Ένα βιβλίο για τη γενιά του MTV

Ένα βιβλίο για τη γενιά του  MTV

To βιβλίο της Lida Hujic με τίτλο “The first to know” έρχεται για να μας ανασύρει ένα εφηβικό παρελθόν που δεν έχουμε ξεπεράσει.

Η Lida γιουγκοσλάβικης καταγωγής μεγάλωσε στο Παρίσι αλλά ως έφηβη γύρισε στην πατρίδα της και έλαβε μέρος σε έναν επαναστατικό ραδιοφωνικό σταθμό (το λεγόμενο“Omladinski Program” ) που επηρέασε μια ολόκληρη γενιά στη χώρα της, μετά έγινε τηλεπαρουσιάστρια και μετακόμισε στο Λονδίνο. Παρακολουθώντας όλα αυτά τα χρόνια την άνοδο και την επιρροή του τηλεοπτικού καναλιού MTV στην Ευρώπη άρχισε να παρακολουθεί κάτι το οποίο φαίνεται ακόμα μικρό αλλά έχει ταχύτατη ανάπτυξη, τη σκηνή του Hoxton. και του Ανατολικού Λονδίνου.

Μάζεψε τις εικόνες και τις ιστορίες της underground σκηνής και την αλληλεπίδραση διαφορετικών βιομηχανιών μεταξύ τους όπως αυτή της μουσικής και της μόδας και τα κατέγραψε στο πρόσφατο βιβλίο της με τίτλο The first to Know στο οποίο διαβάζουμε λίγο αυτοβιογραφία, λίγο κοινωνική σπουδή αλλά και ανάλυση παραδειγμάτων και κατηγοριών όπως οι authentic-fake, οι hipsters-wannabes, και innovators-adopters. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γραφτεί και για την «εναλλακτική» σκηνή της Αθήνας