Η ταινία «18» μιλάει ωμά για τα θέματα που πολλοί υποψιάζονται αλλά οι περισσότεροι αποσιωπούν

Νατάσσα Σχοινά
Η ταινία «18» μιλάει ωμά για τα θέματα που πολλοί υποψιάζονται αλλά οι περισσότεροι αποσιωπούν

Το bullying, ο ρατσισμός, η ανατροφή των παιδιών και η μάχη για επιβίωση.

Αληθινή, χωρίς καμία διάθεση για ωραιοποιήσεις και στοχεύοντας σε προβλήματα «της διπλανής πόρτας» που λίγοι ξέρουν, πολλοί υποψιάζονται και οι περισσότεροι αποσιωπούν, η ταινία «18» είναι η επερχόμενη άφιξη στις αίθουσες των σινεμά που μιλάει για πολλά από τα κοινωνικά προβλήματα του σήμερα.

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Βασίλη Δούβλη, το «18» διαδραματίζεται ουσιαστικά σε μία σχολική τάξη, όπου μία συμμορία παιδιών διαχωρίζει και κατηγοριοποιεί τους μαθητές βάσει των εξωτερικών και κοινωνικοπολιτικών τους χαρακτηριστικών. Το bullying αποτυπώνεται στην κάμερα με όλη του την ωμότητα και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει σωματικά και ψυχολογικά για το θύμα.

Το σοκαριστικό αλλά απόλυτα αληθινό είναι το πώς αρκετοί παρευρισκόμενοι κοντά και μακριά, ακόμα κι αν δεν είναι σίγουροι, έχουν τουλάχιστον κάποιες υποψίες για το τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, επιλέγουν να κάνουν τα «στραβά» μάτια, να γυρίσουν το βλέμμα από την άλλη και να αφήσουν το θέμα στην άκρη για άλλη μία μέρα, με την παρηγοριά ότι δεν έγινε κάτι σοβαρό. Ώσπου το σοβαρό συμβαίνει και τότε μπορεί να είναι πολύ αργά.

Το θέμα του ρατσισμού έχει σαφώς πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι ο ρατσισμός καλλιεργείται. Πολλές φορές μέσα από το ίδιο το σπίτι ενός παιδιού, το οποίο πλάθεται κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των γονιών του. Ενίοτε, ακόμα και ξεπερνώντας και τους ίδιους τους γονείς και θυμίζοντας ότι η ψυχολογική υποστήριξη και η παιδεία είναι κομμάτια στα οποία τόσο η οικογένεια όσο και το σχολείο πρέπει να δίνουν μεγάλη βαρύτητα ήδη από όταν το παιδί είναι σε μικρή ηλικία.

Στο περικείμενο αυτών, έρχεται στο προσκήνιο και η δύναμη της «κακής παρέας». Το πόσο εύκολο είναι να παρασυρθεί ένα παιδί από τους γύρω του και να μπει στη διαδικασία να πράξει κάτι που και το ίδιο γνωρίζει ότι είναι λάθος.

Μέσα σε αυτόν τον μύλο σωστού και λάθους, στη μάχη ενάντια στον ρατσισμό και στην προσπάθεια επιβίωσης, έρχεται η ταινία «18» να γίνει μάθημα σε κάθε γενιά αλλά και στην κοινωνία στο σύνολό της για να διδάξουν και να προφυλάξουν τους επόμενους που φτάνουν στο «κατώφλι» της.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν:

Ιωσήφ Γαβριελάτος, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Αναστάσης Λαουλάκος, Κλέλια Ανδριολάτου, Μαρίνα Ανυφαντή, Βασίλης Ντάρμας, Αντώνης Τσαμουράς, Σταύρος Τσουμάνης, Γεωργία Ανέστη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Νίκος Γεωργάκης, Μάριος Γκιοκουτάι, Δημήτρης Δρόσος, Κίμων Κουρής, Δημήτρης Λάλος, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μαρία Σκουλά, Γιώργος Συμεωνίδης, Θεοδώρα Τζήμου

Η ταινία φτάνει στις 2 Ιουνίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood Entertainment.