Σμύρνη Μου Αγαπημένη: Η ταινία που συγκινεί στη μνήμη των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Σμύρνη Μου Αγαπημένη: Η ταινία που συγκινεί στη μνήμη των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της ταινίας «Ευτυχία», μία νέα παραγωγή ετοιμάζεται να έρθει στη μεγάλη οθόνη, αφιερωμένη σε έναν σταθμό της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.

«Τέτοιες εποχές σας εύχομαι να μη ζήσετε» μου έλεγε πάντα η γιαγιά μου. «Τα μαρτύρια και η ταλαιπωρία της μάνας μου για να γλιτώσει τη ζωή της άνθρωπος να μην τα ζήσει», συνέχιζε και επαναλάμβανε τις ίδιες προτάσεις με τον ίδιο ενοχλητικά χαριτωμένο τρόπο, με τον οποίο οι ηλικιωμένοι αρέσκονται στο να επαναλαμβάνουν ιστορίες του παρελθόντος. Τη δική της μαμά δεν τη γνώρισα. Ήμουν μωρό όταν πέθανε. Μόνο από περιγραφές και διηγήσεις. Μία γλυκιά, μαζεμένη γυναίκα που πάντα πάλευε για την οικογένειά της. Ακόμα και πριν την αποκτήσει. Έμενε στη Βιθυνία, μία ιστορική περιοχή της Μικράς Ασίας. Έφυγε με τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 με την αδερφή της και τη μαμά της και διέσχισαν με τα πόδια τη διαδρομή μέχρι να φτάσουν στη θάλασσα και να μπουν σε κάποια βάρκα. Από εκεί πήγαν στη Νάξο, ένα από τα νησιά που διάλεγαν τότε οι πρόσφυγες. Ένας στάβλος ήταν το καλύτερο που μπορούσαν να βρουν για να επιβιώσουν χωρίς να έχουν χρήματα μαζί τους. Τρέφοντας με ό,τι περίσσευε από τα εστιατόρια και τους χασάπηδες του νησιού. Ώσπου κάποια στιγμή, αντάμωσαν με έναν συγγενή που κατάφερε να φτάσει στον Πειραιά και οι δρόμοι τους οδήγησαν στην Αθήνα.

Η προσφυγιά είναι μία έννοια που ο Ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά. Τόσο σημαντική και τόσο τραγική που δεν μπορεί, δε θέλει και δεν πρέπει να ξεχάσει. Η ιστορία, άλλωστε, έχει τον τρόπο της να επαναλαμβάνεται. Στα ίδια νησιά που το 1922 έφτασαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες της κατεστραμμένης Σμύρνης και της Μικράς Ασίας, σχεδόν 100 χρόνια μετά έφτασαν οι Σύριοι. Όσοι κατάφεραν να μην πνιγούν στη θάλασσα πάνω στις υπερφορτωμένες βάρκες με τις οποίες τους μετέφεραν. Ντόπιοι άνοιξαν τις καρδιές και τα σπίτια τους στις ξενιτεμένες οικογένειες και ανέσυραν στο μυαλό τους όλα τα προσωπικά βιώματα της δικής τους οικογένειας. Εικόνες που χαράχθηκαν στο μυαλό όλων μας και που καλά θα κάνουν να μη φύγουν για να μην επαναληφθούν.

https://www.instagram.com/p/CGSmAQUlvMa/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading


Η παραπάνω επανάληψη της ιστορίας είναι που γέννησε την ιδέα στην Tanweer να επιστρατεύσει την Έβδομη Τέχνη για να παρουσιάσει τις μελανές σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από τη μεταξύ τους σύνδεση. Η ταινία «Σμύρνη Μου Αγαπημένη» αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου της Μιμής Ντενίση που αποδίδει έναν φόρο τιμής στον πολιτισμό της Ιωνίας. Ένα εντυπωσιακό εγχείρημα που πρόκειται να μεταφέρει τους θεατές σε εκείνη την εποχή – «σταθμό» για τον Ελληνισμό μέσα από την πιστή αναδιαμόρφωση των χώρων, των σκηνικών, των ρούχων στο ύφος της εποχής όταν η Σμύρνη έπεσε.

Με γυρίσματα σε Μυτιλήνη, Δυτική Λέσβο, Αθήνα, Πειραιά, Φάληρο και Χίο, η Φιλιώ Μπαλτατζή θα είναι η ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδη που αποφασίζει να επισκεφτεί με την εγγονή της τη Μυτιλήνη για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Τελικά, καταλήγει να μαθαίνει την ιστορία της οικογένειάς της και της γιαγιάς της από τη Σμύρνη που είχε βρεθεί κάποτε στο ίδιο νησί ως προσφυγοπούλα. Υπό τα σκηνοθετικά χέρια του Γρηγόρη Καραντινάκη, διάσημοι ηθοποιοί (σ.σ. Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Γιάννης Βογιατζής, Κρατερός Κατσούλης, Burak Hakki, Κατερίνα Γερονικολού, Αναστασία Παντούση, Nathan Thomas, Γιάννης Εγγλέζος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Ντίνα Μιχαηλίδου, Daphne Alexander, Νέδη Αντωνιάδου, Daniel Crossley, Duncan Skinner, Χρήστος Στέργιογλου, Κώστας Κορτίδης, Έφη Γούση, Fotina Papatheodorou) θα στελεχώσουν το cast.

Μετά τις διθυραμβικές κριτικές της ταινίας «Ευτυχία» και με 4,5 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό, η Tanweer ετοιμάζει άλλη μία Ελληνική παραγωγή με όλες τις προδιαγραφές να καθηλώσει το κοινό στη μνήμη των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης.