Η Lily Gladstone δάκρυσε για τις ιθαγενείς Αμερικανίδες και μας θύμισε μία μεγάλη δύναμη της τέχνης

Τζένη Ντεμιράι
Η Lily Gladstone δάκρυσε για τις ιθαγενείς Αμερικανίδες και μας θύμισε μία μεγάλη δύναμη της τέχνης
Invision

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Killers of the Flower Moon», Lily Gladstone μας θύμισε την δύναμη της τέχνης να μιλά για την κοινωνία και τα προβλήματα που ριζώνουν βαθιά, δημιουργώντας πληγές.

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Killers of the Flower Moon», Lily Gladstone, συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο αφού δάκρυσε δίνοντας μια παθιασμένη ομιλία προς τιμήν των ακτιβιστών που εργάζονται για την προστασία των ιθαγενών Αμερικανίδων στην εκδήλωση του Variety «Power of Woman» την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου.

Η ηθοποιός συγκινήθηκε τη στιγμή που μίλησε για τις γυναίκες από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση National Indigenous Women's Resource Centre (NIWRC) που την συνόδευσαν στην εκδήλωση και την είχαν στηρίξει ενεργά στα πρώτα βήματα της καριέρας της.

Η ηθοποιός συνεργάζεται στενά με το National Indigenous Women's Resource Center (NIWRC), που έχει ως στόχο να τερματίσει τη βία κατά των ιθαγενών γυναικών στην Αμερική.

«Πάντα ήξερα ότι η υποκριτική είναι ο ακτιβισμός μου. Όταν αγωνιζόμουν να πληρώσω ένα ενοίκιο 300 δολαρίων το μήνα το 2011, κάνοντας πολλές διαφορετικές δουλειές και παίρνοντας ό,τι μπορούσα, η Lucy Simpson είδε τη δουλειά που είχα κάνει με τα παιδιά της σε μια κατασκήνωση χρησιμοποιώντας την τέχνη και τον ακτιβισμό για να αναδείξω και να ενισχύσω τη φωνή τους», δήλωσε η Gladstone.

Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Με κάλεσε να υποδυθώ την απίστευτη Deborah Parker, δοκιμαστική πρόεδρο του έθνους Tulalip και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του NIWRC και επιζώντα η ίδια, σε ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ, το Sliver of a Full Moon».

https://www.instagram.com/reel/CzvNTZiOljh/

Το έργο του ιδρύματος είναι σημαντικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι το γεγονός ότι στο παρελθόν το NIWRC δημιούργησε μια βάση δεδομένων που επιτρέπει στα άτομα να αναζητήσουν τη νομοθεσία σχετικά με τις εξαφανισμένες και δολοφονημένες ιθαγενείς γυναίκες σε όλα τα κράτη.

Ποια είναι η Lily Gladstone

Η Lily Gladstone είναι ιθαγενής Αμερικανίδα ηθοποιός με καταγωγή από τους Blackfeet και τους Nimíipuu. Έγινε πρόσφατα ευρέως γνωστή, μέσα από τον ρόλο της Mollie Kyle, μίας Ινδιάνας της φυλής Osage που βρέθηκε να χάνει την οικογένειά της από αλλεπάλληλες δολοφονίες την δεκαετία του 1920, στην ταινία του Martin Scorsese «Killers of the Flower Moon», όπου συμπρωταγωνιστεί με τον Leonardo DiCaprio και τον Robert De Niro. Η ερμηνεία της αποθεώθηκε και την έκανε «επαναστάτρια του mainstream».

Πριν από αυτόν τον ρόλο, η Gladstone εμφανίστηκε σε διάφορες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, μεταξύ των οποίων και στα Reservation Dogs. Απέσπασε ιδιαίτερους επαίνους για την ερμηνεία της στην ταινία Certain Women το 2016, η οποία της χάρισε μια υποψηφιότητα για το Independent Spirit Award ως καλύτερη γυναίκα β' γυναικείου ρόλου, καθώς και άλλες διακρίσεις.

Πώς η Lily Gladstone και το «Killers of the Flower Moon»μας θύμισαν τα ανεξίτηλα σημάδια της αμερικανικής ιστορίας

Η Gladstone τιμήθηκε στην εκδήλωση του Variety για το έργο της ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ιθαγενών γυναικών ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη κακοποίηση που αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα οι αυτόχθονες γυναίκες της Αμερικής.

Στην ομιλία της, η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Killers of the Flower Moon» περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο το σενάριο του Martin Scorsese εξελίχθηκε από μια εγκληματική έρευνα σε μια ιστορία για μια γυναίκα Osage, τη Mollie Kyle, και τον σύζυγο της, ο οποίος δολοφόνησε τις αδελφές και τα μέλη της φυλής της.

Συγκεκριμένα, η Gladstone αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ταινία, μέσα από την θεματολογία και τον τρόπο με τον οποίο έχει προσεγγιστεί, καταφέρνει να αποτυπώσει τα οδυνηρά γεγονότα που σχετίζονται με την κακοποίηση των ιθαγενών της Αμερικής, η οποία συνεχίζει να αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Τέσσερις στις πέντε ιθαγενείς γυναίκες, κατά τη διάρκεια της ζωής μας, θα βιώσουμε κάποια μορφή βίας στα χέρια ενός ερωτικού συντρόφου ή κάποιου που θέλει να γίνει», τόνισε η Gladstone.

Η ικανότητα του κινηματογράφου να φέρνει στο προσκήνιο εκφάνσεις της ιστορίας αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους λόγους που συνεχίζει να διατηρεί την μεγάλη του δύναμη και την εκτίμηση όσων έχουν υψηλές προσδοκίες από την τέχνη.

Πηγη κεντρικής εικόνας: AP