Οι 8 τρόποι για να σταματήσεις να είσαι «σκλάβος» των social media

Οι 8 τρόποι για να σταματήσεις να είσαι «σκλάβος» των social media

Λίγο αργά, θα μου πεις, καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καταφέρνουμε κάθε μέρα να περνάμε την περισσότερη ώρα μας μπροστά από μια οθόνη. Κι όμως, ακόμα κι έτσι να είναι τα πράγματα, υπάρχουν τρόποι για να μειώσουμε σημαντικά αυτό το «κόλλημα» και να κερδίσουμε πίσω τον πολύτιμο χρόνο από τη ζωή μας που περνάμε χαζεύοντας τις φωτογραφίες ξένων στο faceboon (τυχαίο παράδειγμα):

1. Κατανόησε το γεγονός πως σε «παίζουν»: Facebook, Twitter, Instagram και λοιπά social media είναι στρατηγικά σχεδιασμένα για να σε κάνουν να τα χρησιμοποιείς συνέχεια, οπότε δεν φταις μόνο εσύ. Όταν καταλάβεις πως υπάρχει σχέδιο για να σε κρατάνε «όμηρο» της οθόνης, θα έχεις ένα παραπάνω κίνητρο για να αντισταθείς.
2. Όρισε κανόνες: Ορκίσου εδώ και τώρα στον εαυτό σου πως θα μένεις offline κατά τη διάρκεια του φαγητού, όταν είσαι έξω με φίλους και όταν είσαι στο κρεβάτι ή στο μπάνιο.
3. Αγόρασε ένα κανονικό ξυπνητήρι: Αν χρησιμοποιείς το κινητό σου για ξυπνητήρι, το πρώτο πράγμα που θα κάνεις με το που ξυπνάς είναι να βλέπεις μια οθόνη. Τζιζ, κακό.
4. Μείνε offline για ένα ολόκληρο ΣΚ: Δυο μέρες μακριά από το ίντερνετ σίγουρα δεν θα σε κάνουν να κόψεις τις κακές συνήθειες, θα σου θυμίσουν όμως πόσο όμορφη είναι η ζωή χωρίς να είσαι χωμένος συνέχεια μέσα σε αυτό και θα ξυπνήσουν την δημιουργικότητά σου.
5. Συνδέσου μόνο αν έχεις λόγο: Τις περισσότερες φορές κάνουμε sign in στα social media κυρίως επειδή βαριόμαστε και θέλουμε να χαζέψουμε, ένα χάζεμα που τελικά μπορεί να μας πάρει όλο το απόγευμα. Για αυτό, την επόμενη φορά, κάντε στον εαυτό σας την εξής ερώτηση: «Έχω έναν συγκεκριμένο, καλό λόγο για να μπω online;». Αν δεν βρείτε κάποιον, αντισταθείτε στην επιθυμία και κάντε κάτι πιο δημιουργικό, όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να βγείτε έξω.
6. Να είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου: Την επόμενη φορά που θα πας να ποστάρεις μια φωτογραφία ή ένα στάτους, σκέψου πριν: «μήπως απλά προσπαθώ να δείξω πως περνάω καλά;». Μήπως αυτή είναι η 10η φωτογραφία του μωρού σου που ποστάρεις αυτή την εβδομάδα; Αν η απάντηση είναι ναι, προτίμησε να συζητήσεις με έναν φίλο ή να στείλεις τη φωτογραφία με μήνυμα σε κάποιον που ξέρεις ότι θα την εκτιμήσει. Μπορείς επίσης να καταγράφεις τις σκέψεις σου σε ένα ημερολόγιο ή αν είσαι σε ένα μέρος με πανέμορφο τοπίο, προσπάθησε να το... σχεδιάσεις. Οι ειδικοί λένε πως όταν παρατηρούμε ένα μέρος για ώρα και το σχεδιάζουμε σε χαρτί, δημιουργούμε μια μακροχρόνια μνήμη. Το ακριβώς αντίθετο, δε, συμβαίνει όταν ποστάρουμε τη φωτογραφία του μέρους! Σταματάμε να σκεφτόμαστε την εμπειρία μας και επικεντρωνόμαστε στα σχόλια των άλλων.
7. Απάντησε offline: Αν είναι τα γενέθλια ενός φίλου σου, μην μπεις στο Facebook για να του ευχηθείς στον τοίχο του. Πάρε τηλέφωνο. Αν μια φίλη σου αρραβωνιάστηκε, άσε τα direct messages και στείλε μια κάρτα. Και οι δύο κινήσεις θα εκτιμηθούν πολύ περισσότερο από ένα απρόσωπο online μήνυμα.
8. Άλλαξε τις ρυθμίσεις του προφίλ σου: Απενεργοποίησε όλες τις ειδοποιήσεις και σβήσε τις εφαρμογές που σου έχουν δημιουργήσει εθισμό. Δε θα χάσεις τόσο σημαντικά πράγματα, πίστεψέ με. Και φυσικά, όταν πρέπει να δουλέψεις (σοβαρά), κλείσε εντελώς το internet ή κράτα το αυστηρά και μόνο για πρακτική χρήση.