Ένα Χρυσό Βατόμουρο στα Χρυσά Βατόμουρα για τη γκάφα της χρονιάς παρακαλώ: «Πόσο αναίσθητοι ήμασταν»

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Ένα Χρυσό Βατόμουρο στα Χρυσά Βατόμουρα για τη γκάφα της χρονιάς παρακαλώ: «Πόσο αναίσθητοι ήμασταν»
© 2022 UNIVERSAL STUDIOS. All Rights Reserved.

Τα Χρυσά Βατόμουρα απολογούνται, ανακαλούν και αλλάζουν τους κανόνες τους μετά την αρνητική κριτική που δέχτηκαν για τις φετινές τους υποψηφιότητες.

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Χρυσά Βατόμουρα (γωνστά και ως Razzies), τα σατυρικά βραβεία που -σε αντίθεση με τα Όσκαρ- βραβεύουν τα χειρότερα κινηματογραφικά επιτεύγματα της χρονιάς που πέρασε. Φέτος όμως υπήρξαν αντιδράσεις, αφού ανάμεσα στους υποψηφίους του συμπεριέλαβαν και μια 11χρονη ηθοποιό.

Είναι bullying ή σάτιρα; Τα Χρυσά Βατόμουρα συμπεριέλαβαν ένα 12χρονο κορίτσι στις υποψηφιότητες

Firestarter

Τα Χρυσά Βατόμουρα πρέπει να πάρουν Χρυσό Βατόμουρο για τις φετινές επιλογές τους

Πιο συγκεκριμένα, στην Κατηγορία Χειρότερης Α' Ηθοποιού, μεταξύ άλλων, δεν δίστασαν να προτείνουν και την μικρή Ryan Kiera Armstrong για τον ρόλο της στην ταινία "Firestarter", προκαλώντας αντιδράσεις από χρήστες, από τον ξένο τύπο, αλλά και από εμάς.

Ευτυχώς για τον κόσμο του Χόλιγουντ και τον κόσμο γενικότερα, ο ιδρυτής των Razzies, John Wilson, φαίνεται να κατάλαβε το απερίσκεπτο λάθος και ζήτησε δημόσια συγγνώμη από την ηθοποιό και φυσικά ανακάλεσε την υποψηφιότητα. Ανακοίνωσε επίσης πως από εδώ και στο εξής, θα υπάρχει ηλικιακό όριο στις υποψηφιότητες και δεν θα επιτρέπεται να συμπεριληφθούν καλλιτέχνες που είναι κάτω των 18 ετών.

Ολόκληρη η δήλωσή του:

Μερικές φορές, κάνει κανείς πράγματα χωρίς να τα σκεφτεί. Μετά σου το λένε. Μετά το καταλαβαίνεις. Είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκαν τα Razzies εξαρχής.

Η πρόσφατη έγκυρη κριτική για την επιλογή της 11χρονης Armstrong ως υποψήφιου για ένα από τα βραβεία μας, μας έκανε να σκεφτούμε το πόσο αναίσθητοι ήμασταν σε αυτή την περίπτωση. Ως εκ τούτου, αφαιρέσαμε το όνομα της Armstrong από την τελική ψηφοφορία που τα μέλη μας θα διεξαγάγουν τον επόμενο μήνα. Πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να ζητήσουμε δημόσια συγγνώμη από την κ. Armstrong και θέλουμε να δηλώσουμε ότι λυπούμαστε για κάθε πληγή που υπέστη ως αποτέλεσμα των επιλογών μας.

Έχοντας διδαχθεί από αυτό το μάθημα, θα θέλαμε επίσης να ανακοινώσουμε ότι, από αυτό το σημείο και έπειτα, υιοθετούμε μια κατευθυντήρια γραμμή ψηφοφορίας που αποκλείει κάθε καλλιτέχνη ή κινηματογραφιστή κάτω των 18 ετών από το να ληφθεί υπόψη για τα βραβεία μας.

Δεν είχαμε ποτέ την πρόθεση να θάψουμε την καριέρα κανενός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε το Βραβείο Redeemer. Όλοι μας κάνουμε λάθη, σε μεγάλο βαθμό και εμείς.

Δεδομένου ότι το σύνθημά μας είναι "Own Your Bad", συνειδητοποιούμε ότι πρέπει και εμείς οι ίδιοι να το τηρούμε.

Ειλικρινά,
John Wilson, The Razzie Awards

Όσκαρ 2023 Υποψηφιότητες: Τα Πάντα Όλα μπροστά με 11 υποψηφιότητες, Γερμανία και Ιρλανδία ακολουθούν

Το "Firestarter" είναι ένα sci-fi τρόμου, remake ομώνυμης ταινίας του 1984, που βασίζεται σε μυθιστόρημα του Stephen King και αφορά ένα νεαρό κορίτσι που προσπαθεί να καταλάβει πώς απέκτησε μυστηριωδώς τη δύναμη να βάζει φωτιά σε πράγματα με το μυαλό της. Φυσικά, η ταινία δεν είχε καλή αποδοχή από κοινό και κριτικούς, καταλήγοντας όμως να έχει μόνο μία υποψηφιότητα για Χρυσό Βατόμουρο και ήταν αυτή της μικρής πρωταγωνίστριας.

Στα των υποψηφίων, οι ταινίες που διεκδικούν το βραβείο της χειρότερης ταινίας είναι οι "Blonde", "Pinocchio" (της Disney), "Good Mourning", "The King’s Daughter" και "Morbius". Στον αντίποδα, οι ταινίες που διεκδικούν το Όσκαρ της Καλύτερης Ταινίας είναι:
All Quiet on the Western Front
Avatar: The Way of Water
The Banshees of Inisherin
Elvis
Everything Everywhere All at Once
The Fabelmans
Tár
Top Gun: Maverick
Triangle of Sadness
Women Talking

Μάθετε για τις υποψηφιότητες των Όσκαρ, δείτε ποιοι σνομπαρίστηκαν και τι ρεκόρ έσπασαν για φέτος, αλλά αν θέλετε, μπορείτε να μάθετε ακριβώς για ποιον λόγο έχει γίνει τόσος χαμός με το "Everything Everywhere All At Once".