Οι καλύτερες αντιδράσεις, τα ρεκόρ και οι σνομπαρίες - Τα πάντα όλα για τις υποψηφιότητες των Όσκαρ

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Οι καλύτερες αντιδράσεις, τα ρεκόρ και οι σνομπαρίες - Τα πάντα όλα για τις υποψηφιότητες των Όσκαρ

Ποιος είχε την καλύτερη αντίδραση για την υποψηφιότητά του, ποιος έσπασε το δικό του ρεκόρ και ποιον σνόμπαρε η Ακαδημία από τις χθεσινές υποψηφιότητες; Το Queen τους βρήκες όλους.

Η κούρσα των Όσκαρ έχει επίσημα ξεκινήσει! Εχθές η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών έδωσε το σήμα της έναρξης ανακοινώνοντας όλους τους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν χρυσά αγαλματίδια σε μία από τις πιο δημοφιλείς και μεγάλες γιορτές του κινηματογράφου.

Όσκαρ 2023 Υποψηφιότητες: Τα Πάντα Όλα μπροστά με 11 υποψηφιότητες, Γερμανία και Ιρλανδία ακολουθούν

Οι καλύτερες αντιδράσεις και απαντήσεις από τους υποψηφίους των Όσκαρ 2023

Αν δεν είδατε τις υποψηφιότητες (δείτε τις όλες εδώ), το καταιγιστικό indie φιλμ δράσης "Everything Everywhere All at Once" (ελλ. τίτλος "Τα Πάντα Όλα") ήρθε… καταιγιστικά με 11 υποψηφιότητες, με το πολεμικό δράμα από την Γερμανία "All Quiet on the Western Front" και την ιρλανδική ιδιαίτερη κομεντί "The Banshees of Inisherin" να ακολουθούν με 9 υποψηφιότητες. Ο "Elvis" συνεχίζει με 8 ενώ ο Spielberg με το "The Fabelmans" ακολουθεί με 7 υποψηφιότητες Όσκαρ.

Από τις χθεσινές ανακοινώσεις, που παρουσίασαν οι ηθοποιοί Riz Ahmed και Allison Williams, 20 είναι οι ηθοποιοί που προτάθηκαν στις κατηγορίες Α' και Β' ανδρικού και γυναικείου ρόλου. Οι 16 από αυτούς να είναι για πρώτη φορά υποψήφιοι, δημιουργώντας μια λίστα από ήδη γνωστά ονόματα όπως ο Brendan Fraser, ο Colin Farrell ή η Cate Blanchett, μέχρι νεοφερμένους όπως ο Paul Mescal και η Stephanie Hsu. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ηθοποιοί δεν συγκράτησαν τη χαρά τους που μπήκαν στα βιβλία της οσκαρικής ιστορίας και εμείς συγκεντρώσαμε τις πιο απολαυστικές αντιδράσεις:

Ο Paul Mescal (υποψήφιος Α' Ανδρικού για το Aftersun) είχε μία από τις καλύτερες αντιδράσεις, η οποία έγινε γνωστή μέσα από την αδερφή του, Nell. Ο Ιρλανδός ηθοποιός θέλησε να μιλήσει με την οικογένειά του μέσω FaceTime για να μοιραστεί τα καλά νέα και η αδερφή του δημοσίευσε το στιγμιότυπο στα social media. Ο Mescal επίσης δήλωσε κατενθουσιασμένος: "Αυτή είναι πραγματικά μια ξεχωριστή στιγμή για όλους όσους συμμετέχουν στο Aftersun. Η αναγνώριση από την Ακαδημία είναι μια τρελή τιμή και είμαι τόσο ευγνώμων. Θέλω να αφιερώσω αυτή την υποψηφιότητα στις δύο φίλες μου (τη σκηνοθέτιδα) Charlotte (Wells) και (τη συμπρωταγωνίστρια) Frankie (Corio) που αγαπώ πολύ! Είναι τρελό αυτό, σας ευχαριστώ!"

Χολιγουντιανή αγαπημένη και πρώτη φορά υποψήφια η Jamie Lee Curtis (Β' Γυναικείου στο Everything Everywhere) πόσταρε στον λογαριασμό της στο Instagram την αντίδρασή της, γράφοντας με κεφαλαία "Έτσι μοιάζει η έκπληξη!"

https://www.instagram.com/p/CnzTT73L0Fw

Ένας καταχαρούμενος Ke Huy Quan (Β' Ανδρικού για Everything Everywhere) μίλησε στο THR λέγοντας "Ποτέ δεν πίστευα ότι το όνομά μου θα έπαιρνε μπροστά το "υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός". Τι απίστευτη μέρα είναι αυτή!", ενώ με ανάρτησή του στο Instagram έγραψε "Σας είμαι τόσο ευγνώμων σε όλους σας. Αυτή είναι σίγουρα μια από τις πιο ευτυχισμένες μέρες της ζωής μου. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε ολόκληρη την οικογένεια #EEAAO για τις 11 υποψηφιότητές μας. Και τέλος, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στη μητριάρχη μας Michelle Yeoh για την ιστορική της υποψηφιότητα."

https://www.instagram.com/p/CnzjxcQpAph

Με τη σειρά της, η Michelle Yeoh (Α' Γυναικείου για το Everything Everywhere) είπε: "Είμαι συγκλονισμένη και κατενθουσιασμένη από την ευτυχία! Κάθε άτομο που εργάστηκε σε αυτή την ταινία έδωσε την καρδιά και την ψυχή του και είμαστε όλοι τόσο ευγνώμονες στην Ακαδημία που αναγνώρισε τόσους πολλούς από την EEAAO οικογένειά μας. Ο ρόλος της Evelyn Wang ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια της 40χρονης καριέρας μου. Είναι πραγματικά ο ρόλος της ζωής μου. Ευχαριστώ τον Daniel Kwan και τον Daniel Scheinert που με είδαν και για αυτή την ευκαιρία, θα κρατήσω για πάντα αυτή τη στιγμή".

Η Kerry Condon (Β' Γυναικείου για Banshees of Inisherin) δήλωσε συγκλονισμένη: ""Δεν είμαι σίγουρη ότι μπορώ να εκφράσω πώς αισθάνομαι. 'Ήταν όραμα ή όνειρο που ξύπνησα;' Αυτό είναι κάτι που ήθελα σε όλη μου τη ζωή. Ευχαριστώ την Ακαδημία που αναγνώρισε εμένα και τα μέλη του καστ και του συνεργείου του The Banshees of Inisherin".

Επίσης, ο Brian Tyree Henry (Β' Ανδρικού για το Causeway), ούρλιαξε: "AAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!️️️ Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι υποψήφιος!!!!! Και με τόσο καταπληκτική παρέα!!! Είμαι τόσο ευγνώμων. Και στον τυχαίο άντρα στο ασανσέρ που με είδε να ουρλιάζω με τα νέα, ευχαριστώ που με αγκάλιασες και δεν φρίκαρες!!!!!!

Ποιους σνόμπαρε η Ακαδημία για τα Όσκαρ 2023

Η Ακαδημία βέβαια δεν μπορεί να τους έχει όλους ευχαριστημένους. Οι υποψηφιότητες είχαν κάποιες εκπλήξεις, όπως αυτή της Andrea Riseborough για το "To Leslie" ή του Brian Tyree Henry για το "Causeway". Ωστόσο, τα μέλη της Ακαδημίας σνόμπαραν και κάποιους πιο "σίγουρους" υποψηφίους. Για εμάς, οι πιο μεγάλες "ελείψεις" ήταν οι παρακάτω:

The Fabelmans - Μοντάζ, Φωτογραφία και Paul Dano:
Μία από τις σημαντικότερες και πιο προσωπικές ταινίες του Steven Spielberg, το "The Fablemans" είναι υποψήφιο για 7 βραβεία Όσκαρ: Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Πρωτότυπου Σεναρίου, Α' Γυναικείου για την Michelle Williams, Β' Ανδρικού για τνο Judd Hirsch και Σκηνογραφία. Η έκπληξη είναι ότι δεν είναι υποψήφιο στην Κατηγορία του Μοντάζ, της Φωτογραφίας και κυρίως Β' Ανδρικού για τον εξαιρετικό Paul Dano, ο οποίος παραδόξως δεν έχει προταθεί ποτέ για Όσκαρ, παρά τις οσκαρικές του ερμηνείες σε ταινίες όπως "Little Miss Sunshine", "There Will Be Blood" και "Prisoners".

The Fabelmans

© Storyteller Distribution Co., LLC. All Rights Reserved.

Πού πήγαν όλες οι γυναίκες;
Μία από τις μεγάλες ελλείψεις για φέτος είναι η απουσία γυναικών (πάλι) στην κατηγορία Καλύτερου Σκηνοθέτη. Φαντάσου πως τα τελευταία δύο χρόνια, η Chloé Zhao που προτάθηκε για το "Nomadland" και η Jane Campion για το "The Power of the Dog", ήταν μόλις οι 2ες και 3ες γυναίκες σκηνοθέτιδες που κέρδισαν Όσκαρ μέσα σε 95 (πλέον) χρόνια ιστορίας. Η Ακαδημία για φέτος πρότεινε τους Todd Field (Tár), Daniel Kwan & Daniel Scheinert (Everything Everywhere All at Once), Martin McDonagh (The Banshees of Inisherin), Ruben Östlund (Triangle of Sadness) και Steven Spielberg (The Fabelmans), αφήνοντας τελείως απ' έξω σκηνοθέτιδες όπως Charlotte Wells (Aftersun), Sarah Polley (Women Talking) ή Gina Prince-Bythewood (The Woman King) που είχαν καλές πιθανότητες.

Taylor Swift για τις Καραβίδες
Μπορεί η ομάδα του "RRR" να είναι καταχαρούμενη που κέρδισε επάξια την υποψηφιότητα για το ανεβαστικό κομματιού Naatu Naatu, αλλά δεν είδαμε ένα από τα "σιγουράκια" στην κατηγορία του Καλύτερου Τραγουδιού. Μπορεί να μην είναι δύσκολος αντίπαλος ενάντια στο Naatu Naatu, αλλά περιμέναμε να δούμε το όνομα της Taylor Swift σε αυτήν την κατηγορία για το "Carolina" που ακούστηκε στην ταινία "Where the Crawdads Sing" (Εκεί που Τραγουδούν οι Καραβίδες). Γενικά η Taylor Swift δύσκολα θα "shake off" το σνομπ της Ακαδημίας, που παρά τις πολλές της προσπάθειες και καμπάνιες για υποψηφιότητα στην κατηγορία Best Live Action Short Film για την ταινία της, "All Too Well", και το τραγούδι της, δεν είδε πουθενά το όνομά της.

Babylon & The Whale
Δύο ταινίες που είχαν ηχηρή παρουσία σε φεστιβάλ, δεν απέσπασαν εν τέλει πολλές υποψηφιότητες. Το "The Whale" τα προγωνστικά το έδιναν να υπάρχει υποψήφιο και στην κατηγορία του σεναρίου και ως καλύτερη ταινία και όχι μόνο ως για Α' Ανδρικού, B' Γυναικείου και Μακιγιάζ. Ομοίως, το "Babylon" δεν υπάρχει πουθενά σε καμία από τις μεγάλες κατηγορίες, όπως Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία ή κάποια από τις υποκριτικές, και είναι μόνο υποψήφιο για Κοστούμια, Μουσική και Σκηνογραφία.

Διαβάστε επίσης: Babylon Review & The Whale Review

Τα πιο σημαντικά ρεκόρ από τις φετινές υποψηφιότητες των Όσκαρ:

Οι χθεσινές ανακοινώσεις που διαμόρφωσαν το φετινό ρόστερ των υποψηφίων, διαμόρφωσαν επίσης και κάποια ξεχωριστά δεδομένα για την πολύχρονη ιστορία των Όσκαρ. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις υποψηφιότητες, έχουμε τις εξής νέες καταγραφές στα βιβλία της Ακαδημίας:

Ένας από τους πιο διάσημους μουσικοσυνθέτες του σινεμά, ο πολύβραβευμένος John Williams (Schindler's List, Jurassic Park, Star Wars, Home Alone, Harry Potter), έσπασε το δικό του ρεκόρ με την υποψηφιότητά του για τη μουσική του "The Fabelmans", φτάνοντας αισίως στις συνολικά 53 υποψηφιότητες (έχει κερδίσει 5 φορές Όσκαρ). Είναι πλέον ο μοναδικός εν ζωή καλλιτέχνης με τις περισσότερες υποψηφιότητες. Το ρεκόρ όλων των εποχών σε υποψηφιότητες και νίκες, το κατέχει ο Walt Disney, με 59 υποψηφιότητες και 26 νίκες συνολικά.

John Williams

Chris Pizzello/Invision/AP, File

Μπορεί να πήρε στην Ακαδημία 95 χρόνια και στην Michelle Yeoh 50 χρόνια για να συναντηθούν, αλλά εν τέλει έγινε. Η υποψηφιότητά της για Όσκαρ Καλύτερης Α' Ηθοποιού για το "Everything Everywhere All at Once" την καθιστά επίσημα την πρώτη ηθοποιό από την Ασία που προτείνεται σε αυτήν την κατηγορία.

Ιστορία έγραψε και η Angela Bassett, αφού με την υποψηφιότητά της για Β' Γυναικείου Ρόλου στο Black Panther: Wakanda Forever", έγινε η πρώτη ηθοποιός που έλαβε οσκαρική υποψηφιότητα για ρόλο της σε ταινία της Marvel.

Η 95η τελετή των βραβείων της Ακαδημίας έχει προγραμματιστεί για τις 12 Μαρτίου. Μείνετε συντονισμένοι στο Queen.gr για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από το Χόλιγουντ και τα Όσκαρ!