Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού: Θυμήσου αυτά τα iconic κινηματογραφικά φιλιά (& πίστεψε στον αληθινό έρωτα)

Ανθή Μιμηγιάννη
Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού: Θυμήσου αυτά τα iconic κινηματογραφικά φιλιά (& πίστεψε στον αληθινό έρωτα)
La La Land

Τα iconic κινηματογραφικά φιλιά που αξίζει να θυμηθείς σήμερα 6 Ιουλίου και να σκέφτεσαι κάθε μέρα, την ώρα που ακούς το Casablanca ή που χορεύεις σε La La Land ρυθμούς. 

Oh a kiss is still a kiss (in Casablanca)

Ανεξάρτητα από το είδος του φιλιού που προτιμάει ο καθένας, η Διεθνής Ημέρα Φιλιού η οποία τιμάται στις 6 Ιουλίου είναι η τέλεια εποχή του χρόνου για να γιορτάσει κανείς αυτή την τόσο απλή αλλά δυνατή πράξη έρωτα, αγάπης ή εκτίμησης. Από το γαλλικό φιλί στο επίσημο στο μάγουλο, και από αυτό της γνωριμίας μέχρι του αποχωρισμού, το φιλί είναι μια πανάρχαια πρακτική υψίστης σημασίας που εκτείνεται πολύ πιο πέρα ​​από τον απλό ρομαντισμό. Κακά τα ψέματα.

Η εν λόγω γιορτή, δεν έχει την εμπορική εμβέλεια της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου (καλύτερα), ωστόσο μας θυμίζει τις απλές απολαύσεις της ζωής. Με πιο απλά λόγια, το φιλί είναι ένας από τους τρόπους για να δείξουμε τα συναισθήματά μας χωρίς να πούμε τίποτα άλλο. Τίποτα όμως!

Πολλοί πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν διαφορετικά έθιμα και τελετουργίες με βάση το φιλί. Μάλιστα, υπάρχει ακόμη και επιστήμη που το μελετά. Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού είναι ένας ανεπίσημος εορτασμός, που έχει τις ρίζες του στη Μεγάλη Βρετανία του 19ου αιώνα και διεθνοποιήθηκε μετά το 2000, με τη διάδοση του ίντερνετ και την εμφάνιση των social media.

Ποιος είναι ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Φιλιού;

Δίνοντας στον σύντροφό μας ένα smooch ή στους αγαπημένους μας ένα πεταχτό φιλί στο μάγουλο, είναι σημάδι στοργής που τους υπενθυμίζει ότι τους νοιαζόμαστε. Το 40% των ανθρώπων λένε ότι το κινητό τους αποτελεί προέκταση του χεριού τους οπότε στην εποχή της social-έρας η ανάγκη για φιλί είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

undefined

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα πλεονεκτήματα για τη συνολική υγεία. Η ψυχική υγεία είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά και η σωματική ευεξία επίσης. Παραδόξως και (ευτυχώς), το φιλί μπορεί να κάψει έως και 6,4 θερμίδες ανά λεπτό.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το φιλί υπερβαίνει τα πολιτισμικά πρότυπα. Σε όλους αρέσει, ανεξάρτητα από τη χώρα ή τα έθιμα.

Τι κάνει ένα κινηματογραφικό φιλί υπέροχο;

Στον κινηματογραφικό κόσμο, όπως και στην πραγματική ζωή, η χημεία είναι απαραίτητη για να έχουμε το perfect kiss. Οπωσδήποτε, στον κινηματογράφο λίγη μουσική, λίγος φιλτραρισμένος φωτισμός και μια καλή τοποθεσία μπορούν να φτιάξουν το τέλειο σκηνικό. Υπήρξαν χιλιάδες φιλιά σε όλη την ιστορία του κινηματογράφου, σε κάθε είδος. Φιλιά που μας έχουν συγκλονίσει, μας ενέπνευσαν, μας συγκίνησαν, μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε. Ποια είναι τα πιο αξιομνημόνευτα;

Μερικές φορές τα κινηματογραφικά φιλιά έχουν γράψει μεγάλη ιστορία, αμφισβητώντας τη συμβατικότητα. Μερικές φορές ήταν τόσο αξιομνημόνευτα που η εικόνα έγινε ανεξίτηλο μέρος της ιστορίας της ποπ κουλτούρας μας. Και υπάρχουν μάλιστα φορές που είναι το μόνο αξέχαστο μέρος της ταινίας.

Από την Casablanca του 1942 στο La La Land του 2016 ένα μεγάλο φιλί δρόμος. Ακολουθούν 10 από τα αξέχαστα φιλιά στην ιστορία του κινηματογράφου. Απόλαυσέ τα υπεύθυνα.

Casablanca (1942)

From Here to Eternity (1953)

Breakfast at Tiffany’s (1961)

The Empire Strikes Back (1980)

Dirty Dancing (1988)

Ghost (1990)

Pretty Woman (1990)

Never Been Kissed (1999)

The Notebook (2004)

La la land (2016)