Sex and The City a la Ελληνικά

Αναστασία Σιδέρη
Sex and The City a la Ελληνικά

Πρόσφατα είδα μια χαριτωμένη Ισπανική σειρά, τη Valeria. Είναι μια ευρωπαϊκή εκδοχή του «Sex and the City» και μου θύμισε την αξία της γυναικείας φιλίας.

Δεν περνάω πολύ χρόνο στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, αλλά όποτε βρίσκομαι η βασική μου χαρά είναι η έξοδος με τις κολλητές μου.

Σαν «Αρτέμιδα» που είμαι, δίνω ιδιαίτερη σημασία στη φιλία και είμαι ευγνώμων γιατί έχω πολλές καλές φίλες από διάφορες περιόδους και φάσεις. Υπάρχει όμως μια μαγική τριάδα στη ζωή μου, η Βαρβάρα, η Σίσυ και η Μαρίνα, που μετράει πολλά χρόνια κοινής ζωής και με την οποία η σύνδεση είναι μοναδική. Γνωριστήκαμε στον επαγγελματικό χώρο. Είμαστε μια τετράδα απίθανη που έκανε πράξη το «ισχύς εν τη ενώσει». Και έτσι άντεξε στο πέρασμα του χρόνου, παρά τα πολλαπλά «στραπάτσα» που η γενιά μας έζησε μετά από μια μακριά περίοδο ευημερίας.

image.png

4 γυναίκες αισιόδοξες από τη φύση μας και συνειδητοποιημένες από επιλογή, με επίγνωση των ταλέντων και αδυναμιών μας. Ένα κράμα ανεξάρτητης Αρτέμιδας, δημιουργικής Αφροδίτης και «καπάτσας» Αθηνάς. Η Δήμητρα και η Εστία πάνε και έρχονται ανάλογα με τη φάση. Και παρότι όλες παντρεμένες , η σχέση μας με την Ήρα δεν είναι καθόλου φιλική. Έχουμε μεταξύ μας το κωδικό όνομα BASIMA, από τα αρχικά μας, και ένα chat group που παίρνει φωτιά κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το που βρισκόμαστε.

image-(1).png

Η σύνδεση είναι τόσο μεγάλη που συχνά λειτουργούμε σαν ένας άνθρωπος. Η φίλη μου η Βάρβαρα μάλιστα μας ενημέρωσε πρόσφατα ότι σύμφωνα με την Ινδική παράδοση τα άτομα με το όνομα BASIMA είναι πολύ ευφυή, πάντα χαμογελαστά, γοητευτικά και καλόκαρδα που βοηθάνε τους ανθρώπους ανιδιοτελώς. Μόνο που είναι λίγο επιρρεπή στα ατυχήματα…. Κορίτσια ξέρετε εσείς…

image-(2).png

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε περάσει σχεδόν τα πάντα μαζί. Σχέσεις εφήμερες και σχέσεις ζωής, γάμους, γεννήσεις, διαζύγια, αρρώστιες και θανάτους. Μεγάλες επιτυχίες, τρελά πάρτι και όμορφα ταξίδια -σε βουνά και θάλασσες- αλλά και κάθε είδους επαγγελματικές και οικονομικές προκλήσεις και δυσκολίες. Έχουμε κλάψει και γελάσει άπειρες φορές σε μπαρ, σε εστιατόρια σε παγκάκια η απλά στο τηλέφωνο. Πολύ συχνά και μέσα στο αυτοκίνητο στο πήγαινε και έλα της δουλειάς, σε αεροπλάνα και βαπόρια Και φυσικά συνασπιστήκαμε άπειρες φορές για να βοηθήσουμε η μια την άλλη, η άλλους «αναξιοπαθούντες» τριγύρω μας. Γιατί βλέπετε η πάντα αλληλέγγυα Άρτεμις ΄με τις κοινωνικές ευαισθησίες της είναι κυρίαρχη θεά σε όλες μας …Και επικαλείται τις υπόλοιπες θεές μας για υποστήριξη όπου χρειαστεί.

image-(3).png

Τη περασμένη βδομάδα, που έτυχε να βρίσκομαι Αθήνα, βγήκαμε ένα απόγευμα για να παρακολουθήσουμε μια παράσταση dance aerobic της πολυμήχανης Βαρβάρας στο Πεδίο του Άρεως. Μια φάση που ήταν σαν να βγήκε από ταινία του Αλμοδοβάρ.

image-(4).png

Διασκεδάσαμε απίστευτα με τις ερασιτεχνικές χορευτικές ομάδες. Από μικρά κοριτσάκια που χόρεψαν κλασικό μπαλέτο μαζί με τις μαμάδες τους και έφηβες cheer leaders, μέχρι cool ενήλικες που χόρεψαν συρτάκι, ρούμπα και ταγκό. Και χορέψαμε κι εμείς από τις θέσεις μας ζούμπα, αλλά και μπατσάτα στη πίστα στο τέλος με όλους τους χορευτές. Γιατί μια τρέλα τη κουβαλάμε όλες μας.

image-(5).png

Και αφού επισκεφτήκαμε τελευταίες και καταϊδρωμένες την υπέροχη έκθεση «Πλάσματα» στο Πεδίο του Άρεως(μη τη χάσετε), καταλήξαμε να πίνουμε μπύρες με τοστ και πατατάκια σε κάτι άβολα σκαμπό στη καντίνα του πάρκου.

image-(6).png

Για να ανταλλάξουμε τα τελευταία νέα από κοντά. Δεν έχουμε ανάγκη πλέον τα μοδάτα εστιατόρια και μπαρ για να περάσουμε καλά. Η φιλία μας εξακολουθεί να ανθίζει σε όλες τις συνθήκες και βρίσκει τρόπους να εξελίσσεται και να βαθαίνει

Ένα ρητό λέει ότι «πραγματικός φίλος είναι αυτός που γνωρίζει και κατανοεί το παρελθόν σου, πιστεύει στο μέλλον σου και σε αποδέχεται για αυτό που είσαι». Αυτή είναι η μυστική συνταγή μας. Και πιστεύω ότι η φιλία είναι μια σχέση σχεδόν μαγική που όχι απλά μας συντροφεύει, αλλά μπορεί να μας εξελίξει και να μας ολοκληρώσει.

image-(7).png

Όλες μας είχαμε φίλες παιδικές που χάσαμε, αλλά αρκετές πιστεύω έχετε ακόμη φιλίες σαν τη BASIMA μου. Φιλίες που κρατούν στο χρόνο και αποτελούν μια σταθερά που μας συνοδεύει γλυκά και όμορφα όπως περνάμε τα διάφορα στάδια της γυναικείας μας φύσης .

unknown.jpg

Ίσως να αναρωτιέστε τι είναι αυτό που τελικά κάνει τη διαφορά και μια φιλία αντέχει τις δοκιμασίες και το χρόνο. Είναι το φύλο, ο χαρακτήρας ή οι περιστάσεις;

Μάλλον ένα μείγμα όλων αυτών κατά τη γνώμη μου.

Οι αντρικές και γυναικείες φιλίες είναι κάπως διαφορετικές, αφού τα δύο φύλα συνηθίζουν να τις βιώνουν με διαφορετικούς τρόπους.

Οι άντρες τείνουν να εκφράζουν την εγγύτητα τους κάνοντας πράγματα μαζί. Για παράδειγμα παίζοντας μπάλα η μπάσκετ η παρακολουθώντας μαζί έναν αγώνα . Συνδέονται συμμετέχοντας σαν «μαστοράκια» σε κοινές δραστηριότητες, όπως το να φτιάξουν ένα χαλασμένο αυτοκίνητο η μηχανή, ένα καζανάκι η μια βρύση που στάζει . Η απλά με το να δανείζουν τα πολύτιμα εργαλεία τους ο ένας στον άλλο.

Τα θέματα συζήτησης μεταξύ τους είναι συνήθως γενικής φύσης, όπως η οικονομία, η πολιτική, τα αθλητικά, τα αυτοκίνητα, τα computer games κλπ . Μιλάνε φυσικά και για γυναίκες, αλλά σπανίως τις δικές τους. Γιατί δε θεωρούν πρέπον και απαραίτητο να μοιραστούν πληροφορίες για την προσωπική τους ζωή ή την ψυχική τους κατάσταση.

Αυτό το είδος οικειότητας μοιάζει κάπως χαλαρό η ακόμη και χλιαρό σε μας τις γυναίκες, αλλά δεν παύει να εμπνέει δυνατά συναισθήματα φιλίας μεταξύ αντρών.

image-(8).png

Οι γυναίκες αντίθετα, τείνουμε να εκφράζουμε την οικειότητα μας στηριζόμενες στην εμπιστοσύνη . Και αποκαλύπτουμε προσωπικά δεδομένα για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις σχέσεις μας. Μοιραζόμαστε τα όνειρα και τις ανησυχίες μας εκφράζοντας μια πλούσια γκάμα συναισθημάτων (και συχνά ανατριχιαστικές λεπτομέρειες).

Πολλοί όμως πιστεύουν ότι η γυναικεία φιλία είναι «χίμαιρα» Ότι η ανασφάλεια, ο ανταγωνισμός και η ζήλια θα εκδηλωθούν αργά ή γρήγορα και η φιλία θα πληγωθεί. Η αλήθεια είναι ότι αν μπλέξουν γυναίκες με μονοδιάστατη κυρίαρχη θεά την ανταγωνιστική Αθηνά η την ζηλιάρα Ήρα είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα τα σπάσουν. Ίσως ακόμη και να «μαλλιοτραβηχτούν» για έναν άνδρα, για τα παιδιά τους, για θέματα καριέρας, κοινωνικής θέσης η ακόμη και εξωτερικής εμφάνισης.

image-(9).png

Επίσης εμείς οι γυναίκες με το να έχουμε επενδύσει συναισθηματικά στις φίλες μας και αποκαλύπτοντας τα «μυστικά» μας , γινόμαστε λιγότερο ανεκτικές στα λάθη. Έχουμε μεγαλύτερες αξιώσεις για εχεμύθεια από ότι οι άνδρες και μπορεί να κλονιστούμε ακόμη και από ένα μεμονωμένο αρνητικό γεγονός που το βιώνουμε σαν προδοσία.

Αν όμως επιτρέψουμε στις πιο ανεκτικές θεές μέσα μας να εκδηλωθούν και να ανθίσουν, τότε οι σχέσεις μας με τις φίλες μας μπορούν να είναι μακροχρόνιες και ποιοτικές. Όπως η BASIMA μου.

Η αλήθεια είναι ότι ο κάθε ένας μας βιώνει διαφορετικές εμπειρίες που επαληθεύουν η διαψεύδουν τις παραπάνω θεωρίες. Το συμπέρασμα όμως πιστεύω είναι ότι παρόλο που οι άντρες και οι γυναίκες εκφράζουν τη φιλία τους διαφορετικά, μπορούν και τα δυο φύλα να δημιουργούν δυνατές, ουσιαστικές και υγιείς φιλίες που αντέχουν στο χρόνο.

image-(10).png

Νιώθω ευλογημένη για τις φίλες μου και έχω μάθει πολλά από τα λάθη μου και από τα δικά τους. Για να ενισχύσετε δε τις δικές σας φιλίες έχω να σας προτείνω τα 6 εξής βασικά συστατικά

  • Να βρίσκετε χρόνο για να κάνετε πράγματα μαζί. Μια εκδρομή, ένα άθλημα, μια μπαρότσαρκα, η απλά μια βόλτα στη γειτονιά τους
  • Μην ξεχνάτε τις φίλες σας κάθε φορά που βρίσκετε ένα καινούριο σύντροφο ή έχετε κάποιο πρόβλημα στη δουλειά σας
  • Κάνετε ουσιαστικές συζητήσεις. Όχι μόνο κουτσομπολιό. Ακούστε τις με προσοχή και αποφύγετε τον πειρασμό να διακόψετε για να πείτε κάτι για τον εαυτό σας.
  • Εξασκηθείτε στο coaching μαζί τους. Τονώστε την αυτοπεποίθηση τους. Μη διστάζετε να κάνετε τονωτικά, θετικά σχόλια και κομπλιμέντα τα οποία όμως να είναι ειλικρινή.
  • Να είστε κοντά τους για να χαρείτε και με τις χαρές τους και όχι μόνο για να συμπαρασταθείτε στα δράματα
  • Κάνετε συχνό έλεγχο της σχέσης. Ρωτήστε τις φίλες σας αν υπάρχει κάτι το οποίο μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη φιλία σας.

Αν τα κάνετε όλα αυτά με επιμονή και αγάπη είμαι σίγουρη ότι θα ανταμειφθείτε .

image-(11).png

.