Η Σμαράγδα Kαρύδη μιλάει στο Queen.gr για τις περικοπές στη δουλειά, τις σχέσεις και το χρόνο που περνάει

Η Σμαράγδα Kαρύδη μιλάει στο Queen.gr για τις περικοπές στη δουλειά, τις σχέσεις και το χρόνο που περνάει

Έξυπνη, ταλαντούχα, όμορφη, ισορροπημένη. Λες δεν μπορεί αυτό το κορίτσι να τα έχει όλα. Κάπου θα κρύβεται ο δράκος του παραμυθιού. Δεν είναι όμως έτσι. Κάποια παραμύθια δεν έχουν δράκους και κακές μάγισσες. Εκεί οι ξανθές πριγκίπισσες είναι πάντα ξύπνιες και έτοιμες για όλα...

Πόσες φορές έφτασες στα όρια νευρικής κρίσης;
Έχει τύχει να τα ξεπεράσω τα όρια, αλλά δεν παθαίνω συχνά νευρικές κρίσεις. Για να μου συμβεί πρέπει κάποιος να με φτάσει στα όρια μου. Πιο πολύ θυμώνω όταν είμαι κουρασμένη ή νυστάζω. Τότε θα πω και μια παραπάνω κουβέντα. Αν δε συνέβαινε αυτό μάλλον δε θα μιλούσα. Είναι οργανικό το θέμα. Επίσης αυτό που με κάνει έξαλλη είναι η κίνηση και το μποτιλιάρισμα στους δρόμους.

Ποτέ ήταν η τελευταία φορά που έπαθες κρίση πανικού;
Δεν έχω πάθει πολλές, αλλά πάθαινα τα πρώτα χρόνια που έβγαινα στο θέατρο. Τότε είχα υπερβολικό άγχος σε σημείο που μου έκανε κακό. Δεν σου μιλάω για τρακ που μπορεί να γίνει δημιουργικό μερικές φορές, αλλά για άγχος που ξεπερνούσε τα όρια, που με διέλυε κυριολεκτικά. Θυμάμαι που ήμουν 23 χρονών και στην πρεμιέρα της παράστασης κόκκινα φανάρια είχα ταχυπαλμία πάνω στη σκηνή, δεν μπορούσα να μιλήσω δεν μπορούσα να περπατήσω, έπαθα κρίση και έβγαλα όλη την παράσταση καθιστή γιατί πίστευα ότι δε με κρατάνε τα πόδια μου. Παλιά είχα τον φόβο της έκθεσης πολύ έντονα, ευτυχώς με τον καιρό πέρασε.

Είχες πρόταση για να δουλέψεις στην τηλεόραση φέτος;
Όχι, είχα συζητήσεις για πράγματα που όμως δε ξέρω αν θα γίνουν. Είναι όλα "κάτσε να δούμε αν το θέλει το κανάλι, πόσο κοστίζει" και τέτοια. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κινηματογράφο. Συζητούσα με δύο ταινίες που τελικά δεν θα γίνουν λόγω budget. Είναι όλα στον αέρα.

Έχεις παρακολουθήσει κάποιο από τα τουρκικά σίριαλ;
Όχι δεν τα έχω δει γιατί και βαριέμαι και δεν έχω χρόνο. Βαριέμαι πολύ να μπω στο τριπ γιατί μπορεί και να κολλήσω όπως τόσος κόσμος. Άλλωστε έχω δει πολλές ελληνικές αηδίες και είμαι γεμάτη.

Σε ενοχλούν που τα σίριαλ είναι τουρκικά; Θα σε ενοχλούσε λιγότερο αν ήταν από το Βέλγιο;
Όχι δεν με ενοχλεί ούτε που είναι τουρκικά ούτε αν ήταν σουηδικά. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την χώρα προέλευσης. Δεν τα είδα όμως και δεν μπορώ να τα κρίνω. Δεν είναι χειρότερα από διάφορα ελληνικά σίριαλ που έχω δει, γιατί έχω δει πολλά ελληνικά σκουπίδια. Αυτό που με ενοχλεί είναι που δε γυρίζονται ελληνικά σίριαλ.

Πληρώνεσαι για τις επαναλήψεις; Γιατί φέτος το "Πάρα Πέντε" έσκισε..
Ήμουν περιοδεία με τον Οθέλο το καλοκαίρι και το είδα και εγώ. Τα 7χρονα σήμερα -που ήταν μωρά όταν παιζόταν η σειρά πριν χρόνια- είναι σαν να το έβλεπαν για πρώτη φορά, σαν καινούργιο. Τώρα όσον αφορά στις πληρωμές είναι αστεία υπόθεση. Υπάρχει τα τελευταία χρόνια ένας σύλλογος, ο Διόνυσος, που μαζεύει τα δικαιώματα από τα κανάλια, ένα ποσό που αντιστοιχεί για όλους του δύο ή τους πέντε που μοιραζόμαστε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Υπάρχει άλλο ποσό για τους β ρόλους, άλλο ποσό αν η σειρά παίζεται prime time και άλλο αν παίζεται μετά τα μεσάνυχτα. Είναι τρελή ιστορία. Καταλήγεις να παίρνεις για 50 επεισόδια- αν βέβαια πληρώσουν τα κανάλια- ένα ποσό που ισοδυναμεί με το 1/3 του μηνιαίου μισθού που έπαιρνες τότε. Μπορεί δηλαδή να πάρεις και 300 ευρώ για όλες τις επαναλήψεις.

Έχεις πάει στο Σύνταγμα με τους αγανακτισμένους;
Όχι δεν πήγα και γιατί είχα πρόβες όλο το καλοκαίρι, αλλά μπορεί και να μεγάλωσα οπότε δεν έχω πλέον την διάθεση να βγω στο δρόμο. Νομίζω ότι χρειάζεται άλλου είδους διαμαρτυρίας από αυτή της πλατείας.

Έχεις βαρεθεί να σε ρωτούν σε κάθε συνέντευξη για γάμο και παιδί;
Το θεωρώ σαχλό. Γίνεται πιστεύω από αμηχανία. Δεν ξέρει ο άλλος τι να ρωτήσει πλέον. Ειλικρινά όμως δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει τον κόσμο τι θα κάνω.

Οι γονείς σου -μια και στην Ελλάδα ζούμε- σε πιέζουν για γάμο;
Γιατί να με πιέσουν; Έμενα οι γονείς δεν με πίεσαν για τίποτε. Δεν θεωρούν ότι ο γάμος είναι κάτι σημαντικό που πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να τον κάνει. Άλλωστε εγώ ποτέ δεν είχα όνειρο να βάλω νυφικό.

Σκέφτηκες ποτέ σοβαρά να υιοθετήσεις ή να κάνεις παιδί εκτός γάμου;
Δεν το έχω σκέφτηκα και δεν έμεινα ποτέ μόνη μου για μεγάλο διάστημα. Πάντα είχα γκόμενο, οπότε δεν σκέφτηκα ποτέ να πάω σε τράπεζα σπέρματος. Όσον αφορά στην υιοθεσία, κοίτα, το μεγάλωμα είναι το θέμα, όχι οι 9 μήνες της εγκυμοσύνης. Δεν ξέρω ίσως αργότερα μπορεί και να το κάνω. Είναι ωραίο πράγμα να μπορείς να βοηθήσεις ένα παιδί που δεν έχει κανέναν. Γενικά είναι ωραίο πράγμα να προσφέρεις.

Τι περικοπές έκανες πρόσφατα;
Κάνω διάφορα,. Έχω σταματήσει να αγοράζω άσκοπα περιοδικά, εφημερίδες και άλλες αηδίες από τα περίπτερα. Σταμάτησα να αγοράζω περιττά πράγματα, ούτε καν στις εκπτώσεις, γιατί οι εκπτώσεις είναι μεγάλη παγίδα. Αγοράζεις κάτι στην μισή και καταλήγεις να μην το φοράς ποτέ. Επίσης σταμάτησα τα πολύ ακριβά εστιατόρια. Είναι αστείο και καταντά χυδαίο να δίνεις 80 ευρώ το άτομο για να φας. Είναι προκλητικό και δεν αντιστοιχεί στην ποιότητα για την οποία πληρώνεις. Για να μην μιλήσω για τα sushi restaurant. Σου δίνουν ένα κομματάκι ψάρι μικρό σαν αναπτήρα και λίγο ρύζι και το πληρώνεις χρυσό. Όλο αυτό είναι νεοπλουτίστικο και κιτς.

Πώς είναι για μια όμορφη γυναίκα να μεγαλώνει;
Δεν είναι ωραίο να μεγαλώνεις. Ούτε και στους άνδρες αρέσει φαντάζομαι. Είμαι πολύ καλύτερα απ ότι πριν 10 χρόνια. Ξέρω τι θέλω, τι δεν θέλω, έχω λιγότερα κόμπλεξ, αλλά δεν είναι μόνο η ρυτίδα, είναι όλο το πακέτο που πάει με το γήρας, ο θάνατος, οι ασθένειες. Πρέπει όμως να συμβιβαστούμε κάπως με την ηλικία, να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και τη φθορά μας και να μην φρικάρουμε.

Είσαι καλά στην προσωπική σου ζωή ή σου λείπει κάτι;
Είμαι καλά δόξα τω θεώ και δεν μου λείπει τίποτε.

Η Σμαράδγα Καρύδη πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης" στο πλευρό των Βίκυ Σταυροπούλου, Νεφέλη Ορφανού, Εριέττα Μουτούση, Μαρία Κωνσταντάκη και Ντορέττα Παπαδημητρίου. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, κάνει πρεμιέρα στο Μικρό Παλλάς (Αμερικής 2 & Στοά Σπυρομήλιου) την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου.