Η «Τέταρτη Πτέρυγα» και άλλα 9 βιβλία που θέλουμε να διαβάσουμε το 2024 εμπνευσμένες από το BookTok

Τζένη Ντεμιράι
Η «Τέταρτη Πτέρυγα» και άλλα 9 βιβλία που θέλουμε να διαβάσουμε το 2024 εμπνευσμένες από το BookTok

Η «Τέταρτη Πτέρυγα» είναι σίγουρα ένα από τα βιβλία που θέλουμε να διαβάσουμε το 2024. Για πολλούς συγκρίνεται με τον Harry Potter, αφού επισημαίνουν ότι έχουν να διαβάσουν από τότε μία τόσο καλογραμμένη ιστορία.

Η είσοδος του νέου έτους μας βρίσκει έτοιμες να δημιουργήσουμε νέες λίστες με πράγματα που αγαπάμε να κάνουμε. Ένα από αυτά είναι και το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων, αφού όχι μόνο μας βοηθά να χαλαρώσουμε, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσει τη φαντασία μας, μειώνει τα επίπεδα στρες και βελτιώνει την ικανότητα της συγκέντρωσης.

Με λίγη δράση, λίγη φαντασία, λίγη αυτοβελτίωση και πολλή ερωτική διάθεση όλα μοιάζουν ευκολότερα στη ζωή και για αυτόν τον λόγο αγαπάμε τα βιβλία με αυτές τις θεματολογίες.

Κι επειδή ξέρουμε ότι το ίδιο ισχύει και για εσένα, δημιουργήσαμε αυτή τη λίστα με τα 10 βιβλία που μας περιμένουν ήδη να τα διαβάσουμε το 2024. Εμπνευστήκαμε, φυσικά από το BookTok, στο οποίο το ρομάντζο και τα βιβλία με χαλαρή cozy διάθεση κυριαρχούν.

Συγγραφείς όπως η Rebbeca Yarros και η Christina Lauren έχουν λατρευτεί από το κοινό της πλατφόρμας του TikTok, ενώ ο Πάνος Δημάκης, το Γεράκι του «The Chase» έχει ξεχωρίσει για το ελληνικό κοινό.

#1 Τέταρτη Πτέρυγα

Ναι. Αυτή είναι η κορυφή και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού το εξώφυλλο της «Τέταρτης Πτέρυγας» κυκλοφορεί κυριολεκτικά παντού στο διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα.

tetarti-pteriga.png

Πηγή: dioptra.gr

Δράκοι, φωτιές και θάνατος. Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Στο επίκεντρο της υπόθεσης τίθεται μία 20χρονη κοπέλα με το όνομα Violet Sorrengail, η οποία αναγκάζεται από τη μητέρα της να ενταχθεί ανάμεσα στους εκατοντάδες υποψήφιους που πασχίζουν να γίνουν η ελίτ της Ναβάρα, δηλαδή ιππείς δράκων. Πρόκειται για μία στρατιωτική σχολή για ιππείς δράκων και σκοπός είναι η σύνδεση με τους δράκους, η οποία, όμως δεν είναι εύκολη, αφού οι δράκοι δεν συνδέονται με «εύθραυστους» ανθρώπους. Η Violet κινδυνεύει να πεθάνει, όχι μόνο από το ενδεχόμενο αποτέφρωσης από φλόγες, αλλά και εξαιτίας του ανταγωνισμού με άλλους υποψήφιους ιππείς.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το βιβλίο συγκρίνεται με τον Harry Potter, αφού κάποιοι επισημαίνουν ότι έχουν να διαβάσουν από τότε μία τόσο καλογραμμένη ιστορία.

#2 Αγάπη και άλλες λέξεις

«Η καρδιά, όσο και αν προσπαθεί, πολύ δύσκολα ξεχνά. Και το ακόμα δυσκολότερο είναι να εκφράσεις το συναίσθημα με λέξεις». Αυτό αναγράφεται μεταξύ άλλων στο οπισθόφυλλο του νέου βιβλίου των Christina Hobbs και Lauren Billings (υπογράφουν ως Christina Lauren) και ήταν αρκετό για να το βάλω πολύ ψηλά στη λίστα με τα βιβλία που θα διαβάσω το 2024.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τη Διόπτρα τον Νοέμβριο του 2024 σε ελληνική έκδοση, αλλά η Christina Lauren έχει ήδη αγαπηθεί για τα «Όμοφο Κάθαρμα» και «Σχεδόν μήνας του μέλιτος».

Στο επίκεντρο της υπόθεσης του «Αγάπη και άλλες λέξεις» τίθεται η αγάπη και η απώλεια.

agapi-ki-alles-lekseis.png

Πηγή: dioptra.gr

#3 Πριν κρυώσει ο καφές

Με κοινή αφετηρία ένα καφέ στο Τόκυο, ο Toshikazu Kawaguchi επιδιώκει να μας ταξιδέψει σε πέντε διαφορετικές ανθρώπινες ιστορίες. Στο επίκεντρο τίθεται μία γυναίκα με λευκό φόρεμα, η οποία δίνει την ευκαιρία μία φορά την ημέρα σε κάποιον να ταξιδέψει στον χρόνο (παρελθόν ή και μέλλον). Για να μπορέσει να κάνει αυτό το «ταξίδι» χρειάζεται να ακολουθήσει ορισμένους κανόνες και ένας από αυτούς είναι να πιει τον καφέ που του σερβίρουν πριν κρυώσει. Κάπως έτσι, μία νεαρή γυναίκα ψάχνει να βρει το ταίρι της, μία άλλη θέλει να ξαναβρεί τον σύζυγό της, μία κοπέλα την αδερφή της ενώ μία μητέρα θέλει να δει την κόρη της από το μέλλον.

Το βιβλίο που κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος προτείνεται για όλες τις ηλικίες και θεωρείται μία τέλεια αρχή για όποιον επιθυμεί να ξεκινήσει να διαβάζει ασιατικά μυθιστορήματα.

prin-kryosei-o-kafes.jpg

Πηγή: klidarithmos.gr

#4 Διαλυμένο Κορίτσι

Το «Διαλυμένο Κορίτσι» είναι ένα διεθνές Best Seller της Kathleen Glasgow, το οποίο είχε κάνει πάταγο το 2023 στο TikTok.

Έχοντας πολλά βιογραφικά στοιχεία, το βιβλίο μιλά για τους αυτοτραυματισμούς ενός έφηβου κοριτσιού και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. «Δεν σημαίνει ότι είσαι αυτοκτονικός. Σημαίνει ότι παλεύεις να βγεις από ένα πολύ επικίνδυνο μπλέξιμο στο μυαλό και την καρδιά σου, και αυτός είναι ο δικός σου μηχανισμός να το αντιμετωπίσεις. Σημαίνει ότι κατέχεις μια μικρή θέση στην πολύ αληθινή και πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου που υποφέρει από κατάθλιψη ή ψυχικές νόσους», γράφει η ίδια η συγγραφέας στο αφιέρωμα στο τέλος του βιβλίου.

dialymeno-koritsi.jpg

Πηγή: metaixmio.gr

#5 Το πράσινο σημειωματάριο

Το βιβλίο με τίτλο «Το πράσινο σημειωματάριο» είναι ένα σύγχρονο μυθιστόρημα με συγκίνηση και χιούμορ, το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονη κινηματογραφική ατμόσφαιρα.

Στο κέντρο τίθεται ένα πράσινο σημειωματάριο, που καταφέρνει να ενώσει έξι άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους και να τους οδηγήσει σε απροσδόκητες φιλίες και αγάπες. Στις σελίδες του ο καθένας τους θα αποκαλύψει τις ενδόμυχες αλήθειες και επιθυμίες του. Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και συγγραφέας είναι η Clare Pooley.

prasino-shmeiomatario.jpg

Πηγή: metaixmio.gr

#6 Αναζητώντας την ελπίδα

Το βιβλίο με τίτλο «Αναζητώντας την ελπίδα» αποτελεί τη συνέχεια του «Χωρίς ελπίδα», που έγινε το νούμερο 1 στη λίστα των best sellers των New York Times.

Σε αυτή την ιστορία, η Colleen Hoover μας διηγείται το σκοτεινό παρελθόν του γοητευτικού Holder, ζώντας τον έρωτά του με τη Sky από τη δική του οπτική γωνία. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

anazitontas-elpida.png

Πηγή: dioptra.gr

#7 Χαμένα Κορμιά

Ένα κόλλημα με τη νέα ταινία που σκηνοθετεί ο Γιώργος Λάνθιμος και έχει τον τίτλο «Poor Things» ομολογώ πως το έπαθα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όμως, έχω βάλει στη λίστα με τα βιβλία που θέλω να διαβάσω φέτος το ομώνυμο βιβλίο του Alasdair Gray που κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Νεφέλη. Η υπόθεση ίδια. Ένα μωρό σε σώμα γυναίκας που μεγαλώνει και αναπτύσσεται σωματικά και πνευματικά από το μηδέν. Θα ήθελα, ωστόσο, να ανακαλύψω τις διαφορές στην υπόθεση, στα συναισθήματα που σου δημιουργεί, αλλά και στο φινάλε.

xamena-kormia.jpg

Πηγή: protoporia.gr

#8 Τοξική Θετικότητα

Ζούμε σε μία εποχή η οποία μας βομβαρδίζει από μηνύματα θετικότητας, αφού ειδικοί κάθε είδους -από life coaches έως θεραπευτές- προσπαθούν να μας πείσουν ότι το κλειδί για την ευτυχία είναι η αποσιώπηση της αρνητικότητας, αυτό, όμως τελικά φαίνεται όχι μόνο ότι δε λειτουργεί, αλλά και ότι έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το οπισθόφυλλο του βιβλίου με τίτλο «Τοξική Θετικότητα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις KeyBooks, «η δημοφιλής ψυχοθεραπεύτρια Whitney Goodman παρουσιάζει τις τελευταίες έρευνες στην επιστήμη της, καθώς και ιστορίες θεραπευομένων που αποκαλύπτουν πόσο επιζήμια είναι η τοξική θετικότητα για τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας. Με απλούς τρόπους, παραδείγματα και διαλόγους μάς δείχνει πώς να σταθούμε στους γύρω μας όταν τα δύσκολα συναισθήματα τους κυριεύουν (και ναι, δεν αρκεί ένα «θα περάσει κι αυτό»). Το αποτέλεσμα είναι περισσότερη αυθεντικότητα, σύνδεση και ανάπτυξη -και τελικά, ένα μονοπάτι για να έρθουμε σε επαφή με τον αληθινό μας εαυτό».

toxiki-theitikotika.jpg

Πηγή: keybooks.gr

#9 17 Κλωστές

Ο Πάνος Δημάκης με το βιβλίο «17 Κλωστές» και τις εκδόσεις Κάπα φέρνει στο προσκήνιο το αγριότερο άγνωστο έγκλημα που έλαβε χώρα στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία πραγματική ιστορία που συντάραξε τα Κύθηρα το 1909. Στο επίκεντρο τίθεται ένας άνθρωπος που είχε όλα όσα ήθελε στη ζωή, όμως, η ξαφνική απόρριψη κι η αδικία εναντίον του τον στρέφουν ενάντια σε όλους και τον οδηγούν στη διάπραξη του πιο ειδεχθούς εγκλήματος που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

17-klostes.jpg

Πηγή: kapaekdotiki.gr

#10 Νήματα που ενώνουν

Μυστήριο και φαντασία ενώνονται για τη δημιουργία του βιβλίου με τίτλο «Νήματα που ενώνουν» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Σύμφωνα με όσα έγραψε η Colleen Mondor στο περιοδικό Locus, το βιβλίο της Κίκας Χατζοπούλου θέτει στο προσκήνιο το εξής έγκλημα: «κάποιος σκοτώνει ανθρώπους τους όποιους συνδέει ένα κοινό χαρακτηριστικό, και η Ιώ πρέπει να ανακαλύψει την πηγή αυτής της σύνδεσης. Η Χατζοπούλου αποκαλύπτει σταδιακά τις πολλαπλές όψεις της κοινωνίας των αλλογενών και τις διάφορες δυνάμεις τους, έχοντας στο επίκεντρο τις ικανότητες της μοιραΐδας Ιώς, που της επιτρέπουν να βλέπει τις «κλωστές» των ανθρώπων γύρω της, καθώς και να κόβει αυτές τις κλωστές όταν θέλει».

nimata.jpg

Πηγή: patakis.gr

Πηγή κεντρικής εικόνας: dioptra.gr