Ο James Cameron ξαναγράφει ιστορία με το Avatar: The Way of Water

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Ο James Cameron ξαναγράφει ιστορία με το Avatar: The Way of Water

Το Avatar: The Way of Water συνεχίζει ακάθεκτο και γίνεται η έκτη ταινία στην ιστορία του σινεμά που έσπασε αυτό το φράγμα του box office.

Πριν από ακριβώς δύο εβδομάδες αναρωτιόμασταν αν θα το καταφέρει. Πλέον, είναι γεγονός! Το "Avatar: The Way of the Water" έγινε επίσημα η 6η ταινία στην ιστορία που έσπασε το φράγμα των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο box office. Ο σκηνοθέτης, James Cameron, γράφει και αυτός ιστορία αφού είναι ο μοναδικός σκηνοθέτης που έχει τρεις ταινίες του σε αυτήν την blockbuster-ική ομάδα.

Box Office: Το Avatar: The Way of the Water πλέει σε πελάγη... δισεκατομμυρίων

https://www.instagram.com/p/Cl1iUwTJr-3

James Cameron και Avatar: The Way of the Water - Έσπασε το φράγμα των 2 δισ.

Πιο συγκεκριμένα, το sequel του Avatar, το οποίο στη χώρα μας κυκλοφόρησε στις 15 Δεκεμβρίου από την Feelgood, ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια σε παγκόσμιες πωλήσεις εισιτηρίων, μέσα σε 5,5 εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του, φτάνοντας τα 2,02 δισ. Αυτό σημαίνει ότι είναι η 6η ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου -και η πρώτη στην πανδημική εποχή- που ξεπέρασε το φράγμα των 2 δισ., στέκοντας επάξια πλέον δίπλα στις ταινίες "Avatar", "Avengers: Endgame", "Titanic", "Star Wars: The Force Awakens" και "Avengers: Infinity War".

Αυτό επίσης σημαίνει ότι ο βραβευμένος με (3!) Όσκαρ σκηνοθέτης James Cameron, είναι ο πιο εμπορικά επιτυχημένος σκηνοθέτης, αφού είναι υπεύθυνος για τις 3 από τις 6 ταινίες αυτής της ελιτιστικής ομάδας. Να υπενθυμίσουμε πως αυτόν τον στόχο τον είχε θέσει ο Cameron πριν η ταινία βγει στις αίθουσες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "το "Avatar 2" είναι η "χειρότερη επιχειρηματική περίπτωση στην ιστορία του κινηματογράφου". Γιατί το είπε αυτό; Γιατί ταινίες με τόσο μεγάλο budget παραγωγής και προώθησης/marketing πρέπει να γίνουν μία από τις τρεις ή τέσσερις ταινίες με τα υψηλότερα έσοδα όλων των εποχών μόνο και μόνο για να βγάλει τα έξοδά της.

Βραβεία BAFTA: Σαρώνει το γερμανικό πολεμικό φιλμ του Netflix

Φανταστείτε πως το "Avatar: The Way of the Water" είχε ένα εκτιμώμενο budget των 350 με 460 εκ. δολαρίων. Ένα ποσό που πρέπει να διπλασιαστεί λόγω του marketing, το οποίο πλέον έχει έναν προϋπολογισμό σχεδόν ίσο με αυτόν της παραγωγής. Αυτό σημαίνει πως το Avatar 2, για να βγάλει κέρδος θα έπρεπε να αποφέρει τουλάχιστον πάνω από 900 εκατομμύρια.

Για ποιους άλλους ανεβαίνει το κασέ;

Να σημειώσουμε επίσης ότι η Disney είναι το στούντιο που έχει πλέον στην κατοχή του τις 5 από τις 6 αυτές ταινίες (ο Τιτανικός είναι της Paramount με δικαιώματα παγκόσμιας διανομής στην Fox, οπότε δεν είναι ιδιοκτησία της Disney. Στο τσακ βέβαια).

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο είναι η ηθοποιός Zoe Saldana, η οποία είναι η μοναδική ηθοποιός που έχει παίξει στις 4 από τις 6 πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών. Η Αμερικανίδα ηθοποιός, γνωστή για τους ρόλους της σε sci-fi blockbuster, ενσαρκώνει την Neytiri στα "Avatar" και "Avatar: The Way of the Water", αλλά και την Gamora στα "Avengers: Infinity War" και "Avengers: Endgame" του MCU (Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel).

https://www.instagram.com/p/CcyWixwItUQ

Avatar: The Way of the Water και οι άλλοι 5 δισεκατομμυριούχοι

Στην εξάδα λοιπόν, το Avatar 2 με τα 2,024 δισ. δολάρια, τα 1,426 των οποίων έρχεται από το παγκόσμιο box office, έρχεται 6ο διεθνώς, παραμένοντας πίσω από τα "Star Wars: The Force Awakens", "Avengers: Infinity War", "Avengers: Infinity War", "Avatar", "Avengers: Endgame" και "Titanic". Ίσως βέβαια δεν είναι και τόσο δύσκολο πλέον να ξερεπάσει τα Star Wars ($2,07 δισ.) και Infinity War ($2,04 δισ.) για να μπει στην τετράδα. Για τα υπόλοια έχει λίγο δρόμο ακόμα. Ο προκάτοχός του κατέχει ακόμα την πρωτιά με 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια του Avatar, ακολουθεί το Endgame με 2,79 δισ. και στη συνέχεια ο Τιτανικός με 2,19 δισ.

Jeremy Renner: Πιο υπερήρωας και από τον Hawkeye

Σε άλλα νέα του αμερικάνικου box office, το "Puss in Boots: The Last Wish" βρίσκεται δεύτερο με 11,5 εκ. δολάρια, το "M3GAN" παραμένει ψηλά στην 3η θέση με 9,8 εκ., το "Missing" είναι στα 9,3 εκ. και το "A Man Called Otto" καλύπτει την πεντάδα με 9 εκατομμύρια.

Το "Babylon" που κυκλοφόρησε πρόσφατα διεθνώς και άνοιξε σε 53 αγορές, έχει φέρει 13,2 εκατομμύρια. Το πανάκριβο και φιλόδοξο φιλμ του Damien Chazelle τα έχει πάει εξαιρετικά στην Γαλλία (που είναι και μεγάλη φαν του) φτάνοντας στο Νο 2 με 3,4 εκατ. δολάρια. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ήπιο με 1,8 εκατ. δολάρια, ακολουθούμενο από την Αυστραλία με 1 εκατ. δολάρια. Η Κορέα και η Ιαπωνία, δύο πολύ μεγάλες αγορές, ετοιμάζονται για τον Φεβρουάριο.

Babylon Review: Ένα γράμμα αγάπης στο σινεμά και ένα γράμμα μίσους στο Χόλιγουντ