Δεν είναι μόνο ο Γιώργος Λάνθιμος - Τέσσερις ακόμα Έλληνες που διεκδικούν βραβεία στα BAFTA 2024

Τζένη Ντεμιράι
Δεν είναι μόνο ο Γιώργος Λάνθιμος - Τέσσερις ακόμα Έλληνες που διεκδικούν βραβεία στα BAFTA 2024

Μετά τη δημοσιοποίηση των υποψηφιοτήτων, ψάξαμε και βρήκαμε ποιοι άλλοι Έλληνες βρίσκονται στη λίστα με τις υποψηφιότητες και διαπιστώσαμε ότι συνολικά τέσσερα ακόμα πρόσωπα ελληνικής καταγωγής διεκδικούν βραβεία στα BAFTA 2024.

Το «Poor Things» αλλά και η επιτυχία που σημειώνει στο εξωτερικό, οι πολλές υποψηφιότητες, οι διακρίσεις, ο Χρυσός Λέοντας στο Φεστιβάλ της Βενετίας, το βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας στις Χρυσές Σφαίρες και πολύ πρόσφατα, οι 11 υποψηφιότητες στα τα βραβεία BAFTA 2024, φέρνουν στο προσκήνιο και πάλι τη φήμη του Γιώργου Λάνθιμου, με πολλά άρθρα και αναλύσεις να υμνούν το έργο του.

Το αν το έργο του είναι καλό ή όχι, θα το κρίνει ο κόσμος των τεχνών αλλά και σε προσωπικό επίπεδο ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, αυτό, όμως, που οφείλουμε να κάνουμε και να αναγνωρίσουμε είναι ότι δεν είναι μόνο ο Γιώργος Λάνθιμος που αξίζει να ακούει τα συγχαρητήρια εντός Ελλάδας, αφού δεν είναι ο μόνος Έλληνας του κινηματογραφικού κόσμου που καταφέρνει να σταθεί δίπλα σε σημαντικά πρόσωπα του σινεμά, όπως ο Christopher Nolan και ο Martin Scorsese.

Lanthimos.jpg

Μετά τη δημοσιοποίηση των υποψηφιοτήτων των BAFTA 2024, ψάξαμε και βρήκαμε ποιοι άλλοι Έλληνες βρίσκονται στη λίστα με τις υποψηφιότητες και διαπιστώσαμε ότι συνολικά τέσσερα ακόμα πρόσωπα ελληνικής καταγωγής διεκδικούν βραβεία στα BAFTA 2024.

Γιώργος Μαυροψαρίδης

Πρώτος στη λίστα, ο Γιώργος Μαυροψαρίδης, ο οποίος θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ο αδικημένος της όλης υπόθεσης, αφού αν και βρίσκεται στο πλευρό του Γιώργου Λάνθιμου πολλά χρόνια, δεν προβάλλεται σε μεγάλο βαθμό από τα ελληνικά media που μιλούν για την επιτυχία του «Poor Things».

Στα BAFTA 2024 είναι υποψήφιος στην κατηγορία Καλύτερου Μοντάζ για το «Poor Things».

Ο Μαυροψαρίδης είναι film editor και είχε αναλάβει το μοντάζ τόσο στο «Poor Things», όσο και στην Ευνοούμενη, για την οποία, μάλιστα ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ σε Ταινία.

Αλεξάντερ Πέιν

Ο Αλεξάντερ Πέιν είναι ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης ταινιών, σεναριογράφος και παραγωγός, ο οποίος είναι περισσότερος γνωστός για τις ταινίες Πολίτης Ρουθ (1996), Η Εκλογή (1999), Σχετικά με τον Σμιντ (2002), Πλαγίως (2004), Οι Απόγονοι (2011) και Nebraska (2013).

Στα BAFTA 2024 είναι υποψήφιος στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία «The Holdovers».

Ο Πέιν έχει κερδίσει δύο φορές Όσκαρ για καλύτερο διασκευασμένο σενάριο, το 2004 για το «Sideways» και το 2012 για του «Απόγονους», το σενάριο για τους οποίους έγραψε μαζί με τους Nat Faxon και Jim Rash.

2024 AFI Awards - Arrivals

Πηγή: AP

Κωνσταντίνος Κοντοβράκης

Εκτός αυτών, υποψήφιος στα BAFTA 2024 είναι και ο παραγωγός Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, στην κατηγορία Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας, για τη συμπαραγωγή του «How to Have Sex».

Το 2018, ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης είχε κερδίσει, μαζί με τον Γιώργο Καρναβά, το βραβείο Eurimages Co-Production Αward της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που δίνεται κάθε χρόνο σε παραγωγούς που προωθούν τις συμπαραγωγές εντός Ευρώπης.

Konstantinos-Kontovrakis.jpg

Πηγή: FB/ Konstantinos Kontovrakis

Γιάννης Μανολόπουλος

Ανάμεσα στις υποψηφιότητες στα BAFTA 2024 βρίσκεται και ο Γιάννης Μανολόπουλος, ο οποίος διεκδικεί το βραβείο στην κατηγορία Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας Μικρού Μήκους, για την ταινία «Yellow». Στην ομάδα της παραγωγής της ταινίας, εκτός από τον Μανολόπουλο, είναι επίσης και οι lham Ehsas, Dina Mousawi και Azeem Bhati.