Βarbie: Μία ταινία για γυναίκες με υποψήφιο έναν άντρα - Bρες το λάθος

Τζένη Ντεμιράι
Βarbie: Μία ταινία για γυναίκες με υποψήφιο έναν άντρα - Bρες το λάθος

«Πρέπει να είσαι πρωταγωνίστρια, αλλά δεν μπορείς να είσαι υποψήφια για καλύτερη ηθοποιός. Πρέπει να είσαι μια ισχυρή γυναίκα σκηνοθέτης αλλά δεν μπορείς να είσαι υποψήφια για καλύτερη σκηνοθεσία». Μήπως είναι όλο λάθος;

Μπορεί ο Ryan Gosling να υποδύθηκε τον Ken, αλλά δεν έγινε ένας ακόμα Ken της Barbieland.

Στον πραγματικό κόσμο που τιμάται ο άνδρας συμπρωταγωνιστής, το σενάριο, τα κοστούμια, η παραγωγή, η μουσική αλλά μένουν στα αζήτητα οι πυλώνες μίας ολόκληρης ταινίας, ο Gosling τάχθηκε με τις γυναίκες και έκανε την απουσία τους να ηχήσει δυνατά, με τη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ.

«Δεν υπάρχει Ken χωρίς τη Barbie», δήλωσε ο ηθοποιός την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, ξεσηκώνοντας κύμα συμπαράστασης για τη Barbie που έσωσε το σινεμά το καλοκαίρι του 2023, αλλά για την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου δεν άξιζε μία θέση ούτε καν ανάμεσα στις υποψηφιότητες καλύτερης ηθοποιού και καλύτερου σκηνοθέτη.

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2024: 11 υποψηφιότητες για το Poor Things του Λάνθιμου

Oscars-Snubs and Surprises

Ο star της ταινίας, που είναι πλέον υποψήφιος για το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου μίλησε για το «σνομπάρισμα» που έδειξε η Ακαδημία προς το πρόσωπο της πρωταγωνίστριας της ταινίας, Margot Robbie, αλλά και προς την ίδια τη δημιουργό, Greta Gerwig.

«Είναι πραγματικά τιμή μου να είμαι υποψήφιος από τους συναδέλφους μου μαζί με τέτοιους αξιόλογους καλλιτέχνες σε μία χρονιά με τόσο καλές ταινίες. Και ποτέ δεν πίστευα ότι θα το πω αυτό, αλλά αισθάνομαι επίσης περηφάνεια που υποδύθηκα μία πλαστική κούκλα με το όνομα Ken. Αλλά δεν υπάρχει Ken χωρίς τη Barbie και δεν υπάρχει ταινία «Barbie» χωρίς την Greta Gerwig και τη Margot Robbie, τους δύο ανθρώπους που φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για αυτή την παγκοσμίως αναγνωρισμένη ταινία».

Εκτός από τον Gosling, όμως, απογοητευμένη έδειξε να είναι και η America Ferrera με την απόφαση της Ακαδημίας να αποκλείσει τις δύο γυναίκες που έλαβαν τον ρόλο των πυλώνων στη δημιουργία της ταινίας «Barbie».

Η ηθοποιός που είδε το όνομά της ανάμεσα στις υποψηφιότητες για τον Β’ Γυναικείο Ρόλο, μιλώντας στο Variety ανέφερε:

«Η Greta έχει κάνει όλα αυτά που ένας σκηνοθέτης θα μπορούσε να κάνει για να το αξίζει. Δημιούργησε αυτόν τον κόσμο και παίρνοντας κάτι που δεν είχε εγγενή αξία και τους περισσότερους ανθρώπους και έφτιαξε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Είναι απογοητευτικό το να μην τη βλέπεις σε αυτή τη λίστα».

35th Annual Palm Springs International Film Festival Awards Gala - Show

Όσκαρ 2024: Οι γυναίκες σκηνοθέτες γράφουν φέτος τη δική τους ιστορία στα κινηματογραφικά βραβεία

Η τραγική ειρωνεία της απουσίας της «στερεοτυπικής Barbie» από τα Όσκαρ

Η απουσία της πρωταγωνίστριας και της δημιουργού της Barbie από τις υποψηφιότητες των Όσκαρ 2024, δεν απασχόλησε, όμως, μόνο τους ίδιους τους ηθοποιούς της ταινίας, αλλά και το κοινό, που σχολίασε την αναπάντεχη εξέλιξη, δίνοντας μία κοινωνική διάσταση και μιλώντας για την τραγική ειρωνεία που συνδέει την ταινία με την τύχη της στις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Britain Barbie Photo Call

Η ιστορία των υποψηφιοτήτων της συγκεκριμένης ταινίας νοητά μας μεταφέρει μέσα στην ίδια την ταινία και τον «Πραγματικό Κόσμο», στον οποίο ο Ken ανακάλυψε την πατριαρχεία.

Ένας χρήστης του Χ/Twitter ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η υποψηφιότητα του Ken και όχι της Barbie ταιριάζει πραγματικά τόσο πολύ σε μια ταινία για έναν άνδρα που ανακαλύπτει τη δύναμη της πατριαρχίας στον Πραγματικό Κόσμο».

Εκτός από τον άνδρα που ανακαλύπτει την πατριαρχεία, όμως, η ταινία, αλλά και όσα έγιναν στις υποψηφιότητες των Όσκαρ μας δείχνουν και τον απογοητευτικό ρόλο των γυναικών σε αυτόν τον πραγματικό κόσμο.

Όπως είχε πει και η Gloria στην Barbie, σχετικά με αυτόν τον ρόλο:

«Πρέπει να έχεις λεφτά, αλλά να μη ζητάς λεφτά γιατί είναι αγένεια. Να είσαι αφεντικό, αλλά όχι κακιά. Να ηγείσαι, χωρίς να τσακίζεις τα όνειρα των άλλων. Να σ’ αρέσει η μητρότητα, αλλά να μη μιλάς για τα παιδιά σου όλη την ώρα. Να κάνεις καριέρα, αλλά να φροντίζεις και τους άλλους. Να λογοδοτείς για τις απρέπειες των αντρών, που είναι τρελό, αλλά αν το ξεστομίσεις θα σε πουν και γκρινιάρα. Να είσαι όμορφη για τους άνδρες, αλλά όχι τόσο όμορφη που να τους προκαλείς ή να απειλείς άλλες γυναίκες, γιατί υποτίθεται ότι στηρίζεις την αδελφότητα, κι ας ξεχωρίζεις. Και να είσαι πάντα ευγνώμων. Αλλά να μην ξεχνάς ότι το σύστημα είναι σάπιο, οπότε βρες τρόπο να το διαχειριστείς με ευγνωμοσύνη. Δεν πρέπει να γεράσεις ποτέ, να μην είσαι αγενής, να μην κάνεις φιγούρα, να μην έχεις εγωισμό, να μην πέφτεις. Να μην αποτυγχάνεις, να μη δείχνεις φόβο, να μην παρεκτρέπεσαι. Είναι πολύ δύσκολο, είναι αντιφατικό».

Ναι είναι τόσο αντιφατικό, όσο αντιφατική έγινε και η απουσία της Margot Robbie και της Greta Gerwig στις υποψηφιότητες των Όσκαρ.