To Barbenheimer βοήθησε το σινεμά λέει ο Scorsese & παίρνει σκυτάλη με το Killers of the Flower Moon

Τζένη Ντεμιράι
To Barbenheimer βοήθησε το σινεμά λέει ο Scorsese & παίρνει σκυτάλη με το Killers of the Flower Moon

«Έκαναν τον κόσμο να επιστρέψει στις αίθουσες του κινηματογράφου και αυτό είναι υπέροχο». Αυτό δήλωσε ο Martin Scorsese, μιλώντας για την μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν Barbie και Oppenheimer.

Στους Hindustan Times παραχώρησε συνέντευξη ο μοναδικός εν ζωή θρύλος του κινηματογράφου, Martin Scorsese.

Με αφορμή την επιστροφή του στη μεγάλη οθόνη με την ταινία Killers of the Flower Moon (Οι δολοφόνοι του ανθισμένοι φεγγαριού) ο επιτυχημένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος μίλησε για την θετική επίδραση που άσκησαν οι ταινίες Barbie και Oppenheimer τόσο για τον κινηματογράφο όσο και το box office.

Ο Scorsese παραδέχτηκε ότι, ενώ δεν έχει δει καμία από τις δύο ταινίες, ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος που έγινε μάρτυρας της επιτυχίας τους. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Αγαπώ τη δουλεία του Chris Nolan», ενώ για την Margot Robbie είπε ότι ξεκίνησε μαζί του την πορεία της στο «The Wolf of Wall Street». Στη συνέχεια, μάλιστα, πρόσθεσε ότι και ο κινηματογραφιστής Rodrigo Prieto, αποτελεί έναν ακόμα συνδετικό κρίκο του με την «Barbie», αφού δούλεψε τόσο για εκείνη την ταινία, όσο και για το Killers of the Flower Moon.

«Έκαναν τον κόσμο να επιστρέψει στις αίθουσες του κινηματογράφου και αυτό είναι υπέροχο»

Το γνωστό πλέον φαινόμενο «Barbenheimer», που ξεκίνησε λίγο πριν την ταυτόχρονη κυκλοφορία των ταινιών blockbuster, Barbie και Oppenheimer, αποτέλεσε μία ανάσα σωτηρίας για τον κινηματογράφο. H Barbie έγινε η ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ η ιστορία του Oppenheimer έκοψε συνολικά εισιτήρια αξίας 939 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Scorsese πιστεύει ότι το γεγονός πως οι δύο ταινίες είχαν ένα εντελώς διαφορετικό ύφος και περιεχόμενο έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή την επιτυχία.

«Πιστεύω ότι ο συνδυασμός του Oppenheimer και της Barbie ήταν πολύ ξεχωριστός. Ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Και το πιο σημαντικό πράγμα είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι πήγαν να δουν αυτές τις ταινίες στο σινεμά. Και πιστεύω ότι αυτό είναι υπέροχο», τόνισε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής του World Cinema Foundation.

Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ο τρόπος με τον οποίο ταίριαξαν απόλυτα - μια ταινία με τέτοια ψυχαγωγική αξία, αμιγώς με τα ζωηρά χρώματά της - και μια ταινία με τέτοια σοβαρότητα και δύναμη, και λίγο πολύ για τον κίνδυνο του τέλους του πολιτισμού μας - δεν θα μπορούσες να έχεις πιο αντίθετες ταινίες για να συνεργαστούν. Προσφέρει κάποια ελπίδα για την ανάδειξη ενός διαφορετικού κινηματογράφου, διαφορετικού από ό,τι συμβαίνει τα τελευταία 20 χρόνια, πέρα από τη σπουδαία δουλειά που γίνεται στον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Πάντα αναστατώνομαι από αυτό, ότι οι ανεξάρτητες ταινίες υποβιβάζονται στις "ανεξάρτητες". Ταινίες που θα άρεσαν μόνο σε ένα συγκεκριμένο είδος ανθρώπων. Απλά τις προβάλλουν σε μια μικρή οθόνη κάπου».

Έσωσαν πράγματι τον κινηματογράφο οι ταινίες Barbie και Oppenheimer;

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι το Barbenheimer έσωσε τον κινηματογράφο, η πραγματικότητα φαίνεται να απέχει αρκετά από αυτό. Οι ιδιοκτήτες των κινηματογράφων και άλλοι στη βιομηχανία παραμένουν δύσπιστοι, θεωρώντας ότι δεν είναι απίθανο να υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Ακόμα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως μπορεί οι ταινίες Barbie και Oppenheimer είχαν μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, ωστόσο οι δαπάνες για το μάρκετινγκ που τις συνόδευσε ήταν εξαιρετικά υψηλές, βάζοντάς τες στη λίστα με τις πιο πολυτελείς καμπάνιες μάρκετινγκ όλων των εποχών.

Ποια είναι η υπόθεση του Killers of the Flower Moon

Η νέα ταινία του Martin Scorsese βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και ξεσκεπάζει το χρονικό μιας σειράς δολοφονιών οι οποίες συνέβησαν στην επαρχία Όσειτζ της Οκλαχόμα πριν περίπου έναν αιώνα και, όπως απεδείχθη, ήταν όλες τους κομμάτια μιας ευρύτερης συνομωσίας με σκοπό την εξουδετέρωση των γηγενών και την καπηλεία των περιουσιών τους. Και μέσω αυτού του αληθινού περιστατικού, ο Μάρτιν Σκορσέζε διηγείται μια ακόμη μεγαλύτερη ιστορία, που είναι εκείνη του βίαιου περάσματος της Αμερικής από την εποχή της Άγριας Δύσης και των αμείλικτων νόμων της στο μοντέρνο κόσμο που ανατέλλει με τον ερχομό του 20ού αιώνα. Επαναφορά από τη λήθη μιας συγκλονιστικής γενοκτονίας, ιστορία αγάπης ποτισμένη με αίμα και μπόλικο δηλητήριο, σκορσεζικό έπος οργανωμένου εγκλήματος ντυμένο με γουέστερν φορεσιά, η πλέον προσδοκώμενη ταινία του 2023 προσφέρει ένα μεγαλειώδες και σκεπτόμενο σινεμά που άξιζε και με το παραπάνω την αναμονή.

5 + 1 ταινίες για εξωγήινους που θα θέλαμε να δούμε παρέα με τον διοικητή της NASA