Οδηγός για Φεγγαρολουσμένες

Αναστασία Σιδέρη
Οδηγός για Φεγγαρολουσμένες

“Η φύση, η πανσέληνος, ολάνθιστες πνοές…,

φυγόκεντρες δυνάμεις δονούνε τις ψυχές.

Οράματα κι εναλλαγές, το ωχρό της φως μας στέλνει,

τη γη μας παρασέρνει, χαράζει τις καρδιές.

Κοντολογίς, χαρούμενοι… στη γη…

σημαδεμένοι… οι φεγγαρολουσμένοι! “

Δεν είναι τυχαίο που με διαφεντεύει η Άρτεμη, η Θεά της Σελήνης.

Από μικρή με μάγευε το φεγγάρι- και ειδικά η καλοκαιρινή Πανσέληνος .

Είχε μια ιδιαίτερη μαγεία να τη βλέπω να ξεπροβάλει κόκκινη από τη θάλασσα στο σπίτι μου στα Κύθηρα, μέσα σε μια δονούμενη σιγή. Και να ανηφορίζει αργά και νωχελικά στον ορίζοντα, να απλώνεται φεγγοβολώντας, ασημιά και ολόλαμπρη, και να δημιουργεί σκιές απόκοσμες που μαγνητίζουν τη φαντασία.

Picture2.jpg

Κάθε Αύγουστο έχουμε το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου, αλλιώς και "Φεγγάρι του Οξύρρυγχου" Έχει πάρει το όνομά του από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι -γνωστό στα μέρη μας ως μουρούνα. Ο αγαπημένος μου- που δηλώνει και ψαράς- λέει βέβαια ότι τα ψάρια τα δικά μας δε τσιμπάνε τις νύχτες με φεγγάρι. Και έτσι απολαμβάνουμε μαζί τη Πανσέληνο.

Τη Παρασκευή που μας πέρασε η Πανσέληνος στα Κύθηρα είχε ακόμη πιο μεγάλη μαγεία

Κι αυτό γιατί συνδυάστηκε με το ετήσιο άνοιγμα στα ιδιωτικά μεσαιωνικά εκκλησάκια του Βούργου κάτω από το Κάστρο της Χώρας. Ήταν μια επιστροφή στο χρόνο, με τις ιστορίες της Κας Ελένης Χάρου, που μας έκανε τη ξενάγηση, να μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Με άρχοντες και αρχοντοπούλες, προεστούς και λαϊκούς, πειρατές, Ενετούς και άλλους κατακτητές, αλλά και εξόριστους που έζησαν στο νησί και το αγάπησαν αφήνοντας τη σφραγίδα τους σε εκκλησιές και άλλα μνημεία. Ιστορίες που έφθασαν στις μέρες μας στόμα με στόμα η μέσα από το Αρχείο του νησιού του οποίου προΐσταται η Κα Ελένη.

Picture3.jpg

Και όταν η Σελήνη φάνηκε να ξεπροβάλλει ολόλαμπρη και ξεκίνησε τη δική της πορεία στο στερέωμα όλες οι αισθήσεις μας ήλθαν σε εγρήγορση.

Γιατί το φως της Πανσελήνου προσφέρει μια γλυκιά αίσθηση ευφορίας. Και καθώς «λουζόμαστε» από αυτό γινόμαστε «Φεγγαρολουσμένοι», πλημμυρισμένοι από την απαλή λάμψη της αφέντρας της νύχτας που δεσπόζει στα ου­ράνια, «σπάζοντας» τα σκοτάδια …

Και τότε νιώθεις ότι δεν είσαι μόνος, αλλά σε συντροφεύει μια θεά σε όλο της το μεγαλείο.

Picture4.jpg

Ο φωτεινός μας δορυφόρος ανέκαθεν αποτελούσε αντικείμενο λατρείας.

Σε πανάρχαιες μητριαρχικές εποχές, πριν ακόμη υπάρξει η λατρεία του Ήλιου, η λατρεία της Σελήνης ήταν η έκφραση της θηλυκής αρχής, της δημιουργίας του κόσμου και των άφατων μυστηρίων. Σε διάφορες εποχές και σε διαφορετικούς πολι­τισμούς είχε ποικίλες εκφράσεις και ονόματα. Και εικόνες που σχετίζονται με την μορφή και τις φάσεις της έχουν πλέον εγκατασταθεί στην ομαδική ψυχή της ανθρωπότητας. Εικόνες - σύμβολα που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μυούν με έναν γοητευτικά αδιόρατο τρόπο στη «μαγεία» της.

Η Σελήνη σχετί­στηκε μυθολογικά και λατρευτικά με θηλυκές θεότητες σε όλο το κόσμο.

Με την Ιννάνα των Σουμερίων, την Ιστάρ των Ασσυρίων, την Αστάρτη των Σημιτών, τη Σιν των Βαβυλωνίων, την Ίσιδα των Αιγυπτίων, τη Λίλιθ των Ιουδαίων, την Κέριντγουεντ των Κελτών, τη Λούνα των Ρωμαίων και την Άρτεμη αλλά και την Εκάτη των αρχαίων Ελλήνων.

Η παρουσία της Σελήνης στον νυχτερινό ουρανό πραγματικά δεν έχει αντίπαλον δέος, γι’ αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο που η μυθολογία μας είναι γεμάτη με ιστορίες της. Η λάμψη της έκανε τα άστρα να ωχριούν, και η φαντασία των αρχαίων προγόνων μας που την ατένιζαν με σεβασμό παρομοίαζε τις ακτίνες της με τα βέλη της Αρτέμιδος. Ίσως γιατί στόχευαν με ακρίβεια στα βάθη της ψυχής τους.

Παρά την απόκοσμη ωχρή ομορφιά και χάρη του, το σεληνόφως είναι κατά βάση ηλιακό φως.

‘Έτσι άλλωστε δείχνει η φασματική του ανάλυση. Η Σελήνη (από το «σέλας» που σημαίνει φως) προσλαμβάνει ως σώμα ετερόφωτο το φως του Ηλίου και το ανα­κλά γλυκά και τρυφερά.

Και έτσι μπορούμε να το δούμε χωρίς να «καούμε». Αυτή είναι άλλωστε και η μεταφυσική λειτουργία της θηλυκής έκφανσης της θεότητας που εκφράζει η Σελήνη. Tης πιο προσιτής σε μας τους γήινους, που φιλτράρει και δαμάζει ην εκτυφλωτική ενέργεια του «αρσενικού» Ήλιου.

Picture5.jpg

Το σεληνόφως έχει πολλές θαυμαστές ιδιότητες.

Οι «ρυθμικές» επιδράσεις του( σωματικές και ψυχικές) πάνω σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς παρατηρήθηκαν εκτεταμένα στις αρχαίες παραδόσεις, αλλά και ερευνήθηκαν από τη σύγχρονη επιστήμη. Και η περιοδικότητά του αποτέλεσε διαχρονικό εργαλείο για τη μέτρηση του χρόνου και τη δημιουργία ημερολογίων σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας.

Πάνω από όλα όμως η Σελήνη είναι το αρχέτυπο της αιώνιας θηλυκής δύναμης.

Συμβολίζει το διαισθητικό, δεκτικό, δημιουργικό, φροντιστικό στοιχείο. Είναι η Θεϊκή μήτρα, η ζωοδότρα πηγή κάθε εκδήλωσης του φυσικού κόσμου. Ενώ ο Ήλιος είναι το αρσενικό αρχέτυπο που εκφράζει την έντονη εξωστρεφή έκφραση του ανθρώπου στο περιβάλλον του, η Σελήνη εκφράζει τον εσωτερικό μας κόσμο, που μόνο τα πιο οικεία και αγαπημένα μας άτομα μπορούν να δουν. Είναι η αντανάκλαση του εσωτερικού μας καλά κρυμμένου «εγώ» που αποκαλύπτεται μόνο όταν αισθανόμαστε ασφαλείς.

Picture6.jpg

Από τα αρχαία χρόνια, οι άνθρωποι συσχέτιζαν το γέμισμα και το άδειασμα του φεγγαριού με τον βιολογικό κύκλο της γυναίκας.

Πάνω δε στο κύκλο της σελήνης, οι αρχαίοι λαοί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της έπλασαν δοξασίες και δημιούργησαν σχετικές θεότητες. Στους περισσότερους λαούς επικρατεί μια τριπλή θεότητα που σχετίζεται με το σεληνιακό κύκλο. Η Άρτεμις στη Γη, η Λούνα στον Ουρανό, και η Eκάτη στον Κάτω Κόσμο. Οι τρεις αυτές Θεές αντιστοιχούσαν στις τρεις κύριες φάσεις του κύκλου της Σελήνης. Η Άρτεμις ήταν το νέο φεγγάρι ή το μισοφέγγαρο, η Λούνα η πανσέληνος και η Εκάτη η σκοτεινιά, όταν το φεγγάρι κρύβεται στη σκιά του Ήλιου και γίνεται αθέατο στο τέλος του σεληνιακού κύκλου.

Η τριπλή αυτή μορφή της Σελήνης συνδέεται και με αρχέγονες θεότητες της Αραβικής Μυθολογίας, πριν την επικράτηση του Ισλάμ και την ουσιαστική εκδίωξη των γυναικών από το Πάνθεον. Στη δε κελτική κουλτούρα βρίσκουμε επίσης την Τριπλή Θεά, αποτελούμενη από τρεις ξεχωριστές μορφές. Οι φιγούρες αυτές, αναφέρονται συνήθως ως η Παρθένα Θεά (Maiden), η Μητέρα Θεά (Mother Goddess) και η Γηραιά Σεβάσμια Θεά (Crone), οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις τρεις φάσης της ζωής μιας γυναίκας. Στη δε Χριστιανική θρησκεία αυτή η τριπλή έκφραση της θηλυκής θεότητας συμπυκνώθηκε σε μια οντότητα, στη Παναγία (Παρθένα, Μητέρα και Σεβάσμια ταυτόχρονα).

Picture7.jpg

Η σελήνη με την ήπιά της ενέργεια κινητοποιεί το υποσυνείδητο και μας φέρνει σε επαφή με την απόκρυφη όψη της ζωής.

Έτσι οι νύχτες με φεγγάρι μας φέρνουν σε επαφή με τις θηλυκές πλευρές της ίδιας μας της ύπαρξης - είτε είμαστε άνδρες είτε γυναίκες. Με τον τρόπο αυτό οι βιορυθμοί μας συντονίζονται με τους ρυθμούς της φύσης και νιώθουμε μια αίσθηση ασφάλειας και γαλήνης, καθώς η ύπαρξη μας νιώθει να συμπλέει με έναν αβίαστο τρόπο με τα “ρεύματα” του Κόσμου.

Και στην Πανσέληνο δεν «σεληνιαζόμαστε», όπως πίστευαν το Μεσαίωνα (κάποιοι ακόμη μέχρι και σήμερα). Απλά γεμίζουμε ενέργεια γιατί είμαστε φουλ συνδεδεμένοι με το υποσυνείδητο και- για όσες το πιστεύουν -με τον ανώτερο μας εαυτό.

Picture8.jpg

Και μάλιστα η ενέργεια τις μέρες γύρω από την «υπερπανσέληνο» του Αυγούστου( 3 μέρες πριν και 3 μετά) είναι ιδιαίτερα ισχυρή .

Όμως όλες οι πανσέληνοι είναι ιδανικές για διαλογισμό η για απλές μεθόδους νευρογλωσικού προγραμματισμού ( ΝLP) που ο καθένας μας μπορεί να εφαρμόσει.

Είναι η περίοδος που οι πνευματικές ενέργειες είναι με τρόπο μοναδικό προσιτές για τον άνθρωπο. Η σελήνη μας βοηθάει να φωτίσουμε -και να θεραπεύσουμε -τα σημεία εκείνα στον εαυτό μας που δεν είναι σε ισορροπία και αρμονία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας, γιατί ζούμε σε μια όχι και τόσο εύκολη χρονική συγκυρία. Και γι’ αυτό είναι καλό να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με την ψυχή, την αλήθεια μας και την ανώτερη καθοδήγηση μας, που μπορεί να εκδηλωθεί μέσα στο σώμα μας. Αλλά και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από άτομα και καταστάσεις που μας «προκαλούν» η μας «ρίχνουν» με οποιοδήποτε τρόπο.

Έχουμε επίσης μια καταπληκτική δυνατότητα να αλλάξουμε οπτική και να δημιουργήσουμε ένα φρέσκο αφήγημα για τον εαυτό μας .

Για παράδειγμα: Ακτινοβολώ υγεία και ζωτικότητα. Είμαι οικονομικά ανεξάρτητη και επιτυχημένη στο επάγγελμα των ονείρων μου( προσδιορίστε το).( Συ)ζώ ευτυχισμένη με τον έρωτα της ζωής μου. Ζω στο σπίτι/ πόλη /χώρα που ονειρεύομαι. Ταξιδεύω (προσδιορίστε που) και γεμίζω νέες εμπειρίες.

Picture9.jpg

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε στην επόμενη Πανσέληνο( αλλά και σε όλες τις Πανσελήνους εφεξής):

1.Πρώτα από όλα ανοίξτε την καρδιά σας

Θα το πέτυχετε με ένα μικρό διαλογισμό η ακόμη και μια απλή επίκληση/«προσευχή». Έτσι θα δώσετε τη δυνατότητα στον εαυτό σας να εναρμονιστεί με το σύμπαν και να κρατήσετε την εστίασή σας επικεντρωμένη σε εκείνα που επιθυμείτε η έχετε ανάγκη. Με αυτό το τρόπο θα επιτρέψετε σε «φωτεινότερες» πιθανότητες να εκδηλωθούν και στον εαυτό σας να συντονιστεί με τις απεριόριστες δυνατότητες για τη ζωή σας!

2.Απελευθερώστε στο σεληνόφως ότι σας βαραίνει:

Εμμονικές σκέψεις που δεν εξυπηρετούν άλλο, δυσάρεστα συναισθήματα, αρνητικά μοτίβα συμπεριφορών, τοξικές καταστάσεις, ανθυγιεινές συνήθειες. Για καλλίτερα αποτελέσματα, γράψτε (με το χέρι) σε ένα τετράδιο σε μια στήλη «Απελευθερώνω»΄. Και συγκεντρώστε εκεί όλα όσα θεωρείτε πως δεν εξυπηρετούν πλέον τον ανώτερο σκοπό σας και τους στόχους σας. Πχ. απελευθερώνω το σώμα μου από χ περιττά κιλά, απελευθερώνω το φόβο, τη θλίψη, ενοχή η θυμό που πλημμυρίζουν τη ψυχή μου, απελευθερώνω την ανάγκη μου για κάπνισμα, πιοτό, απελευθερώνω την τοξική συνύπαρξη μου με τον σύντροφο,/φίλο/ προϊστάμενο/ συνάδελφο/ γείτονα κλπ. Επικεντρωθείτε σε αυτά τα 3 που είναι πραγματικά βαρίδια για σας και δεν σας επιτρέπουν να πετάξετε, να αναπτυχθείτε, να ωριμάσετε και να είστε ευτυχισμένες.

Διαβάστε δυνατά ότι έχετε γράψει 3 φορές από τη στιγμή που το φεγγάρι θα ανατείλει στον ορίζοντά σας και για όσο θα έχετε οπτική επαφή μαζί του.

Picture10.jpg

3. Απαριθμήστε (ιδανικά και πάλι γραπτώς) τις βαθύτερες επιθυμίες της καρδιάς σας

Και γίνετε όσο το δυνατόν περισσότερο συγκεκριμένες ως προς αυτές.

Δημιουργήστε στο τετράδιο μια δεύτερη στήλη με τον τίτλο «Προσκαλώ», όπου θα απαριθμήσετε όσα θέλετε να προσκαλέσετε στη ζωή σας, πχ Προσκαλώ την υγεία/ ευεξία, ζωτικότητα, την ερωτική αγάπη, τη μητρότητα, τη ψυχική γαλήνη , την αφθονία, την πειθαρχία, την επιτυχία η ότι άλλο ποθεί η ζωή σας για σας, τους αγαπημένους σας η τον πλανήτη μας … Και πάλι επικεντρωθείτε σε 3 που είναι τα πιο ζωτικά για τη φάση της ζωής σας και «απαγγείλετέ» τα φωναχτά, ζητώντας τη υποστήριξη της «θεάς» της καρδιάς σας

Κάνετε αυτή την άσκηση σαν μια ωραία συνήθεια. Δε χρειάζεται να γίνεται κάθε μέρα (από τις 7 που διαρκεί η θεραπευτική δράση του σεληνόφωτος) .

Αν δεν έχετε χρόνο η το ξεχάσετε να ξέρετε πάντως ότι η πιο δυνατή είναι η νύχτα της ίδιας της Πανσελήνου. Αξίζει δε να κάνετε την απελευθέρωση από το αρνητικό η περιττό και τη πρόσκληση στο όμορφο και ωφέλιμο έστω και νοητά.

Μπορεί να ακούγεται λίγο αφελές η λαϊκίστικο, αλλά πιστέψτε με ότι όποια επίκληση γίνει αυτή τη περίοδο είναι ότι καλλίτερο για μας τις γυναίκες και μέσα από μας για τις οικογένειες, τη πατρίδα και το πλανήτη μας .

Aν είστε κάπου μόνες σας και έχετε χρόνο και διάθεση, αυτοί είναι δυο διαλογισμοί που ίσως σας βοηθήσουν να «ξεκλειδώσετε» και να αφεθείτε στη μαγεία της Πανσελήνου

Picture11.jpg

Και είμαι σίγουρη ότι πολύ σύντομα, κάτω από κάποιο ολόγιομο φεγγάρι- σε βουνά , θάλασσες η και στη πόλη- κάποιες από μας θα «συναντηθούμε» φεγγαρολουσμένες για να συντονίσουμε τα όνειρα και επιθυμίες μας για ένα φωτεινότερο αύριο. Γιατί το αξίζουμε…