«Atomic Habits» & άλλα βιβλία που θα αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο & τον εαυτό σου

Τζένη Ντεμιράι
«Atomic Habits» & άλλα βιβλία που θα αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο & τον εαυτό σου

Τα βιβλία έχουν τη δύναμη να γίνουν η αφετηρία μας για να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο διαφορετικά.

Υπάρχουν στιγμές που η ανάγκη μας να βελτιώσουμε τον εαυτό μας είναι μεγάλη. Έρχονται συχνά πριν από μεγάλες αλλαγές και μετά από μεγάλες καταστροφές που έχουν επηρεάσει βαθιά την ψυχή μας.

Και επειδή η τελειότητα πάντοτε μοιάζει άπιαστη, αυτές οι στιγμές είναι οι ιδανικές για να αναζητήσουμε τρόπους αυτοβελτίωσης. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η ανάγνωση βιβλίων που με κάποιον τρόπο επιδιώκουν να μας πάρουν από το χέρι και να μας ανοίξουν τα μάτια, παρουσιάζοντας μας καταστάσεις που ίσως ποτέ πριν δεν είχαμε σκεφτεί με τον τρόπο που θα έπρεπε. Είναι τα βιβλία της «συνειδητοποίησης», όπως μ’ αρέσει να τα λέω.

Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε κάποια από αυτά, τα οποία έχουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, αφού μας άλλαξαν με έναν τρόπο ουσιαστικό. Έγιναν το σπίρτο που χρειαζόμασταν για να ανάψει μέσα μας η φωτιά. Κι έγιναν η αφετηρία μας για να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο διαφορετικά.

#1 Το βουνό είσαι εσύ

Το βιβλίο με τίτλο «Το βουνό είσαι εσύ», που έγραψε η Brianna Wiest, αποτελεί ένα από δημοφιλέστερα βιβλία της κατηγορίας στο BookTok και κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Συνήθως, αναφερόμαστε στα «βουνά της ζωής» θέλοντας να μιλήσουμε για τις δυσκολίες με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωπες. Μάθαμε τα βουνά να είναι οι δυσκολίες, λοιπόν. Τα υψόμετρα που πρέπει να κατακτήσουμε για να φτάσουμε στις νίκες που επιθυμούμε. Με αυτό το βιβλίο, όμως, θα αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τα βουνά στη ζωή και θα διαπιστώσεις ότι στην πραγματικότητα, το βουνό είναι μόνο ένα και είσαι εσύ. Εσύ είσαι η δυσκολία σου και μόνο εσύ μπορείς να «ξεφορτωθείς» όσα σε κάνουν «το βουνό της ζωής σου».

to-vouno-eisai-esy.jpg

Πηγή: klidarithmos.gr

#2 Ένα τίποτα μπορεί ν' αλλάξει τα πάντα

Το βιβλίο «Ένα τίποτα μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα», το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό με τον πρωτότυπο τίτλο «Atomic Habits» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιβίσκος, έχει γίνει διεθνώς best seller, έχοντας πουλήσει πάνω από 1.000.000 αντίτυπα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, συμπεριλαμβάνεται σε πολλές λίστες με βιβλία που μπορούν «να σου αλλάξουν τη ζωή» στο BookTok, αλλά και στη δική μας λίστα.

Το βιβλίο μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να αναθεωρήσεις σχετικά με τις προτεραιότητες που θέτεις στη ζωή σου και τις συνήθειες που επιλέγεις συνειδητά ή ασυνείδητα να δημιουργήσεις.

Layout 1

Πηγή: iviskospublications.gr

Ο συγγραφέας του βιβλίο, James Clear, έχει πει στο London Real περιγράφοντας την αξία των καλών και των κακών συνηθειών: «Υπάρχει ένα είδος δυσαναλογία στις ανταμοιβές σχετικά με τις συνήθειες. Υπάρχει ένα άμεσο αποτέλεσμα, μία άμεση ανταμοιβή και η απώτερη ανταμοιβή. Και μία αιτία που οι κακές συνήθεις “κολλάνε” και σχηματίζονται τόσο εύκολα είναι ότι συχνά η άμεση ανταμοιβή τους είναι τόσο ελκυστική. Ποια είναι η άμεση ανταμοιβή του να τρως ένα ντόνατ; Είναι τέλειο! Είναι γλυκό, έχει ωραία γεύση. Είναι η απώτερη ανταμοιβή, αν επαναλαμβάνεις αυτή τη συνήθεια για έξι μήνες, ή ένα χρόνο ή δύο χρόνια, που είναι δυσμενής.

Εντωμεταξύ, οι καλές συνήθειες είναι συχνά ακριβώς το αντίθετο. Η άμεση ανταμοιβή τού να πας στο γυμναστήριο ή να πηγαίνεις για μία εβδομάδα, δεν είναι και τόσο τέλεια. Πιθανότατα θα πιαστείς, το σώμα σου μοιάζει ίδιο, το βάρος σου δεν έχει αλλάξει, αλλά αν επιμείνεις για έξι μήνες, ή έναν χρόνο, ή δύο χρόνια, τότε η απώτερη ανταμοιβή είναι ελκυστική».

#3 Ικιγκάι

Οι Ιάπωνες είναι μέσα σε όλα και δε θα μπορούσαν να μην έχουν ένα μυστικό για «καλή ζωή». Το βιβλίο «Ικιγκάι» κυκλοφόρησε σε ελληνική μετάφρασή τον Δεκέμβριο του 2017 από της εκδόσεις Πατάκη και από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζει να απασχολεί όσους έχουν μέσα του το «μικρόβιο» της αναζήτησης σε θέματα αυτοβελτίωσης.

Σκοπός του βιβλίου είναι να σε μυήσει στην ιαπωνική φιλοσοφία και τελικά να σε βοηθήσει να βρεις τον πραγματικό σκοπό της ζωής σου.

ikigkai.jpg

Πηγή: patakis.gr

#4 Ο δρόμος του καλλιτέχνη

Η Julia Cameron θεωρεί ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν καλλιτεχνική φλέβα και το μόνο που χρειάζεται είναι να ανακαλύψουν σε ποιο είδος τέχνης «κρύβεται» η δική τους καλλιτεχνική προσωπικότητα.

Αν ακόμα δεν έχεις ανακαλύψει το πάθος σου, αλλά ψάχνεις τον τρόπο να το κάνεις, τότε αυτό το best seller που κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Key Books είναι ιδανικό για εσένα.

O_Dromos_tou_kallitehni.png

Πηγή: keybooks.gr

Πηγή κεντρικής εικόνας: iviskospublications.gr