Fingernails: Η νέα sci-fi ταινία του Χρήστου Νίκου με την Jessie Buckley και τον Riz Ahmed

Νατάσσα Σχοινά
Fingernails: Η νέα sci-fi ταινία του Χρήστου Νίκου με την Jessie Buckley και τον Riz Ahmed

Ο Riz Ahmed στα Academy Awards

Ο σκηνοθέτης επιστρέφει και γράφει το σενάριο με τον Σταύρο Ράπτη.

Το μέλλον προμηνύει άλλο ένα μεγάλο πρότζεκτ για τον Χρήστο Νίκου και τον Σταύρο Ράπτη που έστρεψαν το βλέμμα του κοινού πάνω τους το 2020, όταν κυκλοφόρησαν τα «Μήλα» -διεθνής τίτλος «Apples»-, μία ταινία που αναφέρεται σε μία πανδημία που προκαλεί αμνησία και τον εξαιρετικά ταλαντούχο Άρης Σερβετάλης να εγγράφεται σε ένα πρόγραμμα που βοηθάει τους πάσχοντες να βρουν νέες ταυτότητες. Ακούγεται αρκετά «Χολιγουντιανό» και πιο μακριά από την κινηματογραφική πραγματικότητα της Ελλάδας, κι όμως, ο Νίκου ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος και ο Ράπτης ως συν-σεναριογράφος το υλοποίησαν με επιτυχία και άνοιξαν νέους ορίζουν για τη χώρα μας.

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγου, ενώ κέρδισε ιδιαίτερα θετικές κριτικές στο Φεστιβάλ Βενετίας. Τώρα, το επιτυχημένο ντουέτο είναι συνδεδεμένο με άλλη μία ταινία που αναμένεται να απασχολήσει, κι αυτό, γιατί, πέρα από τους επιτυχημένους Έλληνες, περιλαμβάνει και ένα cast με μεγάλα ονόματα, και μία εταιρεία παραγωγής που ανήκει σε όχι άλλη από την Αυτού Μεγαλειότητα Cate Blanchett.

Τι είναι το Fingernails

Η ταινία Fingernails σε σκηνοθεσία Χρήστου Νίκου χαρακτηρίζεται επίσης από το στοιχείο του μυστηρίου όπως και τα Μήλα. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μία πρωταγωνίστρια, την Anna, η οποία «υποπτεύεται όλο και περισσότερο ότι η σχέση της με τον σύντροφό της μπορεί να μην είναι η μία και μοναδική». Προβληματισμένη σχετικά με το μέλλον, η Anna αρχίζει να δουλεύει σε ένα ινστιτούτο που έχει φτιαχτεί για να τεστάρει το κατά πόσο υπάρχει αγάπη στα ζευγάρια προσπαθώντας να την πυροδοτήσει.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία ταινίας αγάπης που εκτυλίσσεται σε έναν κόσμο επιστημονικής φαντασίας, όπου η κοινωνία έχει «προχωρήσει» τόσο που μπορεί να επέμβει ακόμα και σε συναισθηματικά ζητήματα ζευγαριών. Το σενάριό της ο Νίκου έχει γράψει μαζί με τον Σταύρο Ράπτη όπως συνέβη και στα Μήλα.

Τον χαρακτήρα της Anna θα υποδυθεί η Jessie Buckley (Wild Rose, Beast, The Lost Daughter), ενώ στο πλευρό της θα βρεθεί ο Riz Ahmed (Ruben Stone, Sound of Metal, Rogue One).

Οι εταιρείες παραγωγής δηλώνουν ενθουσιασμένες

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον στο concept είναι ότι την ταινία έχει αναλάβει η εταιρεία παραγωγής της Blanchett, «Dirty Films», μαζί με την FilmNation Entertainment. Η πρόεδρος της τελευταίας, μάλιστα, Ashley Fox, έκανε διθυραμβικές δηλώσεις σχετικά με τη συνεργασία τους, εκφράζοντας και το πόσο ήθελε να δουλέψει με τον Χρήστο Νίκου. «Πεθαίναμε να δουλέψουμε με τον Χρήστο Νίκου μόλις είδαμε το απίστευτα original ντεμπούτο του και δε θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ενθουσιασμένοι που είμαστε μέρος αυτής της ταινίας. Το Fingernails έχει έναν ρομαντισμό και μία ζεστασιά που μας κέρδισε από την πρώτη σελίδα του σεναρίου. Είναι μία τέλεια ομάδα που ενώθηκε γύρω από την ταινία και είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε σε αυτήν».

Από την πλευρά της Dirty Films, η Coco Francini και ο Andrew Upton εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, λέγοντας: «Τα μοναδικά και εξαιρετικά ταλέντα της Jessie και του Riz θα καταγράψουν ιδανικά το ιδιαίτερο χιούμορ, την καρδιά και τη συγκίνηση που είναι ενσωματωμένα στον πυρήνα του Fingernails. Είμαστε ενθουσιασμένοι που τους καλωσορίζουμε μαζί και την υπέροχη ομάδα του FilmNation για να δώσουμε ζωή στο βαθύ όραμα του Χρήστου Νίκου».

Προς το παρόν, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας.