5 πράγματα που σίγουρα δεν ήξερες για το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου

Γωγώ Φούντα
5 πράγματα που σίγουρα δεν ήξερες για το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου

Η ταινία εποχής με το αμφιλεγόμενο φινάλε είναι υποψήφια για 10 Oscars

Λίγες ώρες απέμειναν για την μεγάλη απονομή των Βραβείων Oscar, με τα στοιχήματα να κάνουν τις δικές τους προβλέψεις, και εμάς τους Έλληνες να αγωνιούμε λιγάκι παραπάνω μιας και ο Γιώργος Λάνθιμος αναμένεται να είναι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές με την ταινία «The Favourite». Aκόμα κι αν δεν έχεις δει μισή του ταινία (ντροπή κάπου) δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις ακούσει τα διθυραμβικά σχόλια για το «The Favourite» και για την ιδιαίτερη σκηνοθετική προσέγγιση της ταινίας. Για όσους λοιπόν το αγάπησαν-αλλά και για όσους το μίσησαν ή και για σένα που δεν έχεις προλάβει να το δεις- παρακάτω, έχω 5 λεπτομέρειες για τα γυρίσματα και τους πρωταγωνιστές που μάλλον δε γνώριζες .

H μέθοδος

Κάθε σκηνοθέτης έχει τη δική του μέθοδο, οπότε ο Λάνθιμος δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με την υποψήφια για Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου, Olivia Colman, στις πρόβες έπρεπε να περπατούν προς τα πίσω προσπαθώντας να μην πέσει ο ένας πάνω στον άλλο, ενώ παράλληλα έλεγαν τα λόγια τους. Η Rachel Weisz από την πλευρά της, υποψήφια για Oscar Β΄ Γυναικείου Ρόλου, αποκάλυψε ότι ένα από τα τεχνάσματα του Λάνθιμου ήταν να ενώνουν τα χέρια τους με τρόπο ώστε να φτιάξουν ένα μεγάλο ανθρώπινο pretzel.

Οι πρωταγωνίστριες

Ο Λάνθιμος επιθυμούσε διακαώς την Colman για τον ρόλο της Βασίλισσας και δεν είχε καν εναλλακτική στο μυαλό του σε περίπτωση που η ηθοποιός αρνούνταν. Όσο για τoν ρόλο της Rachel Weisz, αρχικά είχε σκεφτεί την Kate Winslet και την Cate Blanchett, ενώ η Emma Stone δεν ήταν καν στις επιλογές του μιας και αρχικά δεν είχε σκεφτεί αμερικανίδα ηθοποιό για τον ρόλο της Abigail.

00

H Emma Stone

Όπως δήλωσε η βραβευμένη με Oscar ηθοποιός, δεν είχε σκοπό να παίξει στην ταινία, μιας και έβρισκε τον ρόλο της Abigail γλυκανάλατο. Όλα αυτά όμως μέχρι την μέση του σεναρίου μιας και από εκεί και μετά, παραδέχτηκε ότι ήταν ικανή ακόμη και να ικετεύσει για πάρει τον ρόλο!

99

Το σενάριο

Η βρετανίδα σεναριογράφος Deborah Davis έγραψε το έργο πριν 20 ολόκληρα χρόνια, το οποίο όπως δήλωσε εμπνεύστηκε από τα γράμματα που αντάλλασσαν οι τρεις κεντρικοί χαρακτήρες. Ωστόσο, δεν βρήκε κανέναν να ενδιαφέρεται για το εγχείρημά της, με αποτέλεσμα μείνει στο συρτάρι για πολλά χρόνια.

Ο Λάνθιμος

Η Rachel Weisz τον χαρακτηρίζει έντονο, παθιασμένο αλλά και πολύ ευγενικό, με μία μέθοδο που δυσκολεύεται να περιγράψει μιας και ο ίδιος ο σκηνοθέτης μιλούσε ελάχιστα! Άλλωστε, είναι ο άνθρωπος για τον οποίο η Emma Stone αποφάσισε μόνη της να δείξει το στήθος της, σε σκηνή που δεν… προβλεπόταν!