Τσάι και συμπάθεια: 5 προτάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Τσαγιού

Νέλλη Καλαμαρά
Τσάι και συμπάθεια: 5 προτάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Τσαγιού

Αν είσαι λάτρης της ιεροτελεστίας του τσαγιού, οι παρακάτω διευθύνσεις θα σε βοηθήσουν να απολαύσεις το τσάι σου στην πιο αυθεντική εκδοχή του παρέα με λαχταριστές λιχουδιές.

Το τσάι είναι για ορισμένους μία τεράστια απόλαυση, για άλλους μία σημαντική ιεροτελεστία και για κάποιους ακόμη μία ευχάριστη συνήθεια. Σε κάθε περίπτωση, ιδίως το χειμώνα, όλοι αγαπάμε το τσάι, ενώ μόλις το 2019 ο ΟΗΕ κήρυξε την 21η Μαΐου ως την Διεθνή Ημέρα Τσαγιού. Πρέπει να σημειώσουμε πως, παρότι η Βρετανία είναι πολύ διάσημη για τα tea rituals της, το τσάι στην Κίνα αποτελούσε καθημερινή συνήθεια από την 3η χιλιετία π.Χ., ενώ στην Αγγλία άρχισε να γίνεται πιο δημοφιλές γύρω στο 1660, επί της βασιλείας του Καρόλου Β’.

Δεν ήταν όμως μέχρι το 1840 που στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε η τόσο κομψή συνήθεια του British Afternoon Tea από την 7η Δούκισσα του Bedford, η οποία ήθελε κάπως να γεμίσει το κενό ανάμεσα στο γεύμα και το δείπνο, αφού γύρω στις 4 το απόγευμα ένιωθε καθημερινά πεινασμένη. Έτσι, ζητούσε από το προσωπικό της να της φέρνει εκείνη την ώρα ένα τσάι και λίγο ψωμί με βούτυρο, ίσως και κάποιο κέικ, προκειμένου να «αντέξει» μέχρι την ώρα του δείπνου. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το διάσημο ανά τον κόσμο afternoon tea ritual. Είτε στην βρετανική του βερσιόν λοιπόν, είτε και στην πιο διεθνή του, μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου τσάι στις παρακάτω διευθύνσεις.

Ο John Σκοτίδας αναλαμβάνει για πρώτη φορά εστιατόριο στην Αθήνα

6044_afternoon-tea-new.jpg

Winter Garden

Με διαφορά το κομψότερο afternoon tea της πόλης, στο Winter Garden της Μεγάλης Βρεταννίας απολαμβάνουμε την αυθεντική βρετανική ιεροτελεστία, με το τσάι μας να σερβίρεται σε πανέμορφες πορσελάνες, με κρυστάλλινα ποτήρια και ασημένια μαχαιροπήρουνα να μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, και να συνοδεύεται από την πιο πλούσια και αρμοστή ποικιλία από λιχουδιές. Πιστό στην αγγλική παράδοση, το τσάι εδώ έρχεται μαζί με το χαρακτηριστικό τριώροφο tray που πάνω του έχει tea sandwiches με σπιτικά αρτοποιήματα με καβούρι, καπνιστό σολομό, roast beef και αυγό-μαγιονέζα, φρεσκοψημένα scones με clotted cream και χειροποίητες μαρμελάδες αλλά και απολαυστικά γλυκά και κέικ από το ζαχαροπλαστείο της Μεγάλης Βρεταννίας. Να σημειώσουμε πως μπορούμε να αναβαθμίσουμε περαιτέρω την εμπειρία με ένα ποτήρι εκλεκτής σαμπάνιας.

6056_afternoon-tea-new.jpg

Ήδη από πέρσι το εμβληματικό ξενοδοχείο εγκαινίασε και το Afternoon Tea για παιδιά, ώστε να μπορούμε, αφενός να απολαύσουμε την ξεχωριστή αυτή εμπειρία με τα μικρά μας και αφετέρου να τα βοηθήσουμε να ανακαλύψουν από νωρίς τη μαγική αυτή ιεροτελεστία. Τσάι, ζεστή σοκολάτα ή milkshake μαζί με λαχταριστά mini sandwiches, cupcakes, marshmallows, macaron και μπισκότα ενθουσιάζουν μικρούς, αλλά και μεγάλους.

Info: Βασ. Γεωργίου Α’ 1, Σύνταγμα, 2103330000

Island: το «νησί» της Αθηναϊκής Ριβιέρας όπου χτυπά η καρδιά του καλοκαιριού

madame_gateaux.jpg

Madame Gateaux Tearoom

Η αγαπημένη μας Madame Gateaux μας μυεί στην αυθεντική βρετανική ιεροτελεστία του afternoon tea σε έναν πανέμορφο χώρο με vintage έπιπλα και αντικείμενα από τα ‘50s και τα ‘60s -κάτι σαν μία υπέρκομψη χρονοκάψουλα- σε ένα παλιό αρχοντικό στο Χαλάνδρι. Εδώ λοιπόν διοργανώνονται τα ωραιότερα private afternoon tea parties για 6 έως 10 (καθιστά) ή 20 (όρθια/μπουφέ) άτομα, ιδανική ιδέα για ένα all-girls απόγευμα με τις φίλες μας με οποιαδήποτε αφορμή.

madame_gateaux2.jpg

Τα σερβίτσια, μέσα στο οποία θα μας σερβίρει η Madame Gateaux (κατά κόσμον Καλλιόπη Αναγωνστή) το αρωματικό τσάι και τις χειροποίητες λιχουδιές της είναι αυθεντικά vintage κομμάτια εποχής από το 1930 έως το 1970, ενώ έχει ιδιαίτερη αγάπη στις αγγλικές πορσελάνες. Τα πορσελάνινα trays έρχονται γεμάτα με αυθεντικά finger sandwiches, αλμυρά και γλυκά scones, shortbread μπισκότα και πολλά ακόμη λαχταριστά και ονειρεμένα, ανάλογα με τις επιθυμίες και τις επιλογές μας, όταν κάνουμε την κράτηση.

Info: Ζαν Μωρεάς 72, Χαλάνδρι, 6974182192

https://www.instagram.com/p/Cdz5S00IVhD

Ohayo Tea House

Εδώ περνάμε σε περιβάλλον Άπω Ανατολής και μιλάμε πλέον για μία αυθεντική ιαπωνική εμπειρία τσαγιού. Στον ολάνθιστο χώρο του Ohayo (η λέξη στα ιαπωνικά σημαίνει «καλημέρα») μπορείς να απολαύσεις πολλές και διαφορετικές γεύσεις ιαπωνικού τσαγιού, ροφήματα με ιαπωνικές επιρροές, χειροποίητα γλυκά και μπισκότα, αλλά και να ψωνίσεις αξεσουάρ για τσάι, λουλούδια και φυτά. Το περιβάλλον είναι εξαιρετικά χαλαρωτικό και ζεν, ενώ συχνά διοργανώνονται και διάφορα happenings με επίκεντρο πάντα το τσάι και τα λουλούδια.

Info: Αγ. Βαρβάρας 79, Δάφνη, 2104124373

https://www.instagram.com/p/CqViTvoo7kJ

Το Τσάι

Ένα από τα πιο διάσημα «tea joints» της Αθήνας, Το Τσάι, το γνωρίζουμε περισσότερο ως το κατάστημα που προμηθευόμαστε τις αγαπημένες μας ποικιλίες, όμως αυτό που ίσως κάποιοι δεν γνωρίζουν είναι πως στον minimal χώρο του μπορούμε και να απολαύσουμε ένα ωραίο τσάι. Πιο συγκεκριμένα, εδώ θα βρούμε να αγοράσουμε για το σπίτι μας (ή και για δώρο) τα πάντα για το τσάι, αλλά στους δύο άνετους χειροποίητους καναπέδες με τα ξύλινα τραπεζάκια μπορούμε να χαλαρώσουμε και να πιούμε το τσάι μας, όσο περιμένουμε να μας ετοιμάσουν την παραγγελία μας.

Info: Αλέξανδρου Σούτσου 19, Κολωνάκι, 2103631472

amara.jpg

Amara Hotel

Ναι ναι, δεν είναι στην Αθήνα, ούτε καν στην Ελλάδα, αλλά είναι τόσο μαγικό που δυσκολεύομαι να μην το μοιραστώ μαζί σου, οπότε αν τύχει να βρεθείς στην Κύπρο κράτα το κατά νου! Ο λόγος για το Afternoon Tea Experience στο Amara Hotel στη Λεμεσό, όπου άνοιξε πριν μόλις λίγους μήνες ένα κατάστημα του διάσημου και άκρως ιστορικού premium tea brand “The East India Company”. Εκεί λοιπόν μπορείς να ψωνίσεις τα πάντα γύρω από το τσάι του εμβληματικού οίκου, αλλά δεν στο αναφέρω γι' αυτό το λόγο. Στο λέω γιατί σε συνεργασία με το κατάστημα σερβίρεται καθημερινά και ένα αυθεντικό English Afternoon Tea με scones, finger sandwiches, mini pastries, στην ωραιότερη παρουσίαση ever μέσα σε ένα χρυσό κλουβί σε ειδική κατασκευή, που στέκεται στο πάτωμα. Ένα ποτήρι κομψής σαμπάνιας μπορεί να προστεθεί για μία ακόμη πιο πολυτελή εμπειρία.

Info: www.amarahotel.com