Τα παραδοσιακά κοσμήματα της Λευκάδας αποτυπώνονται στις σελίδες ενός υπέροχου λευκώματος

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Τα παραδοσιακά κοσμήματα της Λευκάδας αποτυπώνονται στις σελίδες ενός υπέροχου λευκώματος

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό λεύκωμα στις σελίδες του οποίου μπορεί κανείς να κάνει μια αναδρομή και να γνωρίσει τα παραδοσιακά κοσμήματα της Λευκάδας.

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό λεύκωμα στις σελίδες του οποίου μπορεί κανείς να κάνει μια αναδρομή και να γνωρίσει τα παραδοσιακά κοσμήματα της Λευκάδας.

Το βιβλίο της Τζένης Φραγκούλη, μέσα από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες που έγιναν από την ίδια, αναδεικνύει τα πολύτιμα και περίτεχνα Λευκαδίτικα κοσμήματα, οικογενειακά κειμήλια στην πλειονότητα τους, τα οποία ξεχωρίζουν, εντυπωσιάζουν και συναρπάζουν για τους συμβολισμούς και την κομψότητά τους, τη λιτή μεγαλοπρέπεια που τα διακρίνει, ενώ συγχρόνως αποτελούν σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, μεταφέροντας καταγραφές της ιστορίας του νησιού της Λευκάδος, των Ιονίων νήσων και κυρίως του ελληνικού κοσμήματος με την ξεχωριστή θέση που αυτό κατέχει στην παγκόσμια αργυροχρυσοχοΐα.

Τα Παραδοσιακά Κοσμήματα της Λευκάδας, αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της Λευκαδίτικης φορεσιάς, της καθημερινής, της γιορτινής αλλά κυρίως της νυφιάτικης και ήταν κατασκευασμένα στην πλειονότητά τους από Έλληνες Χρυσικούς ή από Βενετσιάνους χρυσοχόοους.

COVER LEFKADITIKO KOSMHMA

Το βιβλίο ασχολείται κυρίως με την περίοδο από την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864, έως τις αρχές του 20ου αιώνα, xωρίς να παραλείπονται κοσμήματα προγενέστερης εποχής.

Το πλούσιο, σημαντικό και σπάνιο φωτογραφικό μέρος του Λευκώματος, συνοδεύεται από εκτενές κείμενο στο οποίο περιγράφονται οι ιστορικές συνθήκες την περίοδο που εξετάζεται, η κοινωνική διαστρωμάτωση που συμπαρασύρει πάντα την καλλιτεχνική δημιουργία, καθώς και αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του Λευκαδίτικου κοσμήματος ανα κατηγορία, τεχνική και υλικά κατασκευής.

Οι ονομασίες των λευκαδίτικων κοσμημάτων παραπέμπουν στην Ενετοκρατία, καθώς οι ιταλικές ονομασίες εκλαϊκεύονται με δεδομένο ότι η γνώση της ιταλικής ως δεύτερης μητρικής γλώσας και της ιταλικής παιδείας επιβιώνουν και μετά την ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι μπόκολες, τα ποντάλια, οι βεργέτες και οι σπίλες είναι ονομασίες που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα στο νησί.

DSC 437001

H Tζένη Φραγκούλη, με καταγωγή από τη Λευκάδα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Σχέδιο και Ιστορία Τέχνης στη σχολή Vakalo Art & Design, Print Media και Ψυχολογία στη Στοκχόλμη. Διδάχτηκε το εικαστικό κόσμημα, τεχνικές και επεξεργασίες μετάλλων από τον εικαστικό Δημήτρη Νικολαϊδη και τη Βάσω Φλόκα, καθηγήτρια Αργυροχρυσοχοΐας, καθώς επίσης και σε workshops με επιφανείς δημιουργούς, όπως ο Peter Bauhuis (Meisterschϋler). Η παρούσα έκδοση αποτελεί δημιουργία με αναφορά στις τρεις μεγάλες αγάπες της, τη Λευκάδα, τις Εκδόσεις και το Κόσμημα.

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία ενώ διατίθεται και στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη.