H Ζήνα και το βιβλίο της

H Ζήνα και το βιβλίο της

Το μυαλό πίσω απ τις κάμερες, ο άνθρωπος που χανόταν στην οθόνη, η γυναίκα που η επιρροή της και η ικανότητα πρόβλεψης της, το ένστικτο της την έκανε να διακρίνει τηλεοπτικούς σταρ εκεί που οι άλλοι έβλεπαν –ακόμη- την θαμπάδα. Η Ζήνα Κουτζελίνη, ρεπόρτερ, αρχισυντάκτρια, διευθύντρια ψυχαγωγικών εκπομπών, στέλεχος μια τηλεοπτικής πραγματικότητας που φτιάχτηκε από γυάλινες αβεβαιότητες για να παγιωθεί προβλέψιμα και κατεστημένα, έκανε αυτό που όσοι άνθρωποι την γνώριζαν έλεγε πάντα πως θα κάνει: ένα βιβλίο.

Ναι, όλοι οι δημοσιογράφοι, ατάλαντοι και ταλαντούχοι, επιτυχημένοι η έτσι και έτσι, τον Χεμινγουέι ονειρευόμαστε, σε πολλαπλά του κακέκτυπα. Τον πόλεμο, την γενναιότητα να είμαστε εκεί όταν γράφεται ιστορία και κάποτε να γίνουμε λογοτέχνες. Οι περισσότεροι συμβιβαζόμαστε νωρίς γράφοντας σχολιάκια για φιλόδοξα ξανθά κορίτσια της σόου μπιζ, ή ειδήσεις για υπουργεία μπλεγμένα στη χαρτούρα.

Η Ζήνα όμως κυνηγάει αυτό που πάντα ήθελε, ειδικά τώρα που έχει πάρει απόφαση μετά από δυο δεκαετίες να αφήσει πίσω της την τηλεόραση. Αφηγείται λοιπόν αλλιώς, την ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης, των πρόσωπων, της φιλοδοξίας, της πώρωσης, των λαθών, του παρασκηνιού της.
Οι κατασκευές των σταρ, η καθιέρωση πρόσωπων, το ποιός έχει τελικά την «δύναμη», οι μηχανισμοί επιβολής άποψης και η χειραγώγηση του κοινού, η ματαιότητα στην ουσία των λεπτών του αέρα, πέρανε μέσα απ τις σελίδες του μυθιστορήματος ης Ζήνας, χωρίς καμία διάθεση σκανδαλοθηρική, γεφυρώνοντας την εμπειρία και την φαντασία, σε ένα κοινό τόπο αλήθειας και μαρτυρίας.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβρη απ τις εκδόσεις «Λιβάνη». Καλοτάξιδο κ. Κουτσελινη...