Ένα καλά κρυμμένο «μυστικό» φωλιασμένο σε ένα από τα ομορφότερα rooftops της πόλης!

Νέλλη Καλαμαρά
Ένα καλά κρυμμένο «μυστικό» φωλιασμένο σε ένα από τα ομορφότερα rooftops της πόλης!

Το ανανεωμένο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού είναι το meeting point που έψαχνες πάντα να βρεις και τώρα θα γίνει το αγαπημένο σου.

Η αλήθεια είναι πως είχα αρκετό καιρό να ανέβω στο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη, εκεί στο πανέμορφο κτήριο με τα ανθισμένα λουλούδια μόλις δύο βήματα από το μετρό του Ευαγγελισμού. Κάπως το είχα στο μυαλό μου να περάσω, μετά την ανακοίνωση της πλήρους ανανέωσης του χώρου, αλλά κάπως το είχα αμελήσει. Τώρα λοιπόν, που βρέθηκα εκεί ένα τυχαίο μεσημέρι για μία συνάντηση πριν λίγες ημέρες, έχω να σου πω πως, όχι μόνο θα ξαναπάω το συντομότερο δυνατόν, αλλά θα πηγαίνω ξανά και ξανά με κάθε ευκαιρία, αφού μιλάμε για ένα μικρό «διαμαντάκι» επιμελώς κρυμμένο σε κοινή θέα, ή μάλλον με απίστευτη θέα, για να ξεκινήσω από κάπου.

Ο John Σκοτίδας αναλαμβάνει για πρώτη φορά εστιατόριο στην Αθήνα

benaki45.jpg


Καταρχάς να σου πω πως το εστιατόριο λειτουργεί υπό την ευθύνη, δεν ξέρω αν επιλέγω τη σωστή λέξη, του «Δειπνοσοφιστήριον» εδώ και πολλά χρόνια, όμως αυτή η συνεργασία βρίσκεται στο peak της από το περασμένο φθινόπωρο, που ολοκληρώθηκε και η πλήρης ανακαίνιση και μεταμόρφωση του χώρου. Το «Δειπνοσοφιστήριον» δεν χρειάζεται άλλωστε και πολλές συστάσεις, αφού είναι ταυτισμένο με μερικές από τις καλύτερες γευστικές απολαύσεις της πόλης, με κορωνίδα φυσικά το μοναδικό 2άστερο εστιατόριο της χώρας μας πλέον, το Delta στο ΚΠΙΣΝ. Αλλά ας μην σε μπερδεύω, τώρα μιλάμε για την υπέροχη εμπειρία που έζησα στο Εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη και θέλω πραγματικά να μοιραστώ μαζί σου για να τη ζήσεις και εσύ. Και όχι αναγκαστικά μεσημέρι, και όχι αναγκαστικά για φαγητό. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τα 8 καλύτερα παγωτά της Αθήνας είναι εδώ!

benaki90.jpg

Στον δεύτερο όροφο του Μουσείου Μπενάκη στο Κολωνάκι λοιπόν λειτουργεί το ομώνυμο εστιατόριο του μουσείου, στο οποίο τη γευστική επιμέλεια έχει φυσικά ο Executive Chef ολόκληρου του «Δειπνοσοφιστήριον», Δημήτρης Σκαρμούτσος, και την καθημερινή ευθύνη της κουζίνας ο πολύ καλός Γιώργος Σίσκος. Πριν περάσουμε όμως στο τι δοκιμάσαμε, να μην ξεχάσω να σου πω πως εδώ θα βρεις και μία εξαιρετική cocktail list από τον καταξιωμένο mixologist Άρη Χατζηαντωνίου και μία πολύ προσεγμένη λίστα κρασιών από τον πολυβραβευμένο sommelier Άρη Σκλαβενίτη (Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος 2016, 2019, 2023). Και στο λέω αυτό, όχι μόνο για να συνοδεύσεις το φαγητό σου, αλλά γιατί η πανέμορφη αυτή και καταπράσινη «αυλή» με τη μαγική θέα στον Εθνικό Κήπο, τη Βουλή, τον Λυκαβηττό και την πόλη που απλώνεται από κάτω σε όλη της τη ζωντάνια και το ρυθμό είναι το ιδανικό σκηνικό για να έρθεις για ένα κρασί ή ένα ποτό με φόντο το ηλιοβασίλεμα.

benaki3.jpg

Προσωπικά με φαντάστηκα πάρα πολύ εύκολα να έρχομαι με την κολλητή μου after-office, να πιάνουμε αυτά τα τέλεια ακριανά ψηλά τραπέζια με τα αναπαυτικά bar stools και να απολαμβάνουμε ένα άκρως δροσιστικό Fiore di Ciliegio με γαλλικό gin, αρώματα γλυκών μπαχαρικών, μοσχολέμονου, πικραμύγδαλου, πιπερόριζας και ανθών κερασιάς, ενώ λέμε τα νέα μας και σχεδιάζουμε τις διακοπές μας. Μπορεί και να φάμε κάτι, μπορεί και όχι, θα το δούμε.

benaki66.jpg

Αλλά ας επιστρέψουμε στο δικό μου μεσημέρι στο τόσο όμορφο αυτό roof garden ουσιαστικά, όπου τα σουπλά και οι κατάλογοι είναι διακοσμημένα με έργα από το Αρχείο Ακριθάκη και η ατμόσφαιρα είναι τόσο απλή και συνάμα κοσμοπολίτικη, που -αν δεν έβλεπες κάπου στο βάθος λίγο την Ακρόπολη- θα μπορούσες εύκολα να θεωρήσεις πως βρίσκεσαι σε οποιαδήποτε ψαγμένη μητρόπολη του κόσμου.

benaki4.jpg

Το μενού έχει μέγεθος τέτοιο ώστε να σου δίνει την απαραίτητη ποικιλία αλλά χωρίς να σε μπερδεύει, ενώ κάθε εβδομάδα υπάρχει και μία μικρή συλλογή από πιάτα ημέρας. Στα σταθερά πρώτα πάντως μη χάσεις για κανένα λόγο τα εικονιζόμενα και ολόδροσα Κολοκυθάκια Julienne μαριναρισμένα σε δυόσμο και σος από μοσχολέμονο και topped με μεγάλες γαρίδες.

benaki6.jpg

Αλλά και τα Σπιτικά Ψητά Κεφτεδάκια με πικάντικη φέτα και πλούσια σάλτσα από καλοκαιρινές τομάτες, που είναι ακριβώς σαν της μαμάς, αλλά καλύτερα. Ζουμερά και γευστικά σε προκαλούν να βουτήξεις το ψωμί σου στη λαχταριστή σάλτσα τους.

benaki7.jpg

Στις σαλάτες πολύ γευστική και τέλεια για καλοκαίρι εκείνη με τις Φακές και την πιπεριά Φλωρίνης, πάστα λιαστής τομάτας και παλαιωμένο ξίδι, αλλά εγώ πάντα θα προτιμώ τη Burrata όπου τη συναντώ, που εδώ έρχεται με αρωματικά πολύχρωμα τοματίνια και τραγανά θυμαρίσια κρουτον.

benaki8.jpg

Στα κυρίως σου συστήνω ανεπιφύλακτα το όπως πρέπει ψημένο Black Angus Burger με Μαστέλο Χίου και τραγανό προσούτο Ευρυτανίας με τις πιο λαχταριστές τηγανητές πατάτες της πόλης, αλλά θα σου πρότεινα να μην το παραγγείλεις αν δεν πεινάς πολύ γιατί το μέγεθός του είναι σχεδόν "απειλητικό".

benaki10.jpg

Αν πάλι θέλεις κάτι πιο light, πήγαινε οπωσδήποτε με την ολόφρεσκη Σφυρίδα ψημένη σε μαντέμι με χόρτα εποχής, λαχανικά και λαδολέμονο λουΐζας. Ζουμερή και τέλεια γευστική, φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο σου.

benaki11.jpg

Κράτα μόνο λίγη όρεξη για το τέλος, αφού η αέρινη Mousse λεμόνι με ναμελάκα λευκής σοκολάτας είναι απόλυτο must, ενώ για τους ορκισμένους chocoholics το Προφιτερόλ με σου γεμισμένα με παγωτό βανίλια και πλούσια sauce σοκολάτας υγείας θα αποτελέσει την σίγουρη επιλογή.

Info: Κουμπάρη 1 & Βας. Σοφίας, Αθήνα, 210 3671030