Έφυγε από τη ζωή ο Jean-Luc Godard, ο σκηνοθέτης που αποκάλυψε τον κρυφό του εαυτό με την τέχνη

Νατάσσα Σχοινά
Έφυγε από τη ζωή ο Jean-Luc Godard, ο σκηνοθέτης που αποκάλυψε τον κρυφό του εαυτό με την τέχνη

O Jean-Luc Godard's to 1966

AP1966

Πέθανε η ηγετική προσωπικότητα του Γαλλικού Νέου Κύματος.

«Η τέχνη μάς ελκύει μόνο επειδή αποκαλύπτει τον πιο κρυφό μας εαυτό», είχε πει ο Jean-Luc Godard, η ηγετική προσωπικότητα του Γαλλικού Νέου Κύματος που επαναστάτησε στην Έβδομη Τέχνη. Και έτσι ακριβώς έζησε ο Γαλλοσουηδός σκηνοθέτης και κριτικός ταινιών μέχρι που άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Σεπτεμβρίου στην ηλικία των 91 ετών.

Η ταινία Breathless του 1960 ήταν αυτή που αποτέλεσε ουσιαστικά την εισαγωγή σε ένα νέο κινηματογραφικό στυλ και με τη βοήθεια του Jean-Paul Belmondo δημιουργήθηκε ένα αστυνομικό δράμα που για χρόνια μετά θα αποτελούσε την αιτία για την οποία συχνά να αναφέρονται οι πρωταγωνιστές και ο δημιουργός του. Γιατί είχε κάτι το διαφορετικό, κάτι το πρωτόγνωρο, μία πιο ανεπιτήδευτη προσέγγιση στην κάμερα.

Ο Godard, ωστόσο, ξεκίνησε την καριέρα του ως κριτικός στο γαλλικό περιοδικό Cahiers du Cinema και πίστευε ότι αν ποτέ έβρισκε τα χρήματα, θα μπορούσε να φτιάξει μία ταινία πολύ καλύτερη από όσες είχε δει. Η συνέχεια δεν τον διέψευσε.

Με το που έφυγε από το περιοδικό, επένδυσε τα λίγα χρήματα που είχε στην ταινία Breathless, μαζί με τις χορηγίες των συναδέλφων του, Francois Truffaut και Alain Resnais, και η ταινία έγινε τέτοια επιτυχία που θεωρείται σήμερα μία από τις πιο επιδραστικές ταινίες στον κινηματογράφο.

France Obit Godard

Στον Godard άρεσε ο πειραματισμός και η πρωτοπορία, ενώ δε δίσταζε να προκαλεί το παραδοσιακό Hollywood. Όχι μόνο δημιουργικά, αλλά και πολιτικά. Ο Godard εξέφραζε ή περνούσε τις πολιτικές του απόψεις, διάβαζε πολύ και ήταν υπέρμαχος της μαρξιστικής φιλοσοφίας. Σταδιακά, όμως, άρχισε να αντικαθιστά την πολιτική τοποθέτηση με την ουμανιστική.

Το 2002, το βρετανικό περιοδικό κινηματογράφου Sight & Sound κατέταξε τον Godard τρίτο στη λίστα με τους καλύτερους σκηνοθέτες που έχουν υπάρξει ποτέ. Το 2010, αν και δεν παρευρέθηκε στην τελετή, η Ακαδημία των Όσκαρ αποφάσισε να του απονείμει τιμητικό βραβείο για το έργο και τη συμβολή του.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο Godard παντρεύτηκε δύο φορές: μία με την avant garde ηθοποιό Anna Karina (1961-1965) και μία με την επίσης ηθοποιό Anne Wiazemsky (1967-1979). Όσο ήταν με την πρώτη, ο δημιουργός παρήγαγε τα μεγαλύτερα έργα του και το ζευγάρι ήταν ένα από τα πιο σχολιασμένα παντρέματα των 60s.