν είσαι μόνο εσύ: Πολλοί ενήλικες φοβούνται το σκοτάδι - Να πώς μπορείς να το ξεπεράσεις

Ο Dr Flynn δημοσίευσε επίσης τους ίδιους ισχυρισμούς στο TikTok, προκαλώντας μεγάλη συζήτηση μεταξύ των 37,4k followers του. Είναι λοιπόν πραγματικά αληθινή η προοπτική του Dr. Flynn; Η Rosey Davidson, ειδική σύμβουλος ύπνου στο Just Chill Baby Sleep, υποστήριξε ότι ενώ οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο, μόλις 20 λεπτά επιπλέον θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα.

«Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες μπορεί να χρειάζονται περίπου 20 λεπτά περισσότερο ύπνο ανά νύχτα από τους άνδρες, αν και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό είναι κάτι προσωπικό και διαφέρει από άτομο σε άτομο», δήλωσε η Rosey στη Mirror. «Δεν μπορούμε να βάλουμε ακριβή χρονοδιαγράμματα και απαιτήσεις γι' αυτόν ακριβώς το λόγο. Η υπόδειξη πολύ μεγάλων προτεινόμενων διαρκειών ύπνου μπορεί να προκαλέσει άγχος σε όσους μπορεί να καταναλώνουν αυτές τις πληροφορίες και σε όσους δεν πετυχαίνουν αυτούς τους “στόχους”». Ενώ υπάρχουν διάφορες θεωρίες γύρω από τη μεγαλύτερη ανάγκη μιας γυναίκας για ύπνο, οι ορμονικές αλλαγές και οι καθημερινές ευθύνες μπορεί να παίζουν μεγάλο ρόλο.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να είναι «νυχτοπούλια» λόγω των διαφορετικών «χρονοτύπων» τους - μια φυσική τάση για ύπνο, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου. Αλλά οι γυναίκες γενικά βιώνουν πολύ πιο τολμηρές αυξήσεις στη μελατονίνη - την ορμόνη που συμβάλλει στην προώθηση του ύπνου.

Τι σημαίνει όταν ονειρεύεσαι τον πρώην σου και γιατί βλέπεις αυτό το όνειρο συνέχεια;

Και τα δύο αυτά συστατικά επηρεάζουν τον κιρκάδιο ρυθμό του κάθε φύλου -αναφερόμενος στο μοτίβο ύπνου του σώματος κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες επηρεάζονται πολύ περισσότερο από ένα ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου, οπότε η διατήρησή του μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία.

«Οι καθημερινές ευθύνες μπορούν να παίξουν ρόλο. Οι γυναίκες συχνά εξισορροπούν πολλαπλούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, της φροντίδας και της διαχείρισης του νοικοκυριού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη σωματική και ψυχική κόπωση. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε ορισμένες διαταραχές του ύπνου, όπως η αϋπνία και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο και να οδηγήσουν στην ανάγκη για περισσότερη ξεκούραση».

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το φύλο δεν είναι ο μόνος παράγοντας που παίζει ρόλο όταν πρόκειται για το χρόνο του ύπνου. Ο τρόπος ζωής, η υγεία, ακόμη και η γενετική μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο, με πολλούς από εμάς να έχουν προδιάθεση για ορισμένα μοτίβα και ανάγκες.

Συνέχισε: «Οι φυσικές παραλλαγές στους κιρκάδιους ρυθμούς, το εσωτερικό ρολόι του σώματος, μπορούν να επηρεάσουν το πότε ένα άτομο αισθάνεται πιο ξύπνιο και πιο νυσταγμένο. Όλοι έχουμε έναν χρονοτύπο ύπνου, ο οποίος υπαγορεύει την προτίμησή μας για τις ώρες αφύπνισης και ύπνου. Τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα του ύπνου είναι σημαντικές». Ωστόσο, η Rosey τονίζει ότι εξακολουθεί να υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα στον τομέα του ύπνου, ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες.

Και προσέθεσε: «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και εξέταση του φύλου όταν πρόκειται για την ατομική βιολογία των γυναικών».

pexels-ekaterina-bolovtsova-4050024.jpg