«Η Γη είναι το σπίτι μας»: Ο κινηματογράφος για το περιβάλλον

«Η Γη είναι το σπίτι μας»: Ο κινηματογράφος για το περιβάλλον

Μια εκπαιδευτική ταινία 3D στην οποία παρουσιάζονται οι επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον.

Η ψηφιακή παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) «Η γη είναι το σπίτι μας» προβάλλεται στη «Θόλο», το θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμο». Με πρωταγωνιστή μια πολική αρκούδα, η παραγωγή αυτή προσεγγίζει με ευθύνη το μείζον θέμα του περιβάλλοντος και της προστασίας του.

Πρόκειται για μία ταινία διάρκειας 15 λεπτών με θέμα το περιβάλλον, που δημιουργήθηκε με την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία τρισδιάστατων γραφικών (virtual reality) που μπορεί κανείς να γνωρίσει αποκλειστικά στη Θόλο.

Η Θόλος μοιάζει με πλανητάριο στα μορφολογικά της χαρακτηριστικά, αλλά στην ουσία το μόνο κοινό τους είναι το ημισφαιρικό σχήμα της επιφάνειας προβολής. Έχει χωρητικότητα 132 θέσεων και προσφέρει μία μοναδική εμπειρία εμβύθισης στον εικονικό κόσμο, που χαρακτηρίζεται από άμεση ανταπόκριση, ευελιξία, πρωτοτυπία και ζωντάνια.

Στην ταινία παρουσιάζονται οι επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον, ενώ παράλληλα προτείνονται απλές καθημερινές πρακτικές για τον περιορισμό των επιπτώσεων αυτών (για παράδειγμα πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, χρήση ανανεώσιμων πηγών, ανακύκλωση κ.ά.).

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι μία πολική αρκούδα και ένα ψάρι που αντιμετωπίζουν μια σειρά προκλήσεων στο οικοσύστημά μας εξαιτίας της δικής μας συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον. Από τις εικόνες των πάγων, η ταινία μας μεταφέρει στη πόλη και στη δική μας καθημερινότητα. Εκεί ο θεατής έχει την ευκαιρία να μάθει για το πώς οι απλές καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να πραγματοποιηθούν με τρόπο πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Το εγχείρημα αυτό απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες. Μετά το τέλος της προβολής οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις γνώσεις και τη μνήμη τους σε ένα ευχάριστο, εκπαιδευτικό και διαδραστικό παιχνίδι.

Η παραγωγή θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαΐου.

Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικός Κόσμος
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλ:212 2540000
www.hellenic-cosmos.gr