Γιατί να είναι ταμπού για μία γυναίκα να αγοράζει προφυλακτικά;

Δέσποινα Καμπούρη
Γιατί να είναι ταμπού για μία γυναίκα να αγοράζει προφυλακτικά;

Όσο προοδευτικοί κι αν είμαστε, όσο «προχώ» κι αν το παίζουμε, για έναν μυστήριο λόγο εξακολουθούμε να είμαστε κολλημένα μυαλά. Κι εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι άντρες που αγοράζουν προφυλακτικά θεωρούνται μάτσο γιατί έχουν έντονη σεξουαλική ζωή, ενώ οι γυναίκες «εύκολες» και «δεύτερες».

Είναι από αυτά τα τρελά που συμβαίνουν στη ζωή. Που η λογική λέει «μπράβο στο κορίτσι που νοιάζεται για την υγεία της», αλλά το πονηρό μυαλό το μεταφράζει κάπως έτσι: «Αυτή τους αλλάζει σαν τα πουκάμισα». Κι ενώ όλοι μας μαθαίνουμε από μικροί πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η προστασία στο σεξ για την αποφυγή των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που μπορεί να σου κοστίσει τη ζωή, μένουμε στο ρηχό, στο εύπεπτο: «Καλή είναι και του λόγου της…».

Ας μπούμε λίγο στο μυαλό αυτού που πιστεύει ότι οι γυναίκες που αγοράζουν προφυλακτικά και οι γυναίκες που έχουν πάντοτε προφυλακτικά στην τσάντα τους ή στο κομοδίνο τους, είναι τσούλες.

«Για να αγοράζει προφυλακτικά, πάει συνέχεια με διαφορετικούς άνδρες»

Μπα; Σοβαρά τώρα; Δηλαδή αν κάνει σεξ με έναν καινούργιο παρτενέρ, αλλά συνευρεθεί μαζί του αρκετές φορές και για μεγάλο διάστημα, τότε δεν πρέπει να φορέσει προφυλακτικό; Ή μήπως πρέπει να φορέσει προφυλακτικό μόνο την πρώτη φορά γιατί… «δεν τον ξέρει κι από χθες…», αλλά τις επόμενες μέρες «δεν τρέχει και τίποτα, το έχουν κάνει πολλές φορές…». Ας συγκεντρωθούμε λίγο. Ο κίνδυνος δεν υπάρχει μόνο την πρώτη φορά. Είναι εκεί, καραδοκεί. Υπάρχει και τη δεύτερη και την τρίτη και την 20ή. Και επίσης εσύ πώς βγάζεις το ασφαλές συμπέρασμα ότι η λίστα της είναι μακρά επειδή αγοράζει προφυλακτικά; Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις, αλλά ακόμη και τα νέα κορίτσια που αποφασίζουν να κάνουν σεξ για πρώτη φορά με τον σύντροφό τους, φορούν προφυλακτικό. Ή αν δεν το κάνουν, θα έπρεπε. Είναι κι αυτές «εύκολες»; Ή απλώς είναι ενσυνείδητες και καλά ενημερωμένες για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν κάνοντας ελεύθερα σεξ;

kampouri esoteriki

«Για να έχει προφυλακτικά στην τσάντα της είναι εύκολη»

Πας μαζί της και λίγο πριν την πράξη βγάζει από την τσάντα της ένα προφυλακτικό (κάτι που θα μπορούσες να είχες κάνει πρώτος, αλλά είσαι από αυτούς τους ανεγκέφαλους που «δεν απολαμβάνεις το σεξ με προφυλακτικό»). Ποια είναι η λογική σκέψη που θα έπρεπε να κάνεις; «Σωστή η τύπισσα, για να το κάνει μαζί μου σημαίνει ότι το κάνει με όλους, άρα δεν κινδυνεύω να κολλήσω κάτι» ή «μπράβο της, πάνω απ’ όλα η υγεία της, δεν με ξέρει κι από χθες». Αντ’ αυτού, εσύ σκέφτεσαι πόσο εύκολη γκόμενα είναι και ξενερώνεις πριν καν αρχίσεις ή το κάνεις και μετά δεν την ξαναπαίρνεις τηλέφωνο. Γιατί; Γιατί την επόμενη μέρα στον καφέ με τους φίλους σου λες… «μαλάκες, είχε μαζί της έτοιμο το προφυλακτικό!» Πόσο παιδιάστικη αντίληψη… Για όνομα του Θεού. Ενηλικιώσου.

Με λίγα λόγια, απ’ όπου κι αν το πιάσεις το θέμα, καταλήγουμε σε έναν βασικό πυλώνα: Το ήθος. Που ακόμη και σήμερα, νέοι άνθρωποι που έχουν τελειώσει Πανεπιστήμια (δεν αναφέρομαι καθόλου σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών που δεν είχαν την ευκαιρία λόγω έλλειψης παιδείας και γνώσεων να ενημερωθούν για το τι σημαίνει AIDS) που κάνουν καριέρα και θεωρούνται ανοιχτόμυαλοι, ακόμη κι αυτοί λοιπόν, συνδέουν την κατοχή προφυλακτικού από γυναίκα, με την έλλειψη ήθους.

Τώρα τι να σου πω κι εσένα κορίτσι μου; Θα σου πω αυτά που θα έλεγα στις κόρες μου: Αδιαφόρησε για το τι σκατά θα σκεφτεί ο Χ ή Ψ τύπος για εσένα. Πάνω από κάθε ολιγόλεπτη ηδονή, είναι η υγεία σου. Έχεις δει άνθρωπο να λιώνει σαν κερί από AIDS;

Δεν κινδυνεύεις μόνο από την διείσδυση χωρίς προφυλακτικό. Κινδυνεύεις κι από το στοματικό σεξ χωρίς προφυλακτικό: Υπάρχει κίνδυνος να κολλήσεις HIV, αν έχεις πληγές ή γδαρσίματα στο στόμα του, ακόμα και μικρές αμυχές που μπορεί να προκληθούν από το βούρτσισμα των δοντιών σου πριν από τη σεξουαλική πράξη.

Ο HIV προσβάλει ανθρώπους σε κάθε σημείο του φάσματος επικινδυνότητας και κοινωνικής θέσης. Με λίγα λόγια, ο κουστουμάτος κύριος από το γραφείο που κατέχει υψηλή διοικητική θέση και τρώει σε καλά εστιατόρια ΔΕΝ αποκλείεται να έχει AIDS. Γιατί το AIDS δεν κάνει εξαιρέσεις. Είτε προέρχεσαι από μία εύπορη οικογένεια, είτε από μία φτωχή, αν έκανες απερίσκεπτα σεξ στη ζωή σου, έχεις τις ίδιες πιθανότητες να κολλήσεις. Μη θεωρήσεις ποτέ ως κριτήριο χρήσης προφυλακτικού την κοινωνική θέση κάποιου άνδρα. ΠΟΤΕ!

Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι: Οι περισσότεροι άνθρωποι με HIV μόλυνση δεν δείχνουν άρρωστοι. Πολλοί άνθρωποι με HIV μόλυνση δεν έχουν κάνει τεστ και δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι ο HIV ΔΕΝ μεταδίδεται με σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα, αγκαλιά, φιλί, μασάζ, χειραψία, τσιμπήματα εντόμων, συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό, κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους.

Μα πάνω απ’ όλα να θυμάσαι: Ο κίνδυνος της μετάδοσης του HIV μειώνεται σημαντικότατα χρησιμοποιώντας προφυλακτικό. Μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου από τον HIV με τη γνώση. Κατανοώντας πώς μεταδίδεται ο HIV και γνωρίζοντας καλά τον εαυτό σου και τον σύντροφό σου, έχεις το κλειδί της προστασίας έναντι του ιού HIV.