Αριστουργηματικό: Η Εφεύρεση του Ουγκό Καμπρέ του Μπράιαν Σέλζνικ

Αριστουργηματικό: Η Εφεύρεση του Ουγκό Καμπρέ του Μπράιαν Σέλζνικ

Ανεπιφύλακτα σας το συνιστώ. Το έχω στην πρώτη του έκδοση από τα «Ελληνικά Γράμματα» αλλά μόλις το κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις «Πατάκη», σε μια πολύ μοντέρνα και όλο σεβασμό προσέγγιση. Ο Ούγκο, είναι δώδεκα χρόνων, ορφανός, συντηρητής ρολογιών και κλέφτης, προσπαθεί να επιβιώσει, μόνος, παρατημένος ανάμεσα στους τοίχους ενός πολυσύχναστου σιδηροδρομικού σταθμού του Παρισιού. Παιδί - σκιά. Ανύπαρκτο πλάσμα, κρυμμένο σε κώχες και εσοχές ενός σταθμού που κόσμος περνάει και δεν έχει χρόνο για αυτόν, τον ασπρόμαυρο, τρυφερό, μοναχικό λωποδυτάκο. Γνωρίζει ένα παράξενο κορίτσι και του ιδιοκτήτη ενός απόμερου μαγαζιού παιχνιδιών στον σιδηροδρομικό σταθμό και το πολύτιμο μυστικό του Ουγκό κινδυνεύει. Ένα ακατανόητο σχέδιο, ένα πολύτιμο σημειωματάριο, ένα κλεμμένο κλειδί, ένας μηχανικός άνθρωπος και ένα κρυμμένο μήνυμα συναντιούνται στην Εφεύρεση του Ουγκό Καμπρέ.

Η Εφεύρεση του Ουγκό Καμπρέ είναι ένας ύμνος στην αισιοδοξία, τη φιλία, την ανθρωπιά και το σινεμά, από τον παράξενα μαγικό, μοντέρνο, κάποιες στιγμές φοβικό, που περιγράφει την ερημιά μες στην κοσμοπλημμύρα, παραμυθά, καλλιτέχνη και συγγραφέα, του Μπράιαν Σέλζνικ. Ο ίδιος λέει πως δεν έφτιαξε ούτε «μυθιστόρημα, ούτε εικονογραφημένο βιβλίο, ούτε κόμικ, ούτε graphic novel ή ταινία, αλλά μάλλον ένα συνδυασμός όλων αυτών». Με 284 σελίδες αυθεντικών εικόνων σαν ασπρόμαυρο όλο ευαισθησία σινεμά, ο Σέλζνικ καθηλώνει μικρούς και μεγάλους που κοιτάμε τις εικόνες του με κρυφή άνοια να μη τελειώσουν γρήγορα.

Το βιβλίο βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Ζορζ Μελιές, πρωτοπόρου του κινηματογράφου των αρχών του προηγούμενου αιώνα, η ιστορία των ταινιών του που διασώθηκαν και η συλλογή του από μηχανικές κουρδιστές μορφές, τα ονομαζόμενα «αυτόματα». Στο τέλος της ζωής του ο Μελιές ήταν πάμπτωχος (κι από τα σύννεφα δε πέφτουμε σε αυτόν τον τόπο, στις μέρες μας), αν και οι ταινίες του, λέει, ήταν πολύ δημοφιλείς και προβάλλονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι, δούλευε σ' ένα μαγαζάκι με παιχνίδια στον σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού. Διαβάζουμε στο σημείωμα της έκδοσης πως ο Σέλζνικ ζωγράφισε στο βιβλίο, ακόμη και την πραγματική εξώπορτα του σπιτιού του Μελιές.

Το βιβλίο έχει πάρει βραβεία και βραβεία, φιγουράρει στις λίστες των ευυπόληπτων και έχει μεταφραστεί σε 29 γλώσσες. Έχει, ακόμη, γυριστεί σε ταινία από τον Μάρτιν Σκοτσέζε και με τον τίτλο Hugo, απέσπασε ήδη Χρυσή σφαίρα σκηνοθεσίας!
Δείτε το και θα το λατρέψετε!