Ένας ναζιστής στις Κάννες

Ένας ναζιστής στις Κάννες

Μετά τις δηλώσεις του Galliano, ο Lars Von Trier αφήνει την κάμερα για να εκδηλώσει με στόμφο τις ναζιστικές του προτιμήσεις.

O Lars Von Trier έβγαλε στην επιφάνεια τις απόψεις του για τον Χίτλερ χθες στις Κάννες. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου και μέσα σε ένα παγωμένο κλίμα δήλωσε: «Δεν είναι ένας καλός άνθρωπος, όμως καταλαβαίνω πολλά πράγματα σ' αυτόν και έχω μια μικρή συμπάθεια γι' αυτόν, συμπάσχω μαζί του».

«Καταλαβαίνω τον Χίτλερ. Πιστεύω ότι έκανε άσχημα πράγματα, όμως μπορώ να τον φανταστώ καθισμένο μέσα στο καταφύγιο του στο τέλος», δήλωσε ο αμφιλεγόμενος σκηνοθέτης. «Είμαι ασφαλώς με τους Εβραίους, αλλά όχι υπερβολικά, επειδή το Ισραήλ γίνεται μερικές φορές ενοχλητικό», συνέχισε μπροστά σε ένα εμφανώς μουδιασμένο ακροατήριο.

Ο σκηνοθέτης είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι του αρέσει ο Albert Speer, ο σημαντικότερος αρχιτέκτονας του Τρίτου Ράιχ. «Μου αρέσει. Είχε ταλέντο. ΟΚ, είμαι Ναζί»!!

Μετά τις δηλώσεις οι υπέυθυνοι του Φεστιβάλ τον κήρυξαν "persona non grata", κάνοντας σαφές πως αποτελεί πλέον ανεπιθύμητη προσωπικότητα για τις Κάννες. «Το διοικητικό συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του που αυτή η διοργάνωση χρησιμοποιήθηκε από τον Λαρς Φον Τρίερ για να εκφραστούν σχόλια που είναι απαράδεκτα, ανυπόφορα και αντίθετα με τα ιδανικά της ανθρωπιάς και της γενναιοδωρίας που διατρέχουν την ίδια την ύπαρξη του Φεστιβάλ» ανέφερε το Φεστιβάλ σε ανακοίνωσή του.

Η ταινία του Lars Von Trier «Melancholia» παρουσιάστηκε χθες στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ των Καννών, αλλά πλέον αμφίβολο είναι κατά πόσο θα κερδίσει τον πολυπόθητο Χρυσό Φοίνικα.