5 + 1 ταινίες για εξωγήινους που θα θέλαμε να δούμε παρέα με τον διοικητή της NASA

Τζένη Ντεμιράι
5 + 1 ταινίες για εξωγήινους που θα θέλαμε να δούμε παρέα με τον διοικητή της NASA

Ο Bill Nelson, Διοικητής της NASA, είπε ότι πστεύει στην ύπαρξη των εξωγήινων και εμείς βρήκαμε τις πέντε (+1) καλύτερες ταινίες που «μιλούν» για UFO.

Τελικά, οι εξωγήινοι υπάρχουν μόνο στις ταινίες και την μεγάλη φαντασία ταλαντούχων σεναριογράφων; Ιδού η απορία!

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου η NASA δημοσιοποίησε μία έκθεση σχετικά με «τα αγνώστου ταυτότητας αφύσικα φαινόμενα» (UAP- γνωστά ως μη αναγνωρίσιμα ιπτάμενα αντικείμενα ή UFO). Μέσω της συγκεκριμένης έκθεσης έγινε γνωστό ότι η NASA έχει ορίσει έναν Επικεφαλής για τις έρευνες που σχετίζονται με UFO, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, γεγονός που δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με τις ανησυχίες που υπάρχουν για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

Μπορεί η έκθεση να συμπέρανε ότι δεν βρέθηκε καμία απόδειξη συσχέτισης των συγκεκριμένων αντικειμένων με κάποια εξωγήινη προέλευση, ωστόσο ο Bill Nelson σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε δήλωσε ότι κατά την προσωπική του άποψη υπάρχει ζωή έξω από την Γη. Συγκεκριμένα, ο Διοικητής της NASA είπε: «Υπάρχει έντονο διεθνές ενδιαφέρον για τα UAP. Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα που μου κάνουν στα ταξίδια μου σχετίζεται με αυτά τα αντικείμενα. (…) Αν με ρωτάτε, εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ζωή σε ένα σύμπαν, το οποίο είναι τόσο απέραντο και δύσκολο να κατανοήσω πόσο μεγάλο είναι. Η προσωπική μου απάντηση είναι ναι».

Οι εξωγήινοι στο σινεμά

Η απάντηση αυτή του Bill Nelson, λοιπόν, μας προβλημάτισε και μας έκανε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μήπως όλες οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας που μιλούν για την εξωγήινη ζωή αγγίζουν τα όρια της πραγματικότητας περισσότερο από όσο φανταζόμασταν μέχρι πριν μόλις μία εβδομάδα; Υπάρχουν σεναριογράφοι που έχουν οραματιστεί την Γη μετά την προσγείωση των μη γήινων όντων και άλλοι που έχουν οραματιστεί τον άνθρωπο να φτάνει σε μία Πανδώρα με Navi πριν εκείνα προλάβουν να μας ανακαλύψουν.

Αυτή η «δήλωση-βόμβα» του Bill Nelson, επομένως, αποτελεί ιδανική ευκαιρία να βάλουμε (ή να ξαναβάλουμε) τους εαυτούς μας σε έναν κόσμο που η ύπαρξη των εξωγήινων δεν είναι απλώς μία υπόθεση του Επικεφαλής του κρατικού αμερικανικού οργανισμού εξερεύνησης του διαστήματος αλλά μία… απτή πραγματικότητα, που ξεπερνά τα όρια της φαντασίας των Sir Ridley Scott, Steven Kevin Bannon, James Cameron, Stanley Kubrick, Bill Lancaster και παίρνει σάρκα και οστά στην οθόνη.

Δες τις πέντε καλύτερες ταινίες για εξωγήινους όπως τις βρήκαμε ξεψαχνίζοντας την Internet Movie Database.

Άλιεν: Ο επιβάτης του διαστήματος (1979)

Η ταινία «Άλιεν: Ο επιβάτης του διαστήματος» έχει λάβει το βραβείο Όσκαρ Ειδικών Εφέ αλλά και το βραβείο Bafta Σκηνικών και Ήχου. Αφηγείται την ιστορία ενός πληρώματος του αστρόπλοιου Νοστρόμο, το οποίο απαντά σε ένα σήμα κινδύνου από έναν άγονο πλανήτη, ανακαλύπτουν μία θανατηφόρα μορφή ζωής που αναπαράγεται μέσα σε ανθρώπους ξενιστές. Ένα παράξενο πλάσμα μπαίνει κρυφά στο διαστημόπλοιο και αρχίζει να εξοντώνει το πλήρωμα, το οποίο καλείται να παλέψει για την ζωή του και να εμποδίσει το πλάσμα να φτάσει στη Γη.

Βαθμολογία imdb: 8.5/10

Votes: 918,960

Άλιενς: Η Επιστροφή (1986)

Το «Άλιενς: Η Επιστροφή», είναι το sequel του «Άλιεν: Ο επιβάτης του διαστήματος» και έχει ως πρωταγωνίστρια την Ellen Ripley, που είναι η μοναδική που επέζησε από το πλήρωμα του Νοστρόμο. Η Ellen ξυπνά μετά από 57 χρόνια κρυογενετικού ύπνου, όταν μια ομάδα διάσωσης θα τη σώσει. Το καλωσόρισμα που δέχεται από τους ανθρώπους της «Εταιρίας» δεν είναι καθόλου θερμό καθώς δεν πιστεύουν την ύπαρξη εξωγήινων. Αδυνατώντας να τους πείσει, ανακαλύπτει ότι ο πλανήτης στον οποίο αντιμετώπισε τα εξωγήινα τέρατα, τώρα αποικείται. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν η επικοινωνία με τους αποίκους του μακρινού πλανήτη θα διακοπεί. Τότε η εταιρία ζητά από τη Ripley να επιστρέψει στον πλανήτη LV-426 και να ερευνήσει την κατάσταση. Μαζί της θα έχει και μια ομάδα επίλεκτων πεζοναυτών. Για να απαλλαγεί από τους συνεχόμενους εφιάλτες της με το εξωγήινο τέρας, η Ripley δέχεται την αποστολή και προετοιμάζει τον εαυτό της για μια τελική μάχη με τα τέρατα.

Το 1987 η ταινία, την οποία σκηνοθέτησε ο James Cameron, κέρδισε δύο βραβεία Όσκαρ, το βραβείο Οπτικών Εφέ και το βραβείο Ηχητικών Εφέ, ενώ τιμήθηκε και με το βραβείο BAFTA στην κατηγορία Καλύτερων Οπτικών Εφέ.

Βαθμολογία imdb: 8.4/10

Votes: 742,967

2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος (1968)

«Η Οδύσσεια του Διαστήματος» είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας αμερικανικής και βρετανικής παραγωγής του 1968, σκηνοθετημένη από τον Stanley Kubrick. Μετά την ανακάλυψη στη Σελήνη ενός μυστήριου μονόλιθου, ο άνθρωπος ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης προς το άγνωστο και συγκεκριμένα ένα διαστημικό ταξίδι στον πλανήτη Δία. Της ομάδας ηγείται ο Ντέιβ, καθοδηγούμενος από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης, τον ΧΑΛ 9000.

Βαθμολογία imdb: 8.3/10

Votes: 698,012

Η απειλή (1982)

Στην «απειλή» πρωταγωνιστεί μία ομάδα επιστημόνων, η οποία βρίσκεται σ' ένα απομονωμένο φυλάκιο της Ανταρκτικής. Εκεί πολιορκείται από μια εξωγήινη μορφή ζωής, που μπορεί να καταλάβει τα σώματά τους. Αποκομμένοι από τον έξω κόσμο οι άντρες της ομάδας αρχίζουν σιγά - σιγά να χάνουν τα λογικά τους.

Μια πρώτη μεταφορά της ιστορίας αυτής στη μεγάλη οθόνη είχε γίνει από τον Howard Hawks, όμως η εκδοχή του John Carpenter απέχει πολύ από την απλή περιπέτεια του Hawks και στοχεύει στην κλειστοφοβία και τον υπαρξιακό τρόμο.

Βαθμολογία imdb: 8.2/10

Votes: 447,194

Avatar (2009)

Μία ακόμα ταινία του James Cameron, ο οποίος φαίνεται να έχει αρκετά αναπτυγμένη... μεταφυσική φαντασία. Σε αυτό το πολύ δημοφιλές έργο, το οποίο «έσπασε τα ταμεία» στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2009, ένας παραπληγικός πεζοναύτης αποστέλλεται στον πλανήτη Πανδώρα, στον οποίο κατοικούν οι Navi, ανθρωποειδή με τρία μέτρα ύψος, γαλάζιο δέρμα και δικό τους πολιτισμό. Θα βρεθεί ανάμεσα τους ως κατάσκοπος των γήινων. Ωστόσο, όταν συνδέεται με την εξωτική Neytiri, θα πρέπει να διαλέξει στρατόπεδο.

Βαθμολογία imdb: 7.9/10

Votes: 1,360,645

Plus: Η πάντα αγαπημένη!

E.T Ο εξωγήινος (1982)

Η ταινία «Ε.Τ. ο Εξωγήινος» αφηγείται την ιστορία του Έλιοτ, ενός μοναχικού αγοριού, που γίνεται φίλος με έναν εξωγήινο, τον Ε.Τ., ο οποίος έχει παγιδευτεί στη Γη. Ο Έλιοτ και τα αδέλφια του βοηθούν τον Ε.Τ. να επιστρέψει στο σπίτι του ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να κρατήσουν την ύπαρξη του κρυφή από τη μητέρα τους αλλά και την κυβέρνηση.

Η ταινία «Ε.Τ. ο Εξωγήινος» σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία με έσοδα 792,9 εκατομμύρια δολάρια, ενώ κατάφερε να διατηρήσει την εμπορική πρωτιά για 11 χρόνια!

Βαθμολογία imdb: 7.9/10

Votes: 426.310