«Ας κάνουμε ένα διάλειμμα»: Υποδηλώνει, τελικά, τέλος της σχέσης;

Κωνσταντίνος Ρωμανός
«Ας κάνουμε ένα διάλειμμα»: Υποδηλώνει, τελικά, τέλος της σχέσης;

“Ας κάνουμε ένα διάλειμμα”. Μια φράση που υποδηλώνει είτε ώριμη αποστασιοποίηση για την καλύτερη διαχείριση μιας κατάστασης, ή ανώριμη αποφυγή του πόνου που θα προκαλέσει ένας οριστικός χωρισμός. Μια φράση που ορισμένους τους φοβίζει, άλλους τους ανακουφίζει, άλλους τους πληγώνει και άλλους (όπως εμένα) που είναι φανατικοί θαυμαστές της σειράς “φιλαράκια”, τους προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.

Όταν ένα ζευγάρι περνάει μια δύσκολη περίοδο, με ασυνεννοησία, τσακωμούς και πίεση, τα μέλη του, νιώθουν συχνά την ανάγκη να ξεφύγουν. Λέγοντας “ξεφύγουν”, δεν εννοώ απαραίτητα οριστικά.

Αν είστε επομένως από τα ζευγάρια που ορισμένα θέματα σας οδηγούν σε αλλεπάλληλους τσακωμούς, τότε το “διάλειμμα” ίσως να είναι μια καλή ιδέα. Το να μείνεις προσωρινά μακριά από τον/την σύντροφο σου σου επιτρέπει να εξετάσεις το ζήτημα καθώς και τα επιχειρήματα του άλλου με περισσότερη ψυχραιμία και λογική. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι μια τέτοια απόφαση, οφείλει να παρθεί μέσα από ήρεμη και ώριμη σκέψη και όχι μετά από κάποιον μεγάλο τσακωμό. Δεν πρόκειται για κάτι που θα κάνεις για να πάρεις το “πάνω χέρι” στον τσακωμό, καθώς σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εντείνεις την κατάσταση, που με τη σειρά της θα επιφέρει αντίθετα απ’ τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το “διάλειμμα” είναι επίσης μια καλή ιδέα όταν ένας από τους δύο δεν νιώθει έτοιμος ή σίγουρος για κάποιο επόμενο βήμα στην πορεία μιας σχέσης. Σε μεγάλες δηλαδή αποφάσεις δέσμευσης (π.χ. γάμο, συγκατοίκηση, τεκνοποίηση κτλ.), το να μείνει κάποιος/α μακριά από τον/την σύντροφο του για ένα διάστημα, μπορεί να βοηθήσει στην συνειδητοποίηση της σημασίας και της αξίας αυτού που διακυβεύεται. Αντίστοιχα, εάν στα πλαίσια μιας σχέσης κάποιος αρχίσει να αμφιβάλει για την ορθότητα της επιλογής του, ένα διάλειμμα, μπορεί να του επιτρέψει να σταθμίσει πιο ήρεμα τι είναι αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη, μακριά από την επιρροή ή την πίεση του άλλου.

Αντίθετα εάν κάποιος νιώθει ανικανοποίητος γιατί δεν συμβιβάζεται με τους εγγενείς περιορισμούς ενός ζευγαριού, τότε η ιδέα του “διαλείμματος” δεν είναι η καλύτερη λύση. Εαν δηλαδή ο ένας από τους δύο δεν νιώθει έτοιμος να βρίσκετε σε μονογαμική σχέση, τότε καλύτερα να χωρίσει. Το να παγώσει για λίγο τη σχέση του, προκειμένου να κάνει σεξ με ένα άλλο άτομο, δεν αθωώνει την πράξη του. Αντιθέτως υποδηλώνει ανασφάλεια και έλλειψη ειλικρίνειας.

Εν ολίγοις, το να κάνεις “διάλειμμα” δεν σημαίνει το να τελειώσεις μια σχέση. Είναι ένας τρόπος ώστε και οι δύο να πάρουν τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τα προβλήματα της σχέσης και να αποφασίσουν με ωριμότητα για την εξέλιξη της.

Επικοινωνήστε μαζί μου στο Instagram: Constantinos_romanos και μοιραστείτε ιδέες στις οποίες θα θέλατε να αναφερθώ σε επόμενα άρθρα!

Θα τα ξαναπούμε σύντομα,

Με αγάπη,

Κωνσταντίνος Ρωμανός Ζησιμόπουλος

PhD (c) Psychology, PgCert Clinical Hypnosis, Bsc Psychology, Certified Life coach